Silesaurus

Silesaurus
Stratigrafisk utbredning: Trias, ca 230 miljoner år sedan
Rekonstruerat skelett
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassKräldjur
Reptilia
UnderklassDiapsider
Diapsida
InfraklassHärskarödlor
Archosauria
ÖverordningDinosauriformes
Vetenskapligt namn
§ Silesaurus
Art
  • S. opolensis Dzik 2003.
Hitta fler artiklar om djur med

Silesaurus är ett släkte av arkosaurier från sen Trias som levde för ca. 230 miljoner år sedan i dagens Polen.

Fossil av Silesaurus har hittats i Krasiejów i den polska delen av Schlesien, vilket givit djuret dess namn.[1] Den enda arten i släktet, Silesaurus opolensis, beskrevs år 2003 av den polske paleontologen Jerzy Dzik. Mer än 20 skelett av Silesaurus har hittats och den är därmed en av de tidiga dinosauriesläktingarna som är mest välrepresenterade i antal fossil.

Storlek jämförd med en människa

Silesaurus mätte ungefär 2.3 meter från nos till svanstipp, och var fakultativt bipedal. Med en lätt benstomme och förmodat slank kroppsbyggnad, var den troligen ett snabbt och smidigt djur med en aktiv livsstil. Nosen var smal med framåtriktade näsborrar, och de stora ögonhålorna indikerar att Silesaurus i hög grad förlitade sig på en välutvecklad syn för att upptäcka rovdjur.

Det har länge antagits att Silesaurus var en växtätare, men forskning på koproliters innehåll indikerar att den kan ha varit insektsätande.[2] Djurets tänder var små och koniska, och utplacerade i käkarna med oregelbundna mellanrum. Spetsen av underkäken täcktes förmodligen av en keratinös näbb.[1]

Klassifikation

[redigera | redigera wikitext]
S. opolensis rekonstruerad utan fjäderlika filament

Silesaurus verkar inte ha varit en dinosaurie utan snarare en dinosaurieform, och därmed en av dinosauriernas närmaste släktingar. Att djuret inte klassificeras som en dinosaurie beror på att den saknar ett antal anatomiska drag som är diagnostiska för dinosaurierna.

Systematisk placering efter Nesbitt (2011):[3]

Ornithodira 
 Pterosauromorpha 

Scleromochlus



Pterosauria



 Dinosauromorpha 
 Lagerpetonidae 

Lagerpeton



Dromomeron



 Dinosauriformes 

Marasuchus



 Silesauridae 

Lewisuchus/Pseudolagosuchus




Asilisaurus




Eucoelophysis




Sacisaurus



Silesaurus






 Dinosauria 
 Saurischia 

Theropoda



Sauropodomorpha




Ornithischia







Paleoekologi

[redigera | redigera wikitext]

Silesaurus levde i ett subtropiskt habitat som liknade det i dagens medelhavsländer, med kraftiga monsunregn under sommaren och torra vintrar. Djuret delade sin livsmiljö bestående av träskmarker bevuxna av ormbunksväxter med ett stort antal arter av ryggradslösa djur, lungfiskar, temnospondyler, phytosaurier och flygödlor.[4]

Silesaurus opolensis och Polonosuchus silesiacus, modeller på ett polskt museum

Täckvingar från skalbaggar och andra leddjursrester har hittats i koproliter som misstänks ha producerats av Silesaurus. Den hornbeklädda näbben och andra märkliga anatomiska drag hos Silesaurus kan antyda att djuret använde sin näbb för att effektivt picka efter skalbaggar på ett sätt som liknar det hos dagens fåglar.[2]

  1. ^ [a b] Dzik J. 2003. A beaked herbivorous archosaur with dinosaur affinities from the early Late Triassic of Poland." Journal of Vertebrate Paleontology, 23(3): 556-574.
  2. ^ [a b] Martin Qvarnström; Joel Vikberg Wernström; Rafał Piechowski; Mateusz Tałanda; Per E. Ahlberg; Grzegorz Niedźwiedzki (2019). ”Beetle-bearing coprolites possibly reveal the diet of a Late Triassic dinosauriform”. Royal Society Open Science 6 (3): sid. Article ID 181042. doi:10.1098/rsos.181042. 
  3. ^ Nesbitt, 2011. The early evolution of archosaurs: Relationships and the origin of major clades. Bulletin of the American Museum of Natural History. 352, 292 pp.
  4. ^ John W. M. Jagt, Grzegorz Hebda, Sławomir Mitrus, Elena Jagt-Yazykova, Adam Bodzioch, Dorota Konietzko-Meier, Klaudia Kardynał, Kamil Gruntmejer. 2015. Field Guide, Conference Paper, European Association of Vertebrate Palaeontologists XIII Annual Meeting.