Bine ai venit la WikiProiectul Dacia, un proiect menit să îmbunătățească acoperirea și organizarea subiectelor legate de Dacia antică și istoria geto-dacilor!
Proiectul a fost demarat pe 31 decembrie 2010 de către voluntari pasionați de acest subiect. Domeniul de activitate include inițial istoria și cultura dacilor și a moesilor, dar poate natural sa fie extins mai târziu la Tracia și traci. Este de notat că proiectul nu se limiteaza doar la granițele moderne și istoria antică a României, ci la întregul spațiu ocupat de daci.
Această pagină și subpaginile sale conțin sugestiile noastre, și sperăm că acest proiect va ajuta la concentrea eforturilor altor Wikipedieni interesați de subiect.
Dacă dorești să participi, adăugă mai jos numele tău! Pentru întrebări și sugestii, vezi pagina de discuții a proiectului.
Proiectul are și o versiune in limba engleză: WikiProject Dacia.
Noi cei de la WikiProiectul Dacia lucrăm împreună să atingem următoarele obiective:
Colaborează cu noi la acest articol: Zalmoxis
Zalmoxis (sau Salmoxis, Zamolxis, Samolxis) a fost zeul suprem din panteonul geto-dacic. Unii consideră că monoteismul geto-dacilor a facilitat convertirea acestora la creștinism. Această idee s-ar afla în opoziție cu opinia unora care afirmă că religia geților ar fi fost politeistă, precum erau religiile celorlalte popoare indo-europene. Alți istorici îl consideră ca patron al lumii subpămîntene, al împărăției morților, având, astfel si caracter htonic.
Singurul care atestă în antichitate existenta numelui Gebeleizis este Herodot care spune că geto-dacii credeau în Zalmoxis care era numit si Gebeleizis de catre unii dintre ei În perioada modernă au apărut opinii care consideră că Gebeleizis ar fi fost un zeu al furtunii, trăsnetelor și fulgerelor.
Dar, așa cum a atras atenția Vasile Pârvan, unii cercetători atribuie în mod arbitrar geto-dacilor (tracii de la nord de munții Haemus - munții Balcani) culturi și zeități care au fost specifice numai tracilor sudici aflați sub influența grecilor.
Această listă include membrii proiectului înregistrați formal. Dacă dorești să îți faci publică participarea, te poți alătura în mod oficial WikiProiectului Dacia adăugându-ți numele la această listă!
Format util pentru adăugare la pagina de utilizator:
![]() | Acest utilizator este membru al WikiProiectului Dacia |
Pune acest format util pe pagina de discuții a unui utilizator ca să-l inviți aici!:
Arată așa:
General