LEGO Modulaire Gebouwen

LEGO Modulaire Gebouwen
Green Grocer (10185), Fire Brigade (10197) en Grand Emporium (10211)
Green Grocer (10185), Fire Brigade (10197) en Grand Emporium (10211)
Van 2007
Tot heden
Valt onder thema ICONS collectie
Aantal sets 19
Website

LEGO Modulaire Gebouwen, in het Engels Lego Modular Buildings, is een serie van gebouwen binnen de Creator Expert-lijn van LEGO. Deze serie werd geïntroduceerd in 2007 en werd uitgebracht om ook meer ervaren bouwers een uitdaging te bieden. De meeste sets beschikken over meer dan 2000 stenen. De serie wordt een "modulair bouwsysteem" genoemd. Alle sets van het thema kunnen namelijk aan elkaar geklikt worden. In deze serie worden complexere bouwtechnieken toegepast die in andere series niet te vinden zijn. Het is speelgoed bedoeld voor (jong)volwassenen.

In 2006 werd er een enquête gestuurd naar oudere LEGO-bouwers die geregistreerd staan bij LEGO.[1] Ze werden gevraagd hun ideeën te delen met LEGO en wat zij als toekomst wellicht voor de fans zouden kunnen gaan maken. Hieruit bleek dat gebouwen een zeer geliefd onderwerp was. Een jaar later kwam met behulp van diverse fans de "Café Corner" uit.

Met elke set kan een gebouw van ten minste twee verdiepingen worden gebouwd.

De Modulaire Gebouwen-reeks

[bewerken | brontekst bewerken]

10182 - Café Corner

[bewerken | brontekst bewerken]

Dit was het eerste model in deze serie en werd uitgebracht in april 2007. Omdat de oplage niet heel hoog was, besloot LEGO om hier een 10.000-nummer aan te hangen. De set omvat 2085 stenen. Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen, is als een hoekhuis gebouwd en heeft een verticaal bord waar "Hotel" op staat. Daarnaast heeft de set ramen en deuren die open kunnen, cafétafeltjes buiten, gestreepte markiezen en drie minifiguren. Veel van de geavanceerde bouwtechnieken zijn terug te vinden in onder andere ski's die als waaier neergezet zijn, bogen boven deuren en ramen en het hotelbord.

10190 - Market Street

[bewerken | brontekst bewerken]

Het tweede model in deze serie kwam eveneens in 2007 uit. Het werd ontworpen door de in 2007 overleden Nederlander Eric Brok[2]. De set heeft 1248 blokjes en is al aanbevolen voor bouwers vanaf tien jaar. Enkele details van deze set zijn: een kelder, verwisselbare verdiepingen, een metalen hek en het ouderwets Nederlands/Belgische dak. Enige verwarring is er wel met de nummering, die doet vermoeden dat de set na 10185 - Green Grocer - uit kwam.

Market Street was het enige model met minder dan 2000 stenen. Een van de redenen dat er minder stenen gebruikt werden was de kostprijs. Deze kon daarmee dan ook een stuk lager liggen. Als "LEGO Factory" set werd het zelf ontwerpen van LEGO-modellen naar voren geschoven. Daarnaast hoopt LEGO dat mensen geïnspireerd raken om hun eigen meubels te maken en verdiepingen toe te voegen. Market Street is de enige set die onder de LEGO Factory merknaam is uitgebracht. Sinds voorjaar 2013 is LEGO Factory niet meer beschikbaar en kan dit model niet meer besteld worden.

Dit was tevens het eerste model met minifiguren die niet gebruik maakte van het standaard gezicht. De modellen hierna maakte weer gebruik van het standaard gezicht bij minifiguren totdat de Downtown Diner was uitgebracht welke ook niet het standaard gezicht gebruikte bij minifiguren.

10185 - Green Grocer

[bewerken | brontekst bewerken]

Het derde model in deze serie kwam in 2008 uit. Enkele kenmerken van deze set: het gebruik van zwarte minifiguur-skeletbeentjes als basis, het gebruik van hamers en zwarte speren om de leuningen van de trap te vormen en het gebruik van een kanopaddle in grootvaders klok.

Green Grocer is anders dan de twee voorgaande huizen in de serie. Dit heeft vooral te maken met de complete inrichting van het huis. Café Corner en Market Street hadden geen interieur terwijl de Green Grocer op elke verdieping diverse details heeft als meubels, een radiator en een klok. Het assortiment van voedsel wat te vinden is in de winkel zijn onder andere wortels, appels en bananen. Ook pakken melk zijn er terug te vinden in de koelkasten.

10197 - Fire Brigade

[bewerken | brontekst bewerken]

Het vierde model in deze serie werd uitgebracht in 2009. Dit is het eerste model waar een auto aan toegevoegd is. Dit is gedaan in de vorm van een ouderwetse brandweerwagen. Enkele andere kenmerken van deze set zijn: zeer veel realistische jaren '30-details, een watertoren en een goudkleurige alarmbel. De datum op de voorgevel, 1932, is het jaar waarin LEGO is opgericht.

10211 - Grand Emporium

[bewerken | brontekst bewerken]

Het vijfde model in deze serie werd op 3 maart 2010 uitgebracht, ook een hoekhuis. Het heeft een compleet winkel interieur. Buiten de gebruikelijke minifiguren zijn er dit keer ook "etalage poppen" voor de winkel achter het raam. Deze doos is mogelijk gestileerd op het warenhuis Harrods maar dit is nooit officieel bevestigd.

10218 - Pet Shop

[bewerken | brontekst bewerken]

Het zesde model in deze serie kwam 10 mei 2011 beschikbaar. Deze set bestaat uit twee kleinere huizen waarvan één als woonhuis en de ander als dierenwinkel is gemaakt. Het woonhuis heeft wederom een complete huiselijke inrichting en de dierenwinkel is van binnen ook echt een dierenwinkel met spelende katten en honden. De set is zo gemaakt dat er meerdere dozen aangeschaft kunnen worden en er een soort rijtjeshuis ontstaat. De dierenwinkel is vrij eenvoudig aan te passen naar woonhuis. Dit was overigens de eerste modular waar een LEGO designer video van gemaakt is. Deze is ook op het YouTube kanaal van LEGO terug te vinden. In deze video worden alle aspecten van het ontwerp bondig behandeld.

10224 - Town Hall

[bewerken | brontekst bewerken]

Het zevende model in deze serie is uitgekomen op 1 maart 2012. Destijds was dit het grootste set in de serie, totdat Assembly Square werd uitgebracht. Het gebouw is het hoogste in de serie en meet een hoogte van 46 centimeter. Ook heeft dit gebouw de meeste minifiguren, acht, waaronder een bruid en bruidegom. Enkele ontwerpen die in deze set nieuw zijn: een lift die met de hand bediend wordt, een entree met vier pilaren en een klokkentoren. Het jaar 1891, dat te zien is op het gebouw, is het geboorte jaar van Ole Kirk Christiansen de oprichter van LEGO. Dit is de eerste set die niet door de bedenker van de reeks Jamie Berard is ontworpen (met uitzondering van Market Street dat een fanmodel is)

10232 - Palace Cinema

[bewerken | brontekst bewerken]

Het achtste model uit deze serie is op 1 maart 2013 beschikbaar gekomen. Het is volgens de ontwerper in de designers video het meest complexe gebouw tot nu toe. Het is gestileerd op "Grauman's Chinese Theatre" in Hollywood. Enkele design kenmerken van deze set zijn het dak, de openslaande deuren, de zetels in de zaal en de tegels met een ster op het trottoir die de Walk of Fame moeten nabootsen. Voor het eerst is er gebruikgemaakt van een rode basisplaat om ervoor te zorgen dat het interieur ook een rode tint kreeg. Dit is tot nu toe de enige set met stickers

10243 - Parisian Restaurant

[bewerken | brontekst bewerken]

Het negende model is op 1 januari 2014 uitgekomen. Het betreft een restaurant uit, of gebaseerd op, Parijs. Opvallend zijn de gedetailleerde ornamenten, nieuw gebruikte stenen en kleuren, en speciale bouwtechnieken.

10246 - Detective's Office

[bewerken | brontekst bewerken]

Het tiende model is op 1 januari 2015 uitgekomen. Het betreft een detective bureau. Het gebouw bevat verscheidene elementen, onder andere het detective bureau, een café met poolbiljart, en een kapper. Er is veel gebruikgemaakt van geheime smokkelruimtes. Ook bevindt zich achter een schilderij in het detectivebureau een geheime liefdesbrief.

10251 - Brick Bank

[bewerken | brontekst bewerken]

Het elfde model is op 1 januari 2016 uitgekomen. Het gebouw bevat een bank en een wasserette. De gedetailleerde bank heeft aspecten als bankovervallers en een kluis. Ook is er een doorgang van de wasserette naar de kluis, waardoor als het waren geld witgewassen kan worden.

10255 - Assembly Square

[bewerken | brontekst bewerken]

Het twaalfde model is op 1 januari 2017 uitgekomen. Dit model viert het tien jarig bestaan van de modulaire gebouwen. Opvallend is dat dit model 1,5x zo breed is als de gebruikelijke modellen. Met meer dan 4000 steentjes is dit het grootste set in de serie. Assembly Square bestaat uit drie verschillende huizen. Op de begane grond zijn een café (naar het eerste model café corner), bloemist en een bakkerij gevestigd. Op de eerste verdieping is een muziekwinkel, fotostudio en tandartspraktijk en op de tweede verdieping kun je een dansstudio, een dakterras en een appartement vinden. Bijzonder is dat van elk van de voorgaande modulaire gebouwen iets terugkomt in dit set.

10260 - Downtown Diner

[bewerken | brontekst bewerken]

Het dertiende model is op 1 januari 2018 uitgekomen. Het heeft een afwijkende stijl dan de voorgaande gebouwen, uit de late '50. Op de begane grond zit een restaurantje, op de eerste verdieping zit een gymzaal met een boksring, boksbal en gewichten. De tweede verdieping bevat een muziekstudio met een geluidsdichte opnameruimte. Aan de buitenkant loopt een trap omhoog naar de verschillende verdiepingen, en aan de voorkant staat in het groot met roze letters: Diner. Opvallend aan deze set is dat alle figuurtjes een ander gezicht hebben, terwijl dat voorheen, m.u.v. Market Street, niet het geval was. Bij deze set zit een roze cabriolet.

10264 - Corner Garage

[bewerken | brontekst bewerken]

Het veertiende model is op 1 januari 2019 uitgekomen. Het gebouw heeft op de begane grond een garage en Octan tankstation. Op de eerste verdieping is er de dierenkliniek van Dr. Jones. Op de 2de verdieping is er het appartement van een jonge man.

10270 - Bookshop

[bewerken | brontekst bewerken]

Het vijftiende model is op 1 januari 2020 uitgekomen. Deze set bestaat uit twee kleinere gebouwen, net zoals de Pet Shop. De ene helft is het woonhuis en de ander een boekenwinkel. Het woonhuis heeft wederom een complete huiselijke inrichting en de boekenwinkel is van binnen ook echt een boekenwinkel met boekenkasten vol boeken, en een boek in de etalage. Net zoals bij de Pet Shop, is de Bookshop zo gemaakt dat er meerdere dozen aangeschaft kunnen worden om een soort rijtjeshuizen te creëren.

10278 - Police Station

[bewerken | brontekst bewerken]

Het zestiende model kwam uit op 1 januari 2021. Dit gebouw bestaat uit een politiebureau, een donutwinkel en een nieuwskiosk. De set bestaat uit een centraal hoofdgebouw met een dun gebouw aan weerszijden, in plaats van het gebruikelijke formaat van een enkel gebouw of twee gebouwen van halve breedte. Dit is het eerste modulaire gebouw dat onder het 18+-thema van Lego valt.[3]

10297 - Boutique Hotel

[bewerken | brontekst bewerken]

Het zeventiende model kwam uit op 1 januari 2022. Dit modulaire gebouw bestaat uit een hotel en een kunstgalerie met daar bovenop een terras. Deze set vormt het 15-jarig bestaan van LEGO modulaire gebouwen en de set is een hoekgebouw.

10312 - Jazz Club

[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 januari 2023 verscheen de Jazzclub, de achttiende set in de reeks. Naast een club met podium voor een orkestje, tafels met stoelen voor bezoekers en een goochelaar, bevat het gebouw een pizzeria. Op de eerste etage zit een kleermaker. Op het dak boven de pizzeria zit een groentekas. Deze set onderscheidt zich door elementen die met een hoek van 45 graden zijn gebouwd. De set heeft 8 minifiguren, een kleedkamer en kantoortje.

10326 - Natural History Museum

[bewerken | brontekst bewerken]

Het negentiende model komt uit op 1 december 2023, en werd ontworpen door Chris McVeigh. De set bestaat uit een natuurhistorisch museum. De afmetingen zijn 48x32 elementen, vergelijkbaar met Assembly Square uit 2017. Op de begaande grond bevindt zich een paleontologie tentoonstelling met een Brachiosaurusskelet aan de ene kant, en een geologie tentoonstelling aan de andere. Op de eerste verdieping is een astronomie-expositie en een tentoonstelling over de toekomst. Onderdeel van het dak is het kantoor van de museumconservator.[4][5]

Sinds 2014 met de Parisian Restaurant werd het volgende modulaire gebouw steeds uitgebracht op 1 januari. Gebruikelijk bestaat de set ook uit een combinatie van gebouwen op een bouwplaat van 32x32 elementen.

Andere bouwsets

[bewerken | brontekst bewerken]

Een aantal sets, die officieel niet tot de reeks Modulaire Gebouwen behoren, zijn wel compatibel met de reeks door verbindende voetpaden.

75827 - Firehouse Headquarters
[bewerken | brontekst bewerken]

Dit model, dat een brandweerstation uit Ghostbusters toont, behoort niet tot de reeks Modulaire Gebouwen, maar is er wel compatibel mee.

[bewerken | brontekst bewerken]
910023 - Venetian Houses
[bewerken | brontekst bewerken]

Dit model, dat twee huizen, een brug en een rivier in Venetië toont, maakt deel uit van het BrickLink Designer Program, maar is wel compatibel met de Modulaire Gebouwen-reeks.

910013 - Retro Bowling Alley
[bewerken | brontekst bewerken]

Dit model, dat een klassieke bowlingbaan met keuken toont, maakt deel uit van het BrickLink Designer Program, maar is wel compatibel met de Modulaire Gebouwen-reeks.

910009 - LEGO Store
[bewerken | brontekst bewerken]

Dit model, dat een LEGO Store toont in een oud New Yorks gebouw, maakt deel uit van het BrickLink Designer Program, maar is wel compatibel met de Modulaire Gebouwen-reeks.

910008 - Construction Site
[bewerken | brontekst bewerken]

Dit model, dat een bouwwerf van een flatgebouw toont, maakt deel uit van het BrickLink Designer Program, maar is wel compatibel met de Modulaire Gebouwen-reeks.

910034 - Brick Cross

[bewerken | brontekst bewerken]

Dit model, dat een treinstation, krantenwinkel en café toont, maakt deel uit van het BrickLink Designer Program, maar is wel compatibel met de Modulaire Gebouwen-reeks.

76178 - Daily Bugle
[bewerken | brontekst bewerken]

Dit model kwam uit op 26 mei 2021, en behoort officieel tot de Marvel-reeks van LEGO. Het toont het hoofdkantoor van The Daily Bugle, een fictieve krant uit de franchise. Deze set behoort dus niet tot de Modulaire Gebouwen-reeks, maar is wel compatibel met deze sets.

76218 - Sanctum Sanctorum
[bewerken | brontekst bewerken]

Dit model kwam uit op 1 augustus 2022, en behoort officieel tot de Marvel-reeks van LEGO. Het toont de woning van Dr. Strange, Sanctum Sanctorum, met daarin en -rond scènes uit de films Avengers: Infinity War en Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Op de bovenste verdieping is een museumpje terug te vinden, daaronder bevindt zich een bibliotheek en op het gelijkvloers een woongedeelte. De meegeleverde minifiguren zijn Dr. Strange, Wong, Iron Man, Spider-Man, Ebony Maw, Baron Mordo, Sinister Strange, Dead Strange en Scarlet Witch. Deze set behoort dus niet tot de Modulaire Gebouwen-reeks, maar is wel compatibel met deze sets.

76269 - Avengers Tower
[bewerken | brontekst bewerken]

Dit model kwam uit op 24 november 2023, en behoort officieel tot de Marvel-reeks van LEGO. Het toont de Stark-toren, vernoemd naar de eigenaar Tony Stark. Deze set behoort dus niet tot de Modulaire Gebouwen-reeks, maar is wel compatibel met deze sets.

80107 - Spring Lantern Festival
[bewerken | brontekst bewerken]

Dit model, dat een paviljoen toont waar Chinees Nieuwjaar wordt gevierd, behoord niet tot de reeks Modulaire Gebouwen, maar is er wel compatibel mee.

Nummer Naam set Steentjes Adviesprijs Aantal figuren Jaar
10182 Koffiehuis 2056 € 149,99 3 2007 - 8 april
10190 Marktstraat 1248 € 89,95 3 2007 - 1 juli
10185 Groenteboer 2352 € 149,99 4 2008 - 1 maart
10197 Brandweer 2231 € 149,99 4 2009 - 12 september
10211 Grand Emporium 2182 € 149,99 5 + 2 2010 - 3 maart
10218 Dierenwinkel 2032 € 149,99 4 2011 - 10 mei
10224 Stadhuis 2766 € 179,99 8 2012 - 1 maart
10232 Paleisbioscoop 2196 € 139,99 6 2013 - 1 maart
10243 Parijs' restaurant 2469 € 159,99 5 2014 - 1 januari
10246 Detectivekantoor 2262 € 159,99 6 2015 - 1 januari
10251 Stenenbank 2380 € 169,99 5 2016 - 1 januari
10255 Gebouwenset 4002 € 259,99 8 2017 - 1 januari
10260 Diner in de stad 2480 € 169,99 6 2018 - 1 januari
10264 Garage op de hoek 2569 € 189,99 6 2019 - 1 januari
10270 Boekenwinkel 2504 € 159,99 5 2020 - 1 januari
10278 Politiebureau 2923 € 179,99 5 2021 - 1 januari
10297 Boetiekhotel 3066 € 199,99 7 2022 - 1 januari
10312 Jazzclub 2899 € 229,99 8 2023 - 1 januari
10326 Natuurhistorisch museum 4014 € 299,99 7 + 2 2023 - 1 december
Andere
75827 Firehouse Headquarters 4593 € 399,99 10 2016 - 1 januari
80107 Spring Lantern Festival 1761 € 109,99 8 2021 - 1 januari
76178 Daily Bugle 3772 € 299,99 25 2021 - 26 mei
910023 Venetian Houses 3470 € 244,99 13 2021 - 9 november
910013 Retro Bowling Alley 2772 € 189,99 5 2021 - 9 november
910009 LEGO Store 2149 € 149,99 6 2021 - 9 november
910008 Construction Site 3371 € 299,99 6 2022 - 17 mei
76218 Sanctum Sanctorum 2708 € 249,99 8 2022 - 1 augustus
76269 Avengers Tower 5052 € 499,99 32 2023 - 24 november
910034 Brick Cross 3050 € 259,99 8 2024 - 6 juni

Onderstaand een tijdlijn van de modulaire gebouwen.

Zie de categorie Lego modular buildings van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.