Empire of the Ants

Empire of the Ants
Reuzen mieren vallen aan
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Bert I. Gordon
Producent
Scenario
Hoofdrollen
Muziek Dana Kaproff
Montage Michael Luciano
Cinema­tografie Reginald H. Morris
Productie­bedrijf Cinema 77
Distributie American International Pictures
Première 29 juli 1977
Speelduur 89 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Opbrengst $2.5 miljoen[1]
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Empire of the Ants is een sciencefictionhorrorfilm uit 1977, mede geschreven en geregisseerd door Bert I. Gordon.[2] De film is losjes gebaseerd op het kortverhaal "Empire of the Ants" uit 1905 van H.G. Wells en gaat over een groep potentiële kopers die onder leiding van een projectonwikkelaar een stuk grond op een eiland bezoeken en het daar moeten opnemen tegen grote gemuteerde mieren.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
Joan Collins in Empire of the Ants

Wanneer een vat met radioactief afval op de kust van een eiland aanspoelt, begint er een zilverachtige smurrie te lekken die door de lokale mieren opgegeten wordt.

Ondertussen neemt de malafide projectontwikkelaar Marilyn Fryser (Joan Collins) een groep nieuwe potentiële klanten mee om een stuk grond op het eiland te bekijken, maar in werkelijkheid is de grond waardeloos. Het bezoek wordt echter abrupt ingekort doordat de groep op een nest van reusachtige gemuteerde mieren stoot. De mieren vernietigen hun boot en jagen de groep door de wildernis. Terwijl ze voor hun leven vluchten en onderweg veel van hun groep verliezen, bereiken de resterende overlevenden uiteindelijk het lokale eilandstadje.

Hun veiligheid is echter van korte duur als ze zich realiseren dat de grote mieren niet alleen de suiker van de lokale suikerfabriek opeten, maar dat ze dat bovendien doen met de medewerking van de lokale bevolking. De koningin-mier heeft immers met behulp van feromonen de hele stad onder haar controle. De overlevenden weten echter te ontsnappen en de suikerfabriek in brand te steken, waarbij de grote mieren omkomen, en verlaten het eiland per speedboot.

Acteur Personage
Collins, Joan Joan Collins Marilyn Fryser
Lansing, Robert Robert Lansing Dan Stokely
Carson, John David John David Carson Joe Morrison
Salmi, Albert Albert Salmi Sheriff Art Kincade
Scott, Jacqueline Jacqueline Scott Margaret Ellis
Shoop, Pamela Pamela Shoop Coreen Bradford
Pine, Robert Robert Pine Larry Graham
Power, Edward Edward Power Charlie Pearson
Palance, Brooke Brooke Palance Christine Graham
Earl, Ilse Ilse Earl Mary Lawson
Fadden, Tom Tom Fadden Sam Russell
Holcombe, Harry Harry Holcombe Harry Thompson
Tedrow, Irene Irene Tedrow Velma Thompson
Miller, Marvin Marvin Miller de verteller

Speciale effecten

[bewerken | brontekst bewerken]
Advertentie uit 1977

Zoals bij de meeste films van Bert I. Gordon hield de regisseur zelf toezicht op de meeste speciale effecten. Om het effect van grote mieren te creëren, gebruikte hij vaak de techniek waarbij close-upbeelden van levende mieren werden gecombineerd met beelden van de acteurs op de set, die reageerden op de dreigende insecten. Een ander, grover effect dat Gordon gebruikte, was er een dat hij leende van een van zijn vorige films Beginning of the End, waarbij hij levende insecten liet rondkruipen in een miniatuurdecor met foto's van de locatie. De tekortkomingen van deze techniek vielen op in een scène waarin de mieren de buitenkant van een suikerfabriek beklimmen en sommige van hen plotseling van het gebouw lijken te kruipen en verticaal de lucht in lopen.[3] Toen het scenario vereiste dat de acteurs door de mieren moesten aangevallen worden, werden grote rubberen mock-ups gebruikt die geanimeerd werden door crewleden die de gigantische rekwisieten voor de camera bewogen.[4] Joan Collins zei later dat ze het niet leuk vond om met de mierenrekwisieten te werken omdat ze de acteurs, inclusief haarzelf, stootten en verwondden.

De opnames vonden plaats op locatie in de Everglades en St. Lucie en Martin County in Florida in de herfst van 1976. Filmen in een afgelegen moerasgebied bleek soms problematisch door het gebrek aan sanitaire voorzieningen en de onvoorspelbare wilde dieren. Ook zorgde het herfstweer ervoor dat de temperaturen tot het vriespunt daalden. Het was op een gegeven moment zo koud dat Shoop haar kaak ontwrichtte tijdens een van haar schreeuwscènes en ze in het ziekenhuis moest behandeld worden.[4]

De film behaalde een score van 5% (19 recensies) op Rotten Tomatoes, met een gemiddelde score van 2,72/10.[5]

Joan Collins werd genomineerd voor Beste Actrice voor haar hoofdrol in deze film tijdens de vijfde jaarlijkse Saturn Awards.