Norman Cota

Norman Cota
Norman Cota
Bijnaam "Dutch"
Geboren 30 mei 1893
Chelsea, Massachusetts, Verenigde Staten
Overleden 4 oktober 1971
Wichita, Kansas, Verenigde Staten
Land/zijde Verenigde Staten
Onderdeel United States Army
Dienstjaren 1917 - 1946
Rang Major General
Bevel 28th Infantry Division (United States)
29th Infantry Division (United States)
Slagen/oorlogen Eerste Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog

Norman Daniel "Dutch" Cota (Chelsea, Massachusetts 30 mei 1893 - 4 oktober 1971) was een Amerikaanse generaal uit de Tweede Wereldoorlog.

Generaal Cota was assistent-divisiecommandant van de 29e Infanteriedivisie uit het Amerikaanse leger tijdens de landingen van D-Day op Omaha Beach. Tijdens de voorafgaande planning voor D-Day, was hij een fel tegenstander van landingen bij daglicht. Echter, hij kreeg zijn zin (nachtelijke landingen) niet.

Hij landde in de tweede ronde en was een van de hoogste officieren die aan land gingen tijdens de landingen op het strand. In ieder geval was hij met zijn 51 jaar verreweg de oudste. De aanval op Omaha Beach was volledig vast gelopen totdat Generaal Cota het initiatief nam en de soldaten motiveerde door te zetten. Op Omaha Beach werd het felste verzet geboden mede doordat geplande bombardementen door geallieerde vliegtuigen volledig mislukt waren. Onder leiding van Cota wisten de Amerikanen rond half negen vlak bij Vierville-sur-Mer een doorbraak te forceren. Hij leidde de eerste soldaten door het gat in de Duitse verdediging, alvorens de rest van de dag de verdere landingen en gevechten op het strand te coördineren. De landingen op Omaha Beach zouden na bittere gevechten alsnog succesvol zijn. Cota heeft daarin een aanzienlijke rol gespeeld. Hij werd dan ook onderscheiden met een Distinguished Service Cross en de Distinguished Service Order. In de weken die volgden verdiende Cota nog diverse onderscheidingen o.a. een Silver Star.

Militaire loopbaan

[bewerken | brontekst bewerken]
  • Rangers, lead the way -- motivatie aan de commandant van het 5e Rangerbataljon. Deze zin is nu nog het motto van de U.S. Army Rangers.
  • Gentlemen, we are being killed on the beaches. Let us go inland and be killed. -- Aansporing van de 29e Infanteriedivisie om landinwaarts te trekken.

In de film "The Longest Day" wordt zijn rol gespeeld door de acteur Robert Mitchum.

Later als commandant van de Amerikaanse 28e Infanteriedivisie, nam generaal-majoor Cota deel aan de Slag om het Hürtgenwald. Hij accordeerde ook het doodvonnis van Eddie Slovik, de enige Amerikaanse soldaat die geëxecuteerd werd vanwege desertie sinds de Amerikaanse Burgeroorlog.

Norman Cota ging in 1946 met pensioen in de rang van generaal-majoor.