Arhiepiscop Aurel Percă | |
Date personale | |
---|---|
Născut | (73 de ani) Săbăoani, regiunea Bacău, România |
Cetățenie | România |
Religie | Biserica Catolică[1] |
Ocupație | preot catolic[*] episcop catolic[*] |
Limbi vorbite | limba română |
Funcția episcopală | |
Modifică date / text |
Aurel Percă (n. , Săbăoani, regiunea Bacău, România) este din 11 ianuarie 2020 arhiepiscop și mitropolit al Arhidiecezei de București.
Aurel Percă s-a născut la data de 15 august 1951, în satul Săbăoani (situat, pe atunci, în Regiunea Bacău). După absolvirea școlii elementare și a liceului în Săbăoani, în anul 1969 a intrat ca student la Seminarul Catolic din Iași, pe care l-a absolvit în anul 1979.
A fost hirotonit preot la data de 29 iunie 1979 la Iași de către episcopul auxiliar Antal Jakab de Alba Iulia,[2] după care a fost numit vicar parohial în Parohia „Sf. Nicolae” din Bacău. În noiembrie 1980 a fost trimis de administratorul diecezan Petru Gherghel la studii de specializare la Roma, unde a obținut licența în teologia orientală, la Institutul Pontifical Oriental (1983), și în teologie morală, la Academia “Alfonsianum” (1985).
În anul 1985 a revenit în țară și a fost numit cancelar la ordinariatul Episcopiei de Iași și în același timp profesor de teologie morală și patrologie la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. Între anii 1989 și 1994 a fost rector al Seminarului Romano-Catolic din Iași.
După revoluția din decembrie 1989 s-a renunțat la numerus clausus (numărul seminariștilor ce era impus, din anul 1958, de către Departamentul Cultelor) și s-au primit atâția studenți câți avea nevoie Dieceza de Iași; mulți studenți au fost trimiși să-și continue studiile în străinătate; unii profesori au primit burse de specializare la universitățile catolice din Occident; regulamentul și programele analitice au fost restructurate; biblioteca s-a mărit prin achiziționare de numeroase cărți din străinătate; s-a reluat editarea revistei Seminarului diecezan, "Drumuri deschise"; diplomele de absolvire eliberate de Seminarul diecezan au început să fie recunoscute de către Ministerul Învățământului și Științei, Seminarul a fost vizitat de numeroase personalități din țară și străinătate, clădirile Seminarului au fost extinse (D1 și D2); terenurile aparținând Seminarului au fost retrocedate etc.
De asemenea, în această perioadă, a fost deschisă Facultatea de Teologie Didactică pentru Laici, iar Seminarul Teologic Liceal a fost desprins de Institutul Teologic de la Iași și transferat la Bacău. Apoi, s-au inițiat demersurile pentru afilierea Institutului Teologic "Sf. Iosif" la Facultatea de Teologie din Lateran. Pr. Aurel Percă este autor al mai multor cursuri, destinate seminariștilor și preoților.
La 1 august 1994 Aurel Percă a fost numit vicar general al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, continuând să predea teologia morală la Institutul Teologic. În această perioadă l-a susținut pe episcopul Petru Gherghel atât în activitatea pastorală internă, cât și în relațiile cu diferite asociații și organizații din străinătate.
În data de 29 septembrie 1999 papa Ioan Paul al II-lea l-a numit pe Aurel Percă în funcția de episcop auxiliar pentru Dieceza de Iași, acordându-i titlul canonic de episcop titular de Mauriana. Consacrarea episcopală a avut loc în Catedrala nouă din Iași la 8 decembrie 1999, episcopi consacratori fiind Petru Gherghel, episcop de Iași, Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România, și Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București. El și-a ales ca motto al stemei episcopale versetul '"Rămâneți înrădăcinați și întemeiați în iubire" (Ef 3,16).
În perioada păstoririi ca episcop auxiliar de Iași, PS Aurel Percă a celebrat, singur sau alături de episcopul Petru Gherghel, numeroase sfințiri de biserici și hirotoniri de preoți și diaconi. De asemenea, a efectuat și o serie de vizite pastorale pe întreg cuprinsul Diecezei de Iași.
Episcopul auxiliar Aurel Percă al Diecezei Romano-Catolice de Iași a fost prezent la cea de-a XVII-a Zi Mondială a Tineretului, din perioada 23-28 iulie 2002, în Toronto (Canada). În perioada 9-16 noiembrie 2003 a fost invitat în Dieceza de Lodi (Italia) pentru a participa la Ziua Mondială a Migranților și Transfugilor, care se celebrează la această dată în toată Italia. Cu această ocazie a celebrat o liturghie la Padova, la care au participat peste 400 de catolici, în marea lor majoritate din Dieceza de Iași. Cu privire la comunitatea românilor din Padova, episcopul Aurel Percă a declarat: "Este o comunitate vie, dinamică; credincioșii răspund la inițiativele responsabilului pastoral. S-a putut constata acest lucru la celebrarea sfintei Liturghii și a Mirului, când credincioșii au participat foarte activ la Liturghie și au ținut să respecte specificul celebrărilor din Moldova".[3]
Papa Francisc l-a numit în ziua de 21 noiembrie 2019 ca arhiepiscop și mitropolit de București. Instalarea sa în funcție a avut loc în data de 11 ianuarie 2020, în cadrul unei liturghii solemne celebrate în Catedrala "Sf. Iosif" din București.