DAC

DAC
Tipmarcă auto / divizie
Fondată1971
ȚaraRomania
SediuBrasov
Zona deservităEuropa, Orientul Mijlociu, America de Sud
IndustrieConstructoare de mașini
Produseautocamioane, autoutilitare, autospeciale, autobuze, troleibuze
Companie părinteAutocamioane Brașov S.A.
Prezență online
www.dac.ro

DAC este o marcă de vehicule comerciale produsă de întreprinderea Autocamioane Brașov - Roman S.A. Aceasta este un acronim pentru Diesel Auto Camion. Cu toate acestea, marca DAC amintește despre istoria României, cândva populată de triburile dacice, pe când regiunea purta numele de Dacia, în perioada secolelor I î.Hr. – al II-lea d.Hr. De-a lungul timpului, sub această marcă, au fost produse camioane rigide, capuri tractoare, camioane militare, basculante miniere, tractoare portuare, cât și autobuze și troleibuze.

Întreprinderea Autocamioane Brașov a fost fondată după Al Doilea Război Mondial pe fundația vechii fabrici producătoare de vehicule ROMLOC construită în 1921. Între 1948-1953, fabrica s-a numit Steagul Roșu. Până în 2000, au fost produse peste 750.000 de vehicule.

Camioanele DAC au aceleași platforme de construcție cu cele Roman, dar n-a fost parte din asocierea din 1971 între producătorul german MAN și Guvernul Român.

Sub marca DAC, compania a produs diferite camioane și vehicule speciale, autobuze și troleibuze, precum și motoare avansate, create de propriul departament de cercetare și dezvoltare.

La începutul anilor ’80, compania a dezvoltat propriile motoare diesel cu puteri de 240, 280 și 320 CP, depășind cadrul acordului de licență cu MAN și marcându-le cu o literă suplimentară „R” – „Românesc”. Aceste motoare au fost utilizate pentru camioanele DAC (de la modelele „16.240” la „32.280”). În 1984, după ce licența cu MAN a expirat, gama Roman a fost redenumită DAC. În 1990, prin decizia guvernului, uzina din Brașov a fost transformată în companie pe acțiuni sub denumirea „Roman S.A.”. Uzina a pierdut piețe importante și a început să echipeze șasiurile vechi cu componente importate, în special motoare diesel care îndeplineau noile cerințe de mediu. Camioanele DAC au continuat să fie produse și după 1990, iar compania a realizat chiar și o versiune specială pentru Petrom, cu un design modernizat. În această perioadă, compania a utilizat atât mărcile DAC, cât și Roman, în funcție de cerințele clientului. Cu toate acestea, camioanele erau absolut identice.

DAC 15.240 DFAEG

Seria CN a fost o dezvoltare internă a AB Brașov disponibilă din 1977. Modelul este disponibil cu tracțiune 4x4, 6x6 și 8x8 și capacitate între 3 și 10 tone. Seria CN au o cabină dreptunghiulară cu uși și panouri laterale striate, fața plată și parbriz prins cu balamale înclinat. Vehiculele sunt echipate cu motor diesel MAN D2156 cu 6 cilindri și o transmisie cu 5 sau 6 viteze, carcasă de transfer cu 2 viteze, roți de acționare a axelor planetare, roți cu diferențiale blocabile frâne cu aer duble, virare automată și dispozitive electrice de 24 volți.

DAC 665 reprezintă o familie de autocamioane militare proiectate pentru tracțiune și transport, fabricate de Întreprinderea de Autocamioane Brașov în anii 1980. Aceste vehicule au fost realizate în diverse versiuni și exportate în țări precum Ungaria, Egipt, Irak și Cuba.

Varianta DAC 665 T a fost concepută pentru tractarea pieselor de artilerie și transportul trupelor și materialelor. În schimb, varianta DAC 665 G era utilizată pentru transportul pontoanelor din dotarea parcurilor de poduri ale Armatei Române. Ambele modele erau echipate cu tracțiune integrală 6×6, iar șasiul lor a servit drept bază pentru dezvoltarea mai multor vehicule specializate.

DAC 665 LAROM - Centru de comandă

Modelul DAC 665 T s-a remarcat prin performanțele tehnice ale sistemului său de tracțiune. Echipat cu trei punți, dintre care două pe spate, vehiculul, supranumit „tanchetă”, beneficia de tracțiune integrală, toate cele opt roți fiind motrice.

Dotat cu o cutie de viteze AK 6-80, completată cu reductor, DAC 665 T este considerat unul dintre cele mai bine realizate produse ale uzinei brașovene de-a lungul întregii sale istorii.