Wikipedia:Solicitări bibliotecare

Comandă rapidă:
WP:BB

Pe Wikipedia se poate scrie folosind surse de încredere, însă acestea pot fi greu accesibile. Aici puteți solicita să vi se pună la dispoziție surse de către alți editori care le dețin și sunt dispuși să o facă, fie că sursele respective sunt sub formă digitală ori fizică, ce necesită digitalizare.

Solicitarea unui material

[modificare sursă]

Pentru solicitare trebuie să fie îndeplinite mai multe condiții:

  • la materiale aflate sub drepturi de autor este nevoie de indicarea cât mai precisă, a paginilor necesare care se referă la subiectele articolelor pentru care aveți nevoie de ele.
  • solicitanții să aibă minim 500 de modificări pe Wikipedia în limba română.

Pentru a obține materialele respective, pe lângă posibilitatea de a contacta direct colaboratorii cu care lucrați împreună la dezvoltarea unui subiect, aveți la dispoziție așadar și această pagină. Apropo (în caz că nu știați): există o pagină de unde puteți afla câteva ponturi despre cum să faceți singuri rost de surse competitive: Ajutor:Căutare surse (sfaturi).

Atunci când solicitați un material (articol de revistă, carte, enciclopedie, ziar, bază de date, legislație, etc...), indicați pentru ce articole din Wikipedia este acesta necesar. Este oportun să oferiți cât mai multe detalii posibile în legătură cu materialul cerut: nume autor, titlu, editor, sau identificatori precum DOI, ISBN, ISSN, PMID, OCLC, etc.

O cerere scrisă aici poate fi, de asemenea, nu numai pentru obținerea unui material punctual, putând fi și sub forma unei întrebări sau a unei probleme pe care este necesar să le discutați mai întâi, pentru că încă nu știți ce anume aveți exact de cerut.

Materialele obținute pot fi transmise prin e-mail sau pe alte căi cu caracter privat. Pentru a primi e-mailuri fără a vă dezvălui adresa de e-mail în mod public, configurați-vă e-mailul la Special:Preferințe.

Odată ce o solicitare v-a fost îndeplinită, adăugați formatul {{Rezolvat}}, pentru ca cererea respectivă să fie arhivată. De principiu, solicitările nerezolvate ar trebui arhivate oricum după 3 luni.

Rezolvarea unei solicitări

[modificare sursă]

Cum să răspundeți

[modificare sursă]

Oricie editor poate oferi sugestii și poate îndeplini solicitările. Atunci când o faceți, indicați care parte sau care dintre părțile cererii respective ați reușit să rezolvați, astfel încât alții să nu se apuce în mod inutil, să rezolve aceeași problemă.

Odată rezolvată solicitarea, notificați solicitantul folosind @Username Solicitant:.

Puteți:

  • indica un document aflat în formă electronică preexistent, dându-i adresa URL ( http://... )
  • partaja scanări de pagini sau documente folosind un serviciu de partajare de fișiere, cu condiția ca acest lucru să fie legal
  • încărca lucrări cărora le-au expirat drepturile de autor, pe Wikimedia Commons și/sau Wikisource (dar aveți grijă ca acest lucru să nu încalce politicile propriei instituții).
  • trimite prin e-mail un link sau un text simplu unui solicitant, utilizând funcția Special:EmailUser, dar pentru atașamente, trebuie să îi cereți mai întâi să vă trimită adresa de e-mail, astfel încât să puteți răspunde.

Recomandări referitoare la drepturile de autor

[modificare sursă]

Respectați drepturile de autor, precum și termenii și condițiile oricăror servicii online pe care le utilizați.

Distribuiți conținut într-o manieră limitată, prin care vizați cât mai puține persoane posibil spre pentru a obține o îmbunătățire specifică a Wikipediei. Partajați conținutul respectiv într-un scop presupus necomercial, educațional sau de utilizare cinstită, având drept obiectiv favorizarea studiului legat de dezvoltarea unui subiect pe Wikipedia și/sau pentru a îmbunătăți conținutul Wikipedia.

Distribuiți copii în mod privat, mai degrabă decât cu un link accesibil public, ori de câte ori este posibil. Articolele protejate prin drepturi de autor din publicațiile tipărite, sau copiile obținute prin intermediul unor baze de date online nu ar trebui să fie încărcate pentru distribuție nerestricționată, prin intermediul unor site-uri web deschise. De preferință, nu partajați codurile de acces de conectare pentru site-uri web întregi; mai degrabă partajați doar o copie individuală a unei resurse.

Amintiți-vă că vă asumați un risc individual atunci când partajați conținut și acționați într-un mod confortabil și sigur pentru dumneavoastră. Editorii individuali sunt singurii responsabili pentru partajarea conținutului protejat prin drepturi de autor și își asumă toate riscurile legale.

Solicitări

[modificare sursă]

Exemplu:

=== The concise Oxford dictionary of world place names ===

* Everett-Heath, John (2020), „The concise Oxford dictionary of world place names (ed. Sixth edition)”, ISBN: 978-0-19-190563-6, OCLC 1202624108, paginile 50–55

Îmi trebuie paginile indicate despre etimologia numelui localității X, pentru a îmbunătăți articolul Y, întrucât nu am găsit paginile pentru vizualizat/descărcat.


@Accipiter Gentilis Q.: Vă rog să verificați e-mailul și să confirmați primirea.--Kun Kipcsak (discuție) 5 august 2024 19:48 (EEST)[răspunde]
Rezolvat Rezolvat--Kun Kipcsak (discuție) 5 august 2024 20:07 (EEST)[răspunde]
Confirm.--Accipiter Gentilis Q.(D) 5 august 2024 20:13 (EEST)[răspunde]
În procesare...--Kun Kipcsak (discuție) 7 decembrie 2024 11:38 (EET)[răspunde]
@Accipiter Gentilis Q.: Am trimis la adresa de e-mail scanarea cu OCR. Vă rog confirmați primirea.--Kun Kipcsak (discuție) 9 decembrie 2024 12:28 (EET)[răspunde]
Rezolvat Rezolvat mulțumesc!--Accipiter Gentilis Q.(D) 9 decembrie 2024 17:13 (EET)[răspunde]