Duolok, elektrodiesellok eller hybridlok är ett lok som drivs av två olika energislag, närmast el från en kontaktledning och dieselolja.
Vanligtvis avses lok som huvudsakligen körs med el och korta sträckor med diesel. Traditionellt används vid godstransport två loktyper - det elektriskt drivna för fjärrtransporter och det dieseldrivna för sluttransporter på oelektrifierade banor och i kapillärnätet. Med ett duolok behöver inte lokbyte ske. Man sänker bara strömavtagaren, startar dieseln och kör vidare.
Det finns fyra fördelar:
Merkostnaden för ett duolok är dieselgeneratorn eftersom dieselloken ändå använder elektriska traktionsmotorer och växelriktare. Oftast har man ganska små dieselmotorer härstammande från lastbil, för att få plats med motorn och undvika för hög kostnad. De körs med låg utväxling för att få hyfsad dragkraft, vilket ger låg hastighet. Det kräver ändå att dieselsträckan är platt annars orkar loket inte.
Duolok (eller duomotorvagnar) finns i Frankrike, Ryssland, Spanien, Storbritannien, Tyskland och USA. Det har generellt sett inte blivit så vanligt, huvudsakligen för att merkostnaden varit ganska stor för loken, ofta har de kostat dubbelt så mycket. De används till stor del vid mindre trafikerade godsbangårdar, där man inte har fast stationerade växelok.
I New York-trakten finns duolok för persontåg. Där finns oelektrifierade linjer och förbud mot diesel i underjordiska stationer. Dessa lok har full dragkraft med diesel och låg effekt och låg hastighet med el.