Kanaal van Saint-Quentin

Kanaal van Saint-Quentin
Ligging en profiel van het kanaal
Ligging en profiel van het kanaal
Lengte 92,5 km
Scheepsklasse CEMT-klasse I
Jaar ingebruikname 1809
Van Oise
Naar Somme en Schelde
Loopt door Vlag van Frankrijk Frankrijk
Zuidkant van de Tunnel van Riqueval
Zuidkant van de Tunnel van Riqueval
Sluis van Noyelles-sur-Escaut
Sluis van Noyelles-sur-Escaut
Portaal  Portaalicoon   Maritiem
Zicht op de toegang naar de tunnel van Riqueval in 1918

Het Kanaal van Saint-Quentin (Frans: Canal de Saint-Quentin) verbindt de Oise met de Somme en de Schelde en verbindt zo ook het Parijse bekken met Noord-Frankrijk en België.

Het 92,5 km lange kanaal werd aangelegd over een lange periode, er werd tussen 1728 en 1809 aan gewerkt. Tijdens het bewind van Napoleon Bonaparte werd het kanaal afgemaakt. Het had een belangrijke militaire functie al speelden economische motieven ook een rol. Napoleon had plannen voor een aanval op Engeland en het kanaal had nut bij de oorlogsvoorbereiding en de bevoorrading van militaire kampen aan de Franse en Belgische kust.[1] In 1802 besloot de regering het gedurfde project in een heuvelachtig gebied uit te voeren. Het vormde een sluitstuk van een zuid-noord verbinding vanaf Parijs naar de Schelde en verder naar Duinkerke.[1] Het aanbestede traject was 52 kilometer lang en telde 22 schutsluizen en twee tunnels. De tunnel van Riqueval is 5,7 kilometer lang en de tunnel Le Tronquoy was veel korter, maar had nog altijd een lengte van 1,1 kilometer.[1] Om de eerste genoemde tunnel te bereiken was er een diepe ingraving nodig met steile hellingen aan beide oevers tot gevolg. In 1810 werd het deel opengesteld voor het scheepvaartverkeer. Over het kanaal werd veel steenkool vervoerd van de mijnen rond Bergen naar Frankrijk.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog speelde de waterweg een rol in de slag aan het Kanaal van Saint-Quentin. Op 29 september 1918 startte het Britse Leger een offensief om het kanaal over te steken. Door de modderige, hoge, steile oevers, afgezet met prikkeldraad en gedekt door machinegeweervuur, was dit een zware opdracht. De zwakke plek was de tunnel van Riqueval en hier concentreerden beide partijen hun troepen. Het opblazen van de Riquevalbrug door de Duitsers was mislukt en de Britten veroverden een bruggenhoofd aan de andere kant van het kanaal en namen 4000 man gevangen. Met deze actie werd de Siegfriedstellung doorbroken.

Het bestaat uit twee delen:

Te Tergnier net voor de monding te Chauny sluit het Canal de la Sambre à l'Oise aan op het kanaal.

Opvallende kunstwerken

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie de categorie Canal de Saint-Quentin van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.