Ellebooggroet

Ellebooggroet

De ellebooggroet is een alternatieve begroeting. Deze groet is door de Wereldgezondheidsorganisatie geïntroduceerd om besmetting van het ebolavirus te voorkomen.[1] De reden hiervoor is dat de handen een grote hoeveelheid bacteriën en virussen bevatten en dat we door middel van het geven van een hand een besmetting kunnen overdragen. De kans op overdracht via de ellebogen is veel kleiner. De Vlaamse taaltelefoon erkent het woord als een nieuwe samenstelling.[2]

De Wereldgezondheidsorganisatie stelde in 2006 voor om tijdens vogelgriep deze begroetingsvorm in te voeren.[3] Ook tijdens de wereldwijde uitbraak van COVID-19 wordt door sommige instanties aangeraden om de ellebooggroet toe te passen.[4] Dit advies is echter in strijd met het advies om in de elleboog te niezen of hoesten.[bron?] Daarom wordt aangeraden om ook de ellebogen goed zuiver te houden.

Op 23 maart 2020 lanceerde het Belgische designerduo MarcMarc (auteur Marc Pairon en grafica Marcia Pannier) een emoji voor de ellebooggroet.[5][6][7] Dit schriftteken staat symbool voor verbondenheid en dankbaarheid en kreeg de benaming DIKKE ELLEBOOG, een allusie op DIKKE KUS.

Emoji ellebooggroet
  1. (en) nytimes.com - Greetings Kill: Primer for a Pandemic
  2. taaltelefoon.vlaanderen.be - Ellebooggroet. Gearchiveerd op 3 december 2013.
  3. ntvg.nl - WHO roept op tot ellebooggroet
  4. Advies: ’Geef elkaar een ellebooggroet, of steek hand op’. Telegraaf (28 februari 2020). Geraadpleegd op 10 maart 2020.
  5. Designerduo lanceert elleboog-emoji: “Uit dankbaarheid voor inspanningen van zorgpersoneel”.. Het Laatste Nieuws HLN (23 maart 2020). Gearchiveerd op 25 maart 2020.
  6. (en) "Designer duo launches elbow emoji as a symbol of covenant …", MBS NEWS. Geraadpleegd op 25 maart 2020.
  7. Designerduo lanceert elleboog-emoji.. Provinciale Zeeuwse Courant PZC (23 maart 2020). Gearchiveerd op 25 maart 2020.