Actor creator de personaje puternice și napoletan adevărat, Nicola Di Pinto a început sa joace în piese de teatru din a doua jumătate a anilor 1960, iar succesul obținut pe scenă a atras atenția regizorilor de filme de cinema și de televiziune, în care a debutat în a doua jumătate a anilor 1970.
În ciuda calităților dovedite încă de la primele apariții, a dobândit celebritate abia după întâlnirea cu regizorul Giuseppe Tornatore, care i-a oferit rolul lui Alfredo Canal în Il camorrista, iar din acel moment cariera lui Nicola Di Pinto a fost în creștere continuă, alternând mereu între film și seriale de televiziune, fără a părăsi vreodată teatrul.
Actor preferat de Giuseppe Tornatore, Nicola Di Pinto a jucat în aproape toate filmele ulterioare regizate de cineastul sicilian până la mijlocul anilor 2000. De asemenea, a interpretat rolul fratelui Bernardo în cel de-al treilea și al patrulea sezon al popularului serial de televiziune Caracatița.
În 1998 este semnificativă prezența lui ca invitat într-un episod din serialul Il maresciallo Rocca 2 (Enigma finale), în care joacă rolul periculosului profesor Aleppi; acest rol rămâne important în unele episoade ale aceluiași serial deoarece personajul influențează în mod decisiv o parte a familiei protagonistului pentru a deveni aproape o prezență fantomatică în ultimul episod din cel de-al cincilea sezon (Il male ritorna, 2005) în care Nicola Di Pinto apare într-un flashback din episodul din 1998.
1983 La resistibile ascesa di Arturo Ui de Bertolt Brecht, regie: Giancarlo Sepe;
1983 Lo sconosciuto di nome Isabella, La Compagnia di Teatro Pupi & Fresedde, regie: Angelo Savelli
1980/1981 La donna è mobile, La Compagnia di Teatro di Luca De Filippo, de Vincenzo Scarpetta, regie: Eduardo De Filippo
1980/1981 Il convitato di pietra ovvero Don Giovanni e il suo servo Pulcinella, La Compagnia di Teatro Pupi & Fresedde di J.B.P. Molière, regie: Angelo Savelli
1978 Nota' Pettolone, Compagnia Ente Teatro Cronaca di Mico Galdieri; de Pietro Trinchera, regie: Mico Galdieri
1977 I vermi, ovvero malavita napoletana de Mastriani, regie: Armando Pugliese
1977 Circo equestre Sgueglia de Raffaele Viviani, regie: A. Pugliese
1976/1977 Troilus și Cresida de William Shakespeare, regie: Roberto Guicciardini;
1977 La gnoccolara, Compagnia Ente Teatro Cronaca di Mico Galdieri, de Pietro Trinchera, regie: Mico Galdieri
1975/1976 Masaniello de Elvio Porta și Armando Pugliese, regie: A. Pugliese
1971 Annella di Porta Capuana, Compagnia Stabile Napoletana Luisa Conte, regie: Gennaro Magliulo;
Dolore sotto chiave de Eduardo De Filippo, regie: Eduardo De Filippo
Socrate immaginario de Ferdinando Galiani, regie: Tato Russo
Socrate immaginario de Ferdinando Galiani, regie: Armando Bandini