Sebecosuchia

Sebecosuchia
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Midden-Jura tot Midden-Mioceen
Baurusuchus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Onderklasse:Diapsida
Infraklasse:Archosauromorpha
Superorde:Crocodylomorpha
onderorde
Sebecosuchia
Simpson, 1937
Langstonia
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De Sebecosuchia[1] zijn een groep (onderorde) van uitgestorven mesoeucrocodylische crocodyliformen die de families Sebecidae en Baurusuchidae omvat. Lang werd gedacht dat de groep voor het eerst verscheen in het Laat-Krijt met de baurusuchiden en uitgestorven was in het Mioceen met de laatste sebeciden, maar Razanandrongobe verlegt de oorsprong van Sebecosuchia naar het Midden-Jura. Fossielen zijn voornamelijk gevonden in Zuid-Amerika, maar zijn ook gevonden in Europa, Noord-Afrika, Madagaskar en het Indiase subcontinent.

Geschiedenis en fylogenie

[bewerken | brontekst bewerken]

De Sebecosuchia werden voor het eerst benoemd in 1937 door George Gaylord Simpson.[2] Vaak wordt echter het jaartal 1946 gegeven, toen de Amerikaanse paleontoloog Edwin Colbert de term gebruikte voor Sebecus en Baurusuchidae. Sebecus, die sinds 1937 uit Zuid-Amerika bekend was, was een ongewone krokodil met een hoge snuit en tanden die ziphodont waren, of gekarteld en zijdelings afgeplat. De familie Baurusuchidae werd het jaar daarvoor benoemd en omvatte de nieuw beschreven Baurusuchus, die ook een Zuid-Amerikaanse vorm met een hoge snuit was.

Meer onlangs zijn andere crocodyliformen toegewezen aan Sebecosuchia die niet in beide families kunnen worden geplaatst. Deze omvatten de geslachten Eremosuchus, benoemd in 1989, en Pehuenchesuchus, benoemd in 2005. Ze worden meestal beschouwd als meer basale sebecosuchiërs dan de sebeciden en baurusuchiden.

Hieronder is een cladogram dat de mogelijke fylogenetische positie van Sebecosuchia laat zien, gewijzigd ten opzichte van Turner en Calvo (2005). In dit cladogram is Sebecidae een parafyletische verzameling van basale sebecosuchiërs, terwijl Baurusuchidae monofyletisch is en de meer afgeleide sebecosuchiërs omvat.

Crocodyliformes 

Hsisosuchus


 Mesoeucrocodylia 

Thalattosuchia


 Metasuchia 
 Neosuchia 


Araripesuchus




Trematochampsidae




Peirosauridae



Mahajangasuchidae







Atoposauridae




Goniopholididae




Bernissartia



Crocodylia







Libycosuchus




Notosuchia


 Sebecosuchia 

Pehuenchesuchus




Eremosuchus



Sebecus




Iberosuchus



Bretesuchus


 Baurusuchidae 

Baurusuchus



Pabwehshi










In een fylogenetische studie van crocodyliformen splitsten Benton en Clark (1988) Sebecosuchia op, waarbij ze vonden dat baurusuchiden basale Notosuchia waren, terwijl sebeciden basale Neosuchia waren. Sinds die tijd hebben de meeste studies een monofyletische Sebecosuchia ondersteund. In 2007 plaatste een fylogenetische studie echter baurusuchiden als basale metasuchiërs en sebeciden als naaste verwanten aan een familie van notosuchiërs genaamd de Peirosauridae. Samen maakten sebeciden en peirosauriden de nieuwe clade Sebecia. Hieronder staat een cladogram uit die studie, Larsson en Sues (2007):

Metasuchia 
 Notosuchia

Notosuchus



Malawisuchus





Araripesuchus





Baurusuchus




Neosuchia


 Sebecia 

Pabwehshi



 Sebecidae 

Sebecus



Bretesuchus




Peirosauridae









Twee jaar later kwamen Sereno en Larsson (2009) tot dezelfde conclusie, behalve dat ze baurusuchiden als afgeleide notosuchiërs plaatsten. Meer onlangs vonden Turner en Sertich (2010) echter steun voor Sebecosuchia in hun analyse van notosuchische verwantschappen. In hun studie was Sebecosuchia een afgeleide clade binnen Notosuchia. Iori en Carvalho (2011) kwamen tot vergelijkbare conclusies, waarbij ze Baurusuchus naast Sebecidae groepeerden. Hieronder is het cladogram van Turner en Sertich (2010):

Notosuchia

Anatosuchus




Mahajangasuchidae

Kaprosuchus



Mahajangasuchus



Peirosauridae


Peirosaurus



Lomasuchus





Hamadasuchus




Montealtosuchus



Uberabasuchus








"Araripesuchus" wegeneri




"Araripesuchus" tsangatsangana





Araripesuchus buitreraensis




Araripesuchus patagonicus



Araripesuchus gomesii






Uruguaysuchus


Ziphosuchia


Libycosuchus



Simosuchus





Malawisuchus



Notosuchidae

Notosuchus



Mariliasuchus






Chimaerasuchus




Sphagesaurus huenei



Sphagesaurus montealtensis







Comahuesuchus




Yacarerani




Adamantinasuchus



Armadillosuchus





Sebecosuchia

Baurusuchus



Sebecia














Diego Pol en Jaime E. Powell (2011) kwamen tot dezelfde conclusie, maar hun analyse kon geen monofyletische Baurusuchidae vinden binnen Sebecosuchia. Het volgende cladogram is vereenvoudigd naar hun analyse, met de nadruk op Sebecosuchia.




Chimaerasuchus



Sphagesaurus



Sebecosuchia

Pehuenchesuchus




Cynodontosuchus


Baurusuchidae


Pabwehshi



Stratiotosuchus





Baurusuchus pachecoi



Baurusuchus salgadoensis





Bergisuchidae

Bergisuchus


Iberosuchidae

Iberosuchus


Sebecidae

Lorosuchus




Barinasuchus





Ayllusuchus



Bretesuchus





Lumbrera form



Langstonia



Sebecus



Zulmasuchus










Paleobiologie

[bewerken | brontekst bewerken]

Alle sebecosuchiërs waren carnivoor en landbewonend. De neusgaten liggen helemaal aan het uiteinde van de snuit, wat suggereert dat ze op het land leefden in plaats van in water (bij aquatische krokodillenvormen openen de neusgaten zich meestal dorsaal, bovenop de snuit). De snuit zelf is zijdelings afgeplat, een kenmerk dat wordt gedeeld met andere landbewonende reptielen zoals theropode dinosauriërs. De oogkassen waren zijdelings gericht in plaats van dorsaal zoals in aquatische krokodillenachtigen. Bovendien is er een uitstekende vierde trochanter op het dijbeen voor de aanhechting van spieren die zouden hebben geholpen bij het rechtop lopen. Hoewel ze nu algemeen als landbewonend worden beschouwd, werd ooit gedacht dat sebecosuchiërs semi-aquatisch waren en een deel van hun tijd in water doorbrachten.

De zijdelings samengedrukte snuit van sebecosuchiërs heeft ze mogelijk in staat gesteld om hoge krachten te weerstaan tijdens het bijten. De tanden zijn ook zijdelings afgeplat, puntig en gekarteld. Door hun vorm zouden ze gemakkelijk vlees kunnen binnendringen en snijden. Het pterygoïde bot in de schedel is sterk gebogen, waardoor een grotere kaak-adductorspier de kaken snel kon sluiten en sebecosuchiërs een krachtige beet kon geven.