Andisolurile (din calitatea andică, derivat din japoneză an do, „sol întunecat” și latină solum, „sol”) sunt unul dintre cele douăsprezece ordine ale USDA Soil Taxonomy. Corespunde aproximativ grupului andosolurilor din World Reference Base for Soil Ressources (Baza Mondială de Referință pentru Resursele Solului). Include în principal soluri de origine vulcanică. În anumite condiții, un andisol poate fi format și dintr-un material non-vulcanic cu o proporție mare de aluminosilicați.
Andisolurile se dezvoltă din cenușă vulcanică, au o proporție mare de sticle vulcanice și sunt adesea datorită condițiilor de formare de o grosime considerabilă. Dacă de-a lungul timpului se depun mai multe straturi unul peste altul, se formează profile tipice de sol cu culori maro spre negru; Straturile mai vechi, numite atunci paleosol, se află în mod natural întotdeauna sub depozitele mai recente.
Andisolurile se caracterizează prin faptul că pot stoca cantități mari de apă și sunt, de asemenea, foarte fertile. Din acest motiv sunt folosite în agricultură oricând este posibil. Cu toate acestea, sunt foarte puțin rezistente la eroziune. pH-ul este neutru.
Andisolurile acoperă la nivel mondial aproximativ 900.000 de km sau puțin sub 1% din suprafața terestră fără ghețari și se găsesc întotdeauna în apropierea vulcanilor, de exemplu pe coasta pacifică a Americii, în Noua Zeelandă, Japonia, Indonezia, Islanda și unele arhipelaguri mai mici, cum ar fi Insulele Canare.
Se disting șapte subordine: