Daniela Mărănducă

Daniela Mărănducă
Date personale
Născută (48 de ani) Modificați la Wikidata
Constanța, România Modificați la Wikidata
Căsătorită cuRemus Nicolai[*] (din ) Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiegimnastă artistică[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Sportgimnastică artistică  Modificați la Wikidata

Daniela Mărănducă Nicolai (n. , Constanța, România) este o fostă sportivă de gimnastică artistică și aerobică. Pe parcursul carierei, ea a câștigat nouă medalii la Campionatele Mondiale și Europene[1] (șase de aur, două de argint și una de bronz). În prezent este antrenoare a echipei naționale de gimnastică artisitică juniori a României.

Cariera sportivă

[modificare | modificare sursă]

Gimnastică artistică

[modificare | modificare sursă]

Daniela Mărănducă a început să practice gimnastica la vârsta de 6 ani la Clubul Farul Constanța[2] și a fost antrenată de Nicolae Valerian Forminte.[3] În 1991 a devenit prima gimnastă din acel club care a fost selectată pentru echipa națională. La începutul carierei sale de senior nu a fost selectată pentru a participa la competiții internaționale majore. În schimb, a concurat la Internaționalele Române și la Naționalele Române. În 1993, a terminat pe locul trei la Internaționalele Române, după Lavinia Miloșovici și Lyudmila Stovbchataya.[4]

La scurt timp după această competiție, și-a rupt glezna și și-a luxat grav încheietura mâinii în timpul antrenamentelor.[5] I s-a spus că nu va mai putea reveni la gimnastică, dar după ce și-a revenit după accidentări, s-a întors la Constanța pentru a se antrena cu echipa de juniori. A revenit la echipa națională în 1994. Hotărârea ei de a reveni la echipa națională a fost o mare inspirație pentru pregătirea juniorilor la Farul. Din lotul de juniori făcea parte și Simona Amânar, care a declarat ulterior că Mărănducă a fost cel mai bun exemplu pentru ea, prin determinarea și perseverența de care a dat dovadă revenind la echipa națională.

În 1994 Daniela Mărănducă a câștigat mai multe medalii la competiții minore și a mers cu echipa de la Dortmuntd pentru a concura la Campionatele Mondiale din 1994.[6] Performanța ei la toate cele patru evenimente, evidențiată de un 9.8 la săritură și un 9.837 la sol, a ajutat echipa să câștige medalia de aur.[7][8]

S-a retras din gimnastica artistică la sfârșitul anului 1994 și s-a întors la Constanța, unde și-a continuat studiile în domeniul ecologiei și a început să antreneze la Farul.

Gimnastică aerobică

[modificare | modificare sursă]

După retragerea din gimnastică, Daniela Mărănducă a evoluat în Aeros, un grup de foști gimnaști care prezintă spectacole de gimnastică aerobică în întreaga lume, alături de Izabela Lăcătuș, Lăcrămioara Filip, Cristian Leric și Remus Nicolai.[9][10] În 1996 a început să se antreneze pentru gimnastică aerobică, iar în 1999 a fost selectată pentru lotul național de aerobic pregătit de Maria Fumea. În timpul carierei de gimnastică aerobică a câștigat două titluri mondiale (2002 și 2004)[11] și trei titluri continentale (1999, 2001 și 2003) pentru proba de grupă. Ea a câștigat, de asemenea, o medalie de bronz la campionatele mondiale și două medalii de argint la campionatele europene (2001 și 2003) și s-a clasat pe locul cinci la campionatele mondiale din 2002 la evenimentul trio. S-a retras din gimnastica aerobică în 2005.

Activitatea de antrenoare

[modificare | modificare sursă]

În 2002, s-a căsătorit cu colegul ei de la echipa națională, Remus Nicolai. Împreună au o fiică, Valeria, născută în 2006. În 2007 au deschis împreună un club privat de gimnastică la Constanța,[12] iar din 2017 antrenează lotul național de gimnastică artistică junioare la Centrul Național Olimpic pentru pregătirea junioarelor de la Deva.[13]

  1. ^ „Prima sala privata de gimnastica inaugurata la Constanta”. România Liberă. . Accesat în . 
  2. ^ „DSJ Constanta”. www.dsjconstanta.ro. Accesat în . 
  3. ^ „FRG, Federatia Romana de Gimnastica”. old.romgym.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Gymn Forum: 1993 Intl. Champs. of Romania, Women's AA”. www.gymn-forum.net. Accesat în . 
  5. ^ CM (). „Sharing A Name: The Romanian Gymnasts Named "Daniela" (în engleză). Gymnastics Cool Facts. Accesat în . 
  6. ^ FRANCO, JOSE. „Dance group Aeros heads for stardom” (în engleză). Spartanburg Herald Journal. Accesat în . 
  7. ^ „Școala Românească de Gimnastică | PDF”. Scribd. p. 7. Accesat în . 
  8. ^ „Gymn Forum: 1994 World Championships, Women's Team Finals”. www.gymn-forum.net. Accesat în . 
  9. ^ „Aeros | WorldCat.org” (în engleză). search.worldcat.org. Accesat în . 
  10. ^ June 17, Country represented RomaniaAssistant coachMariana BitangClub Farul ConstantaName Daniela MaranducaFull name Daniela Maranduca NicolaiBorn; gymnastics, 1976ConstantaDiscipline Women\'s artistic; Belu, Aerobic gymnasticsHead coachOctavian; Fumea, Maria (). „Daniela Mărănducă - Alchetron, The Free Social Encyclopedia” (în engleză). Alchetron.com. Accesat în . 
  11. ^ Dobrescu, Petre (). „Romanii sunt stapanii lumii in gimnastica aerobica”. Libertatea. Accesat în . 
  12. ^ Dobrescu, Petre (). „A fost inaugurat primul club privat de gimnastica”. Libertatea. Accesat în . 
  13. ^ „Daniela Mărănducă Nicolai şi Bogdan Chiriţă îşi serbează astăzi zilele de naştere”. ZIUA de Constanta. . Accesat în .