Saturday Review (revistă americană)

Saturday Review
Redactor-șefNorman Cousins  Modificați la Wikidata
Frecvențăsăptămânală
Publicată demai multe persoane
FondatorHenry Seidel Canby[*][[Henry Seidel Canby (American literary critic, editor, and professor)|​]]  Modificați la Wikidata
Primul număr  Modificați la Wikidata
Numărul finaliunie 1986  Modificați la Wikidata
SediuNew York City  Modificați la Wikidata
ȚarăStatele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
Limbălimba engleză[1]  Modificați la Wikidata
ISSN0036-4983

Saturday Review,[2] anterior The Saturday Review of Literature,[3] a fost o revistă săptămânală americană înființată în 1924. Norman Cousins a fost redactor-șef din 1940 până în 1971.[4]

La apogeul său, Saturday Review a fost influentă prin prezența în redacția sa a mai multor critici foarte citiți de public (de exemplu, Wilder Hobson, critic muzical Irving Kolodin și criticii de teatru John Mason Brown și Henry Hewes) și a fost cunoscută adesea prin inițialele sale, ca SR. Ea n-a fost niciodată foarte profitabilă și în cele din urmă a cedat în fața declinului revistelor de interes general, reviste după restructurare și a încercat să se reinventeze de mai multe ori în cursul anilor 1970 și 1980.

Istoria publicării

[modificare | modificare sursă]

Din 1920 până în 1924 Literary Review a fost suplimentul de sâmbătă al ziarului New York Evening Post.[5] Henry Seidel Canby l-a înființat ca publicație separată în 1924. Bernard DeVoto a fost redactor-șef în perioada 1936-1938. În 1950 John Barkham a devenit acolo referent de carte.[6] Revista a fost cunoscută până în 1952 sub numele de The Saturday Review of Literature.[5]

Revista a fost achiziționată de către McCall Corporation în 1961.[2]

Saturday Review a atins tirajul maxim de 660.000 de exemplare în 1971.[3] Longevivul redactor Norman Cousins a demisionat atunci când revista a fost vândută, împreună cu McCall Books, unui grup condus de doi cofondatori ai Psychology Today, pe care o vânduseră recent companiei Boise Cascade. Ei au împărțit revista în patru publicații lunare separate[7] și au redenumit compania editorială Saturday Review Press, dar experimentul s-a încheiat cu intrarea în insolvență doi ani mai târziu. Fostul redactor-șef Cousins a achiziționat-o și a recombinat-o cu World, noua revistă pe care o fondase în acest timp. Revista a fost numită SR World înainte de a reveni la numele Saturday Review. Compania Saturday Review Press a fost vândută separat lui E. P. Dutton. Revista a fost vândută în 1977 unui grup condus de Carll Tucker, care a revândut-o în 1980 companiei Macro Communications, proprietara revistei de afaceri Financial World. Ea a devenit iarăși insolvabilă în 1982 și a fost vândută antreprenorului Jeffrey Gluck din Missouri. Un nou grup de investitori a republicat revista în 1984, pentru o scurtă perioadă. Potrivit afirmațiilor lui Greg Lindsay dintr-un articol publicat 20 de ani mai târziu în Folio, majoritatea oamenilor consideră că 1982 este „anul în care Saturday Review a murit”.

Bob Guccione, editorul revistei Penthouse, a achiziționat toate proprietățile în 1987 și a folosit pentru o scurtă perioadă titlul începând din 1993 pentru o publicație online a AOL.

Renașterea actuală

[modificare | modificare sursă]

În decembrie 2010 editorialistul secțiunii de afaceri de la The Philadelphia Inquirer Joseph N. DiStefano a afirmat pe blogul său că John T. Elduff de la JTE Multimedia plănuia să revigoreze Collier și Saturday Review ca reviste tipărite și on-line — publicându-le în principal „pentru americani între 55 și 90 de ani”. Ambele „aveau o cotă de interes generoasă în urma cercetării de piață” și arătau ca și cum ar fi fost publicate în anii 1950.[8]

În 2011 JTE Multimedia a făcut uz de numele Saturday Review pe site-ul său Internet, Saturday Review–Drug Trials,[9] pentru a prezenta cercetările clinice cu privire la consumul de droguri, cu accent pe rezultatele neconcludente și negative ale studiului.[10] Site-ul a dispărut în 2016 cu pagina sa de start aproape neschimbată de la data lansării.

  1. ^ The ISSN portal 
  2. ^ a b Eric Pace (). „Norman Cousins, 75, Dies; Edited The Saturday Review”. The New York Times. Accesat în . 
  3. ^ a b Eric Pace (). „Norman Cousins Is Dead at 75;Led Saturday Review for Decades – Obituary”. The New York Times. Accesat în . 
  4. ^ Greg Lindsay (). „A great one remembered... Saturday Review. Folio: The Magazine for Magazine Management. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ a b Wood, James Playsted (). Magazines in the United States (ed. 2nd). New York: The Ronald Press Company. OCLC 333074. 
  6. ^ Saxon, Wolfgang (). „John Barkham, 90, Prolific Book Critic Focusing on History”. New York Times. Accesat în . 
  7. ^ Philip H. Dougherty (). „Saturday Review May Become a Monthly”. The New York Times. 
  8. ^ DiStefano, Joseph N. (). „Berwyn Publisher to revive Collier's, Saturday Review mags”. philly.com. Accesat în .  Philly.com says the blog "feeds" his newspaper column.
  9. ^ „Saturday Review–Drug Trials”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ „Linked-In company page for Saturday Review-Drug Trials”. Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]