Plesiopterys

Plesiopterys
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Vroeg-Jura
Plesiopterys wildi
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Superorde:Sauropterygia
Orde:Plesiosauria
Familie:Cryptoclididae
Geslacht
Plesiopterys
O'Keefe, 2004
Typesoort
Plesiopterys wildi
Schedel van Plesiopterys wildi
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Plesiopterys op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Plesiopterys[1][2] is een geslacht van uitgestorven plesiosauriërs afkomstig uit Duitsland. Het was een kleine plesiosauriër waarvan het type-exemplaar ongeveer 2,2–2,4 meter lang was.

Augustus 1893 verwierf een handelaar in leisteen een plesiosauriërskelet uit de leisteengroeve van Haurr bij Ohmden. Hij bood dit aan aan het natuurhistorisch museum van Stuttgart waar het door Wilhelm Barnim Dames aangekocht werd en in 1895 toegewezen aan Plesiosaurus Guilelmi Imperatoris. De keizer had het specimen zelf nog bewonderd. Het betreft een jongvolwassen individu. Het specimen werd volledig uit de matrix verwijderd en hangt aan het plafond van het museum. De schedel is echter vervangen door een afgietsel en de originele wordt apart bewaard.

In de loop der jaren is vaak aan de toewijzing getwijfeld. Het skelet is ook toegewezen aan Microcleidus en Eurycleidus.

De typesoort Plesiopterys wildi werd in 2004 benoemd door Robin O'Keefe. De geslachtsnaam betekent 'dichter bij het vleugelbeen', dat nog plesiomorfe groeven heeft voor de halsslagader. De soortaanduiding eert Rupert Wild.

Het holotype SMNS 16812, een skelet met schedel, is bij Holzmaden gevonden.

In 2007 stelde Grossman echter dat de oorspronkelijke toewijzing toch correct was geweest en dat Plesiopterys daarom een jonger synoniem is van Seeleyosaurus.