Portal:Scufundare


modificare 

Scufundare

Scufundarea subacvatică reprezintă acțiunea de pătrundere sau intrare a omului sub apă. Funcție de adâncime, scop, echipament etc, există mai multe metode de scufundare și anume: scufundare sportivă individuală (scufundare liberă (în apnee), snorkeling), scufundare cu aparat autonom de respirat sub apă) și scufundare profesională (scufundare cu alimentare de la suprafață, scufundare cu submersibilul lock-in/lock-out, scufundare în saturație).

Amatori și adepți ai scufundării subacvatice sunt din ce în ce mai mulți. Atrași de o lume în întregime nouă, bogată în culori și populată de viețuitoare în general nepericuloase, aceștia descoperă senzațiile specifice imponderabilității cunoscute doar de astronauți.

În acest portal puteți găsi reunite toate articolele legate de scufundare, aspectele fiziologice și medicale ale scufundării, procedee de scufundare, activități subacvatice legate de scufundări, precum și inventatori, producători de echipamente de scufundare și cercetători din domeniul scufundării.
Portalul constituie un loc foarte indicat pentru pornirea unei căutări, iar pentru cei care vor să contribuie la acest domeniu al Wikipediei, reprezintă mijlocul prin care modificările aduse de ei devin disponibile tuturor celor interesați.

modificare 

Articol selectat

Medicina scufundării, denumită și medicină subacvatică, este o ramură a medicinei muncii și medicinei sportive ce se ocupă cu diagnosticarea, tratamentul și prevenirea diverselor afecțiuni și îmbolnăviri cauzate de pătrunderea omului în mediul subacvatic.

Acestea sunt: efectele adâncimii și presiunii asupra organismului, gazelor și amestecurilor de gaze utilizate, determinarea contraindicațiilor de scufundare prin controlul condiției fizice și psihice a scafandrilor, precum și accidentele datorate mediului acvatic.

Diagnosticarea, tratamentul și prevenirea accidentelor de scufundare este făcută de către personalul calificat aflat la locul de scufundare, sau într-un centru specializat (laborator hiperbar), de către medici specialiști în medicină hiperbară.

modificare 

Biografie selectată

Paul Bert (17 octombrie 1833 - 11 noiembrie 1886) a fost un fiziolog și politician francez.Născut la Auxerre, Paul Bert se înscrie inițial la Școala Tehnică din Paris cu intenția să devină inginer, dar abandonează cursurile și obține un doctorat în drept în 1857.
Sub influența unui zoolog celebru al vremii, Louis Pierre Gratiolet (1815-1865), este interesat de fiziologie, devine student al lui Claude Bernard, unul dintre cei mai mari fiziologi din secolul al XIX-lea, și fondatorul medicinei experimentale.
Obține doctoratul în medicină în 1864 (teza referitoare la transplanturile pe animale), doctoratul în știință în 1866, apoi este profesor de fiziologie la Bordeaux în 1866 și Sorbona în 1869. Devine membru al Academiei de Științe în anul 1882.

Paul Bert a fost un activ politician, iar după instaurarea celei de a treia republici, este ales în 1876 în Camera Deputaților, și face parte din guvernul Gambetta ca ministru al Educației și Cultelor.

modificare 

Actvități subacvatice conexe

modificare 

Știri

modificare 

Legături externe

modificare 

Imagine selectată

modificare 

Scafandrii celebri

Dimitri Rebikoff (n.1921, Paris, Franța – d.1997, Florida, S.U.A.) a fost un inginer, inventator și scafandru francez de origine rusă. Bunicul său, Vasili, a contribuit la dezvoltarea Forțelor Aeriene țariste, iar tatăl său a fost atașat la ambasada de la Paris, iar mai târziu, ucis la Praga de către KGB. În timpul celui de-al doilea război mondial, a fost trimis într-un lagăr de muncă în Germania.

După război, s-a întors la Paris și a studiat la Sorbona. Deschide un atelier la Lausanne unde concepe un colorimetru și inventează în 1947 primul flash fotografic, Éclatron, cu care a fost posibil pentru prima dată să fie fotografiată ieșirea unui glonț dintr-un pistol.

S-a căsătorit cu Ada Niggeler de asemeni, fotograf și se mută la Cannes unde are ocazia să experimenteze majoritatea invențiilor sale.

În 1950, el a dezvoltat primul blitz electronic submarin și prima carcasă etanșă pentru aparate de fotografiat subacvatic de mici dimensiuni, precum și pentru un aparat de fotografiere stereoscopic.

modificare 

Categorii

modificare 

Știați că...

  • ...scufundarea cu cea mai mare durată în apă sărată efectuată de către o femeie, este de 51 hr 25 min 0 sec, și aparține lui Christi Quill (S.U.A.), La Jolla Shores, California, în anul 2016.
modificare 

Liste

modificare 

Portaluri asemănătoare

modificare 

Galerie de imagini



modificare 

Lucruri pe care le poți face

Curățați memoria cache

modificare 

Asociația Wikimedia

Următoarele proiecte ale Fundației Wikimedia oferă mai multe despre acest subiect:

Wikimanuale
Manuale

Commons
Media

Wikiștiri 
Știri

Wikicitat 
Citate

Wikisource 
Texte

Wikiversity
Resurse de învățare

Wikivoyage 
Ghiduri de călătorie

Wikționar 
Dicționar

Wikidata 
Bază de date

Wikispecies 
Director de specii