De Gouais Blanc is een zeer oude Franse witte druivensoort, die uitermate belangrijk is geweest als voorouder.
Deze druif is een van de oudste én belangrijkste rassen in West-Europa en kwam daar vanaf de 13e eeuw op grote schaal voor. De streek waar dit ras ontstaan is, ligt in het oostelijk gedeelte van Frankrijk tegen de Duits-Zwitserse grens. Jarenlang DNA-onderzoek heeft onder meer uitgewezen dat deze variëteit wel meer dan 80 nakomelingen heeft, vandaar de bijnaam Casanova onder de druiven. Hier zijn een paar voorbeelden op zijn plaats:
Sterke groeier, zeer productief met een opbrengst tegen de 100 hectoliter per hectare. Bloeit wat later in het voorjaar en is relatief vroeg rijp, waardoor de kans op nachtvorst in beide gevallen laag is. Grote trossen met grote druiven, die een dunne schil hebben. Deze druif is gevoelig voor botrytis, maar heeft weinig last van andere ziektes. De aroma's die vrijkomen zijn die van citrusvruchten, groene appel en peer. De zuurgraad is aantrekkelijk hoog.
Het belang van de Gouais Blanc voor de wijnliefhebber van vandaag de dag ligt volledig bij de wereldberoemde afstammeling, namelijk de Chardonnay druif en anno 2012 niet meer bij de productie van deze druif in Frankrijk. Alleen in Marin in de Haute-Savoie bevindt zich nog een kleine wijngaard, maar deze wordt niet meer commercieel geëxploiteerd. In Italië wordt deze druif - daar bekend onder het synoniem Preveiral Blanco - nog op kleine schaal geproduceerd en wel in het noordelijke gedeelte van Piëmont in de Val de Susa en in Val de Bormida waar het bekend is onder de naam Liseiret. In Wijnbouw in Zwitserland wordt in Wallis - wat aan de grens met Frankrijk ligt - nog het meeste verbouwd en wel 100 hectare. Hier heet dit ras Gwäss.