Fundația ERSTE | |
Succesor | Succesor legal al Erste oesterreichische Spar-Casse (Prima bancă de economii din Austria) din 1819 |
---|---|
Înființare | 2003 |
Tip | Fundație privată din Austria |
Scop/Misiune | Dezvoltare socială, cultură, integrare europeană. Fundația desfășoară programe proprii oferind de asemenea și granturi. |
Sediu | Viena, Austria |
Zona deservită | Europa Centrală, de Est și de Sud-Est |
Afilieri | acționar majoritar al Erste Group Bank AG |
Personal | peste 30 |
www.erstestiftung.org | |
Modifică date / text |
Fundația ERSTE (în limba germană DIE ERSTE österreichische Spar-Casse Privatstiftung sau pe scurt: ERSTE Stiftung) este cea mai mare fundație a unei case de economii austriece. În 2003, aceasta s-a dezvoltat din Erste Oesterreichische Spar-Casse, prima bancă de economii din Austria, înființată în 1819. În calitate de fundație a unei Case de Economii private austriece, Fundația actionează în interesul bunăstării comune și are un angajament ferm în acest sens. De asemenea, fundația are o responsabilitate specială în calitate de acționar majoritar al Grupului Erste . Fundația ERSTE investește o parte din dividentele sale în dezvoltarea societății civile din Europa Centrală și de Sud-Est.
Fundația ERSTE își desfășoară activitatea în Europa Centrală și de Sud-Est. Misiunea sa datează din secolul al XIX-lea, când a apărut ideea caselor de economii. Aceasta sprijină participarea socială și implicarea societății civile; obiectivul său este să aducă oamenii împreună și să ofere informații despre istoria recentă a unei regiuni care a suferit schimbări dramatice începând cu 1989. Fiind o fundație activă, își dezvoltă propriile proiecte în cadrul a trei programe: Dezvoltare socială, Cultură și Europa.
Fundația încurajează promovarea și sprijinirea dezvoltării unei societăți incluzive, demne și juste, în care nimeni nu este exclus. În acest sens fundația a dezvoltat două strategii complementare de intervenție socială: integrarea persoanelor și a grupurilor marginalizate și cercetarea în domeniul schimbării sociale. Activitățile sale creează perspective echitabile pentru persoanele care trăiesc în condiții sociale dificile și cele aflate în situații de necesitate extremă în ceea ce privește educația și participarea socială.
Programul pentru cultură vizează îndeosebi proiecte internaționale și implică activități de cercetare axate pe artele vizuale din anii 1960 până în prezent. Cultura este considerată unul din motoarele principale ale unei societăți democratice, permițând crearea de legături între regiuni diverse din punct de vedere lingvistic și geografic. Activitățile ce implică strategii artistice creează un cadru de experimentare pentru utopii și pentru propuneri care merg dincolo de fezabilitatea politicilor de zi cu zi, precum și pentru explorarea diverselor posibilități de abordare artistică. Prin urmare, programul pentru cultură promovează proiectele independente și cele din sectorul cultural, sprijinindu-le cu resurse și contacte transfrontaliere care nu sunt integrate în instituțiile statului, printre altele și pentru a stopa așa-numitul exod al creierelor.
Fundația promovează procesul de integrare europeană, oferind un cadru de schimb de idei, cunoștințe și inițiative. Cetățenii europeni sunt încurajați să trăiască în baza unor valori comune, să își împărtășească liber ideile, să conlucreze și să învețe unii de la alții. Proiectele se axează pe crearea unei culturi vii a dialogului. Într-un mediu în care se pune accentul pe diferențe, oamenii ar trebui să aibă posibilitatea de a-și exprima sentimentele de solidaritate, apropiere și cooperare. Proiectele anticipează realitatea unei Europe unite și redau potențialul unei uniuni comune, în special în acele țări în care programele UE nu pot fi implementate încă. Unul dintre accente este pus pe activitățile cu tinerii, programele pentru jurnaliști și dezbaterile privind viitorul Europei.
În calitate de fundație a unei Case de Economii, Fundația ERSTE s-a dedicat ideii de bancă socială de economii lansate în secolul al XIX-lea. Prin urmare serviciile bancare cu focus social și incluziunea socială sunt problematici cheie abordate prin programul Dezvoltare socială. Cele mai cunoscute proiecte din acest domeniu sunt:
Începând cu anul 2007, o dată la doi ani se acordă Premiul Fundației ERSTE pentru Integrare Socială proiectelor care desfășoară activități de succes în vederea integrării sociale a diverselor grupuri marginalizate în comunitățile respective. În urma unei perioade de depunere a aplicațiilor sunt selectați 30 de câștigători din peste 1000 de candidați din 12 țări (2011). Aceștia primesc premii în valoare totală de 610,000 euro. În plus, ONG-urile câștigătoare și finaliste primesc recunoaștere publică, beneficiază pe o perioadă de 2 ani de suport gratuit de PR pentru proiectele lor și sunt integrate într-o rețea internațională de organizații similare. Până acum au avut loc ceremonii de decernare a premiilor la Ljubljana (2007), București (2009) și Praga (2011).
Fundația ERSTE a initiat Premiul bienal Igor Zabel pentru Cultură și Teorie în 2008. Premiul sprijina activitatea teoreticienilor și istoricilor de artă din CEE și pune în lumină conceptul de artă și cultură, încurajând producția de cunoaștere culturală și schimburile între ”Est” și ”Vest”. Premiul poartă numele autorului, criticului de artă și curatorului sloven Igor Zabel (1958–2005), curatorul principal al Moderna Galerija din Ljubljana. Acesta a stabilit relații culturale între Europa de Est și de Vest.
Originile Fundației datează din secolul al XIX-lea. Erste österreichische Spar-Casse a fost fondată în 1819.[1] Ca urmare a unei modificări a Legii Băncilor de Economii din Austria, Erste österreichische Spar-Casse a fost scindată într-o bancă operațională (Erste Bank AG) și un holding (DIE ERSTE österreichische Spar-Casse Anteilsverwaltungssparkasse, prescurtat AVS) în 1993. În 1997 Erste Bank, care fuzionase cu GiroCredit Bank AG der Sparkassen, a fost listată la bursă, iar AVS a devenit acționarul majoritar al companiei, ale cărei acțiuni sunt și astăzi tranzacționate la Bursa din Viena. În 2003 AVS s-a transformat în mod oficial în DIE ERSTE österreichische Spar-Casse Privatstiftung, pe scurt ERSTE Stiftung (Fundația ERSTE), care și-a început activitatea doi ani mai târziu.
Printre primele proiecte de anvergură ale fundației se numără Zweite Wiener Vereins-Sparcasse, pe scurt: Zweite Sparkasse, fondată în 2006, și rețeaua Academia Scolilor din Europa Centrala (aces), înființată în același an. 2007 a fost anul în care s-a decernat pentru prima dată Premiul Fundației ERSTE pentru Integrare Socială, la Ljubljana, iar tot atunci s-a lansat și Programul de Burse pentru Excelență în Jurnalism. În 2008 au urmat Premiul Igor Zabel pentru Cultură și Teorie și lansarea good.bee. În 2009 ORF și 3sat au difuzat pentru prima dată seria de documentare pentru televiziune "Balkan Express (Return to Europe)" - Balkan Express, Întoarcerea în Europa – și a fost organizată a doua ediție a Premiului Fundației ERSTE pentru Integrare Socială, ceremonia de decernare desfășurându-se la București. Expoziția Gender Check – cel mai mare proiect cultural până în prezent – a fost lansată la MUMOK din Viena, în 2010. În același an a fost organizat Social Business Tour 2010, cu Muhammad Yunus, în șase state din Europa de Est, cu scopul de a introduce conceptul de întreprindere socială ca o formă de activitate economică sustenabilă, la Viena, Bratislava, Budapesta, Praga, București și Belgrad. În același an, Premiul Igor Zabel pentru Cultură și Teorie i-a fost acordat istoricului de artă polonez Piotr Piotrowski, la Barcelona. În 2011 Premiul Fundației ERSTE pentru Integrare Socială – aflat la a treia ediție – a fost acordat la Praga unui număr de 34 de proiecte din 12 țări.
Fundația ERSTE este o fundație a unei case de economii, în conformitate cu definiția dată de Legea Băncilor de Economii din Austria.
Structurile din cadrul fundației sunt Consiliul de conducere, Consiliul de supraveghere și Asociația. Fondată în 1819, această Asociație a Casei de Economii are în prezent în componență peste 100 de membri, alege membrii Consiliului de supraveghere și desemnează președintele acestuia. Consiliul de supraveghere numește membrii Consiliului de conducere și supervizează conducerea fundației. Consiliul de conducere coordoneaza activitățile fundației și ia decizii referitor la alocarea finanțărilor pentru proiecte, fiind asistat de Consiliul consultativ format din experți internaționali.
Fundația ERSTE are aproximativ 35 de angajați în anul 2012. De la înființarea sa în 2003 și până la sfârșitul anului 2010 [2] fundația a investit 40 mil. euro în proiecte. În această perioadă, Fundația a implementat și/sau sprijinit un număr total de 548 de proiecte, din care 110 au fost selectate în urma unor competiții de proiecte deschise. Aproximativ 80 % din bugetul anual al Fundației ERSTE este investit în proiecte inițiate în cadrul celor trei programe: Dezvoltare socială, Cultură și Europa. Restul de 20% este acordat sub formă de burse pentru sprijinirea proiectelor organizațiilor non-profit.[3]
Înființată în 2007, Biblioteca Fundației ERSTE colectează publicații în principal în limbile engleză și germană. Biblioteca deține o colecție de aproximativ 5000 de documente și 35 de abonamente la publicații periodice (2012). Temele acoperite includ istoria și teoria artei și istoria și teoria media, probleme ale minorităților și probleme de gen, teoria culturii și politici culturale, dezvoltare economică și politică, servicii bancare sociale, inovație în fundații, filantropie, demografie, migrație, educație, și arta memoriei. Din punct de vedere al acoperirii geografice, colecția se axează pe publicații din Europa Centrală și de Sud-Est. Biblioteca este deschisă publicului. Consultarea materialelor cu acces liber se face în incinta bibliotecii pe bază de programare.