South Tower van het World Trade Center

Hier wordt verwezen naar "Two World Trade Center" (I), de South Tower. Voor de nog onvoltooide wolkenkrabber met dezelfde naam, zie Two World Trade Center.
Two World Trade Center (I)
South Tower van het World Trade Center, 2000 (vanuit het westen)
South Tower van het World Trade Center, 2000 (vanuit het westen)
Plaats Lower Manhattan, New York
Status Ingestort op 11 september 2001 om 9:59 uur
Start bouw januari 1969
Opening 4 april 1973
Kenmerken
Gebruik Kantoren
Hoogte constructie 415 m
Verdiepingen 110
Partijen
Architect Minoru Yamasaki
Emery Roth & Sons
Eigenaar Port Authority of New York and New Jersey
Aannemer Tishman Realty & Construction Company
Beheerder Port Authority of New York and New Jersey
(en) Skyscraper Center-pagina
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De South Tower van het World Trade Center, het originele Two World Trade Center of WTC 2, was een wolkenkrabber op het Austin J. Tobin Plaza in de wijk World Trade Center van Lower Manhattan in de Amerikaanse stad New York.

De South Tower werd voltooid in 1973 en was 415 meter hoog. Met de North Tower, het One World Trade Center, die twee meter hoger was, stond de South Tower bekend als Twin Tower van het originele World Trade Center door architect Minoru Yamasaki – gebouwd tussen 1966 en 1987. De South Tower had geen radio-en televisieantenne op het dak. De South Tower, het Two World Trade Center, was eigendom van de Port Authority of New York and New Jersey tot zijn verwoesting bij de aanslagen op 11 september 2001 nadat het gekaapte verkeersvliegtuig United Airlines-vlucht 175 de toren was ingevlogen.

Sfeer bij fontein aan plein van beeldhouwer Fritz Koenig, dat de aanslagen overleefde en sinds 2017 in Liberty Park te bezichtigen is, stond naast de torens op Austin J. Tobin Plaza – naar de voormalige Port Authority-directeur.[1][2]

Bouw en ontwerp

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie Bouw van het World Trade Center voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Twin Towers en Brooklyn Bridge in 1973. South Tower links.

Het originele Two World Trade Center, met curtain walls (de façades/buitenmuren) van aluminium, was gelegen aan Liberty Street. De toren had 110 verdiepingen, maar was twee meter lager dan het One World Trade Center, de North Tower. Port Authority of New York and New Jersey, de projectontwikkelaar en de beheerder van de Twin Towers, zou kantoorruimte hebben ingenomen die groter was dan andere.

Een alternatieve, niet onderbouwde theorie is dat het talud waarop de radio-en televisieantenne van het One World Trade Center vanaf 1979 stond voor een hoogteverschil zorgde. Het hoogteverschil van twee meter was er echter al van bij het begin.[3]

Daar ze werd geconfronteerd met de moeilijkheid om tot ongekende hoogte te bouwen, gebruikte de ingenieursfirma van ir. Leslie E. Robertson (LERA) een innovatief constructiemodel: dicht bij elkaar staande stalen kolommen met een vloersysteem (de berucht geworden "floor trusses" of vloerspanten) die zich uitstrekten tot aan de centrale kern van de toren.

De stalen kolommen, afgewerkt met de zilverkleurige legering aluminium, waren 45 cm breed en stonden slechts 55 cm uit elkaar, waardoor het leek alsof de toren(s) geen ramen had(den). Ook uniek voor het technische ontwerp was het liftsysteem van de expressliften en skylobby's. De toren bestond uit 99 liften en 16 trappenhuizen (Zie World Trade Center (1973-2001)#Liftsysteem).

De opening van het World Trade Center was op 4 april 1973.[4] Het adres was Two World Trade Center en de toren had omwille van zijn omvang een eigen ZIP-code, 10048. Het Two World Trade Centers totaal van 110 verdiepingen bleef meer dan dertig jaar een gedeeld record met het One World Trade Center (zelfs na de verwoesting van beide gebouwen). Het record werd medio jaren 2000 verbroken door de Burj Khalifa in Dubai, die voltooid werd in 2010.

De naam 'South Tower' (Nederlands: Zuidertoren, maar in berichtgeving na zijn verwoesting werd ook gesproken van zuidelijke toren) is een conventionele naam geworden waarmee men het voormalige Two World Trade Center aanduidt, refererend aan zijn topografische ligging ten opzichte van het One World Trade Center, de North Tower, in het complex.

Het Two World Trade Center stond als het ware zuidoostelijk van het One World Trade Center, naar de East River toe. Internationaal werd het Two World Trade Center veeleer 'South Tower' genoemd wegens de media-aandacht na zijn verwoesting (zie onder).

Buiten de Verenigde Staten werden beide torens voor hun verwoesting veeleer als één geheel genoemd, als 'het World Trade Center' of als 'de Twin Towers'. Wegens de aanslagen op 11 september 2001 werd elders in de wereld plots veel meer het onderscheid gemaakt. Overige benamingen waren 'Two World Trade' en 'Tower Two'.

De North Tower werd voltooid in 1972, de South Tower in het voorjaar van 1973.[5] Op het dak alsmede op de 107e verdieping (Top of the World Trade Center) bevond zich "Top of the World" als toeristische attractie, het hoogste observatiedek ter wereld (zie Galerij).

Aanslagen op 11 september 2001

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie Aanslagen op 11 september 2001 en Instorting van het World Trade Center voor de hoofdartikelen over dit onderwerp.

De South Tower werd net als de North Tower verwoest bij de aanslagen op 11 september 2001. Het Two World Trade Center, de South Tower, werd als laatste getroffen door een gekaapt passagiersvliegtuig – namelijk door United Airlines-vlucht 175 – om 9:03 uur lokale tijd, maar was het eerste dat na minder dan een uur uitbranden instortte om 9:59 uur (15:59 uur Midden-Europese Tijd).

De aanslag op de South Tower was rechtstreeks te zien op televisie. De instorting van de South Tower kostte de levens van alle mensen die nog in de toren aanwezig waren alsmede van een onbekend doch groot aantal mensen op straatniveau in de onmiddellijke nabijheid ervan, aangezien er niet bepaald geanticipeerd kon worden op het scenario dat zich voordeed.

De evacuatie was bovendien amper zeven minuten aan de gang. Verder kende het gevolgen als; (1) totale vernietiging van het Four World Trade Center (I) omdat de toren eerst naar het oosten toe voorover en er kwam veel puin op dat gebouw terecht; (2) het in tweeën splitsen van het Marriott World Trade Center (WTC 3), dat vlak achter of beter onder de South Tower stond; (3) toebrengen van verdere constructieve schade aan de North Tower. Met name de oostelijke en zuidelijke façade van de North Tower, ter hoogte van relatief lagere verdiepingen.

De instorting van de South Tower is toe te schrijven aan verlies van een tiental vloeren en daardoor instabiele perimeterkolommen binnen een tijdspanne van twintig minuten en dat ten zuidoosten en ten oosten van de toren, alwaar ook plaatselijk falen van de centrale kern zou hebben opgetreden. Dit is de reden waarom de toren voorover viel.

De toren zal op termijn vervangen worden door het voorgestelde Two World Trade Center naar ontwerp van Bjarke Ingels, als onderdeel van het nieuwe World Trade Center.[6] Van dit gebouw is anno 2022 slechts de fundering en het gelijkvloers gereed. De bouwwerkzaamheden liggen stil omdat er geen huurders worden aangetrokken, hoewel een deal met het Amerikaanse mediabedrijf 20th Century Fox even nakend was tot zij zich weer terugtrokken. Zolang dat blijft duren, kan er geen profijt worden gegarandeerd.[7]

De duizenden slachtoffers van de aanslag worden geëerd in het National September 11 Memorial & Museum door middel van een voetafdruk of grondvlak van de South Tower, met daarop de namen van de slachtoffers en eeuwig stromende watervallen. Meteen ten zuiden van de plaats waar de voormalige South Tower jarenlang heeft gestaan, ligt nu het stadspark Liberty Park aan Liberty Street. Voorheen was die plek, zuidelijk gelegen van het grondvlak van de South Tower, de locatie van het voormalige Deutsche Bank Building (130 Liberty Street). (zie hier)

Lijst van huurders op 9/11

[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande huurderslijst werd samengesteld uit een oorspronkelijke lijst van de CoStar Group, een aanbieder van commerciële vastgoedinformatie, en werd gepubliceerd door nieuwszender CNN.[8] Verdiepingen die werden getroffen door United Airlines-vlucht 175 worden in het  rood  weergegeven. Door impact beïnvloede verdiepingen werden vet en cursief geplaatst.

Op het ogenblik van de uitvoering van de aanslagen, te beginnen om 8:46 uur lokale tijd, was Top of the World nog niet geopend voor publiek.

Verdieping Bedrijf
110 Top of the World
109 Technische ruimte
108 Technische ruimte
107 Showtime Pictures, Top of the World Trade Center Observatories (indoor observatieplatform), Sbarro Street Station, Nathan's Famous Hot Dogs, Manhattan Magic, Kodak
106 Atlantic Bank of New York
105 Aon Corporation
104 Aon Corporation
Sandler, O'Neill & Partners
103 Aon Corporation
102 Aon Corporation
101 Aon Corporation
100 Aon Corporation
99 Aon Corporation
98 Aon Corporation
97 Fiduciary Trust Company International
96 Fiduciary Trust Company International
95 Fiduciary Trust Company International
94 Fiduciary Trust Company International
93 Aon Corporation
Regus Business Centers
92 Aon Corporation
91 Gibbs & Hill, Raytheon Company, Washington Group International
90 Fiduciary Trust Company International
89 Keef, Bruyette & Woods
88 Keef, Bruyette & Woods
87 New York State Department of Taxation and Finance (overheidsdienst Financiën staat New York)
86 New York State Department of Taxation and Finance
85 Harris Beach & Wilcox
Keefe, Bruyette & Woods
84 EuroBrokers
83 IQ Financial Systems
Chuo Mitsui Trust & Banking
82 Fuji Bank
81 Fuji Bank
80 Fuji Bank
79 Fuji Bank
78 Skylobby, First Commercial Bank, Baseline Financial Services
77 Baseline Financial Services
76 Technische ruimte
75 Technische ruimte
74 Morgan Stanley
73 Morgan Stanley
72 Morgan Stanley
71 Morgan Stanley
70 Morgan Stanley
69 Morgan Stanley
68 Morgan Stanley
67 Morgan Stanley
66 Morgan Stanley
65 Morgan Stanley
64 Morgan Stanley
63 Morgan Stanley
62 Morgan Stanley
Demeter Management Corporation
61 Morgan Stanley
60 Morgan Stanley
59 Morgan Stanley
58 Bridge Information Systems
57 Hold Brothers
56 Morgan Stanley
55 Guy Carpenter, Garban Intercapital, Harlows
54 Guy Carpenter
53 Guy Carpenter
52 Guy Carpenter
51 Guy Carpenter
50 Guy Carpenter
49 Guy Carpenter
48 Guy Carpenter
Seabury & Smith
47 Fireman's Fund Insurance Company
Guy Carpenter
46 Morgan Stanley
45 Morgan Stanley
44 Skylobby, Morgan Stanley
43 Morgan Stanley
42 Technische ruimte
41 Technische ruimte
40 Sitailong International USA
Thacher Proffitt & Wood
39 Thacher Proffitt & Wood
38 Thacher Proffitt & Wood
37
36 Frenkel and Company
35 Frenkel and Company
34 OpperheimerFunds
33 OpperheimerFunds
32 OpperheimerFunds
31 OpperheimerFunds
30 New York Stock Exchange
29 New York Stock Exchange
Weatherly Securities Corporation
28
27
26 Sun Microsystems
25 Sun Microsystems
24 Allstate Insurance Company, China Chamber of Commerce, Globe Tour and Travel, SCOR U.S. Corporation, Sinolion, TD Waterhouse Group
23 SCOR U.S. Corporation
Unistrat Corporation of America
22 Antal International, Mancini Duffy, NYS Retirement System
21 Adecco, Career Engine, Mancini Duffy, Matthews & Wright Inc., Taiwan Sugar Corporation
20 Thacher Proffitt & Wood
New York Shipping Association
19 New York Shipping Association, Waterfront Commission of New York Harbor
18 AbraCadabra Digital Printing, Alliance Consulting Group, Weiland International Inc.
17 New York Institute of Finance
16 National Development and Research Institute
15 Candia Shipping, CINDE Costa Rican Investment Board, DigiOrbit Corporation, Millennium Management Resources Inc., Optech Systems Inc., Stallion Commerce Corporation, TD Waterhouse Group
14 Charna Chemicals, Paging Network of New York, Patinka International (USA), Union Bank of California
13 Instinet
12 Verizon Communications
11 Verizon Communications
Candia Shipping
10 Verizon Communications
9 Verizon Communications
8 Technische ruimte
7 Technische ruimte
6
5
4
3
2 TKTS (ticket service)
1 Colortek Kodak Imaging Center
lobby Nichols Foundation
gelijkvloers The Mall at the World Trade Center
Xerox Document Company, Morgan Stanley, Anthem, NY Chamber of Commerce
Top of the World; panoramazicht op New York vanaf de South Tower, augustus 2001
Top of the World; panoramazicht op New York vanaf de South Tower, augustus 2001
Commons heeft media­bestanden in de categorie Two World Trade Center (South Tower).