Aleksandros Svolos

Aleksandros Svolos
Yunanistan başbakanı
Görev süresi
18 Nisan 1944 - 9 Ekim 1944
Yerine geldiği Evripidis Bakirtzis
Yerine gelen Georgios Papandreou
Kişisel bilgiler
Doğum 1892
Kruševo, Manastir Vilayet, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 22 Şubat 1956
Atina, Yunanistan
Partisi Yunanistan Sosyalist Partisi, Halk Demokrasisi Birliği
Bitirdiği okul Atina Ulusal ve Kapodistrias Üniversitesi
Mesleği

Alexandros Svolos (YunancaΑλέξανδρος Σβώλος; d. 1892, Kruşova, Manastır Vilayeti, Osmanlı İmparatorluğu – ö. 22 Şubat 1956, Atina, Yunanistan), Yunanistan'ın Mihver işgali sırasında Direniş temelli bir hükûmet olan Ulusal Kurtuluş Siyasi Komitesi'nin başkanlığını yürüten tanınmış bir Yunan hukukçuydu.

1892 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçası olan, şimdi ise Makedonya Cumhuriyeti'nde Kruševo'da doğdu. 1911-1912 yıllarında İstanbul'da hukuk okudu ve orada Nikolaos Saripolos bünyesindeki Atina Üniversitesi'nde eğitim gördü. 1915'te Üniversitede öğretmen olmak üzere atandı.

1917-1920 yılları arasında Ulusal Ekonomi Bakanlığı'nda Çalışma ve Sosyal Politika Yönü başkanlığı yaptı ve yeni kurulan Uluslararası Çalışma Örgütü sözleşmelerini onaylayan mevzuatın uygulanmasına yardımcı oldu. Daha sonra 1922'ye kadar Yunan Ordusu tarafından işgal altındaki Küçük Asya'da Bursa'da baş yönetici olarak çalışıyordu. 1923'te feminist Maria Svolou ile evlendi.[1]

1929'da Atina Anayasa Yasası'nın başında olan akıl hocası N. Saripolos'u 1946'ya kadar elinde tuttu. Sol eğilimli siyasi görüşleri yüzünden, 1935'te Metaksas Rejimi sırasında, çeşitli Ege adalarında sürgünde yolculuk yapmaya gönderildiğinde 1936'da görevinden alınmıştı.

İkinci Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında siyasi faaliyeti

[değiştir | kaynağı değiştir]

Nisan 1941'de Alman istilasından sonra Yunanistan Mihver güçleri tarafından işgal edildi ve Alman, İtalyan ve Bulgar bölgelerine ayrıldı. Makedonlar ve Trakyalılar Komitesinin başında bulundu. Alman yetkililere, Bulgarların Yunan topraklarını açık bir şekilde ilhak etmesini ve yerel Yunan halkına yönelik kötü muamelelerini protesto etmek için protesto gösterileri düzenlediler.

Bu arada, Direniş hareketi büyüyordu ve 1944 başında Yunan ana bölgesinin büyük bir kısmı Direniş kontrolü altında özgürdü. Mart ayında sol EAM / ELAS hareketi kendine ait bir hükûmet kurdu: Ulusal Kurtuluş Siyasi Komitesi (PEEA). Hem Atina'daki işbirlikçi hem de Kahire'de sürgündeki Kral hükûmeti ile rekabet edebilecekti. Nisan 1944'te Svolos başkanlığına karar verdik, öncülü Evripidis Bakırcis başkan yardımcılığına geçti.

Bu görevde Mayıs 1944'te, Yorgo Papandreu yönetimindeki ulusal birlik hükûmetinin kurulmasına karar verilen Lübnan konferansına katıldı. Bununla birlikte, PEEA Ekim 1944'te başkan olarak Svolos'la kurtuluşa kadar Yunanistan'daki yetkisini kullanmaya devam etti. Papandreu hükûmetinde Maliye Bakanlığı görevini düzenlemiş ve burada Yunanistan ekonomisini restore etme önlemleri kendisini popüler yapmamıştır. Nihayet 2 Aralık'ta Dekemvriana'nın başında Papandreu hükûmetinden diğer EAMist bakanlardan istifa etti. Eem'in Dekemvriana'daki yenilgisinden sonra yine Üniversitesi'ndeki öğretim görevinden uzaklaştırıldı.

Daha sonra 1953 yılına kadar küçük Sosyalist ELD partisinin başkanı oldu. Demokrat Parti ile birleşince 1956'da Georgios Kartalis ile birlikte başkanlığını yaptığı Çalışma Halklarının Demokratik Partisi'ni kurdu. 1950 ve 1956'da Selanik'ten Meclis'e seçildi, ancak üç gün sonra öldü.

  1. ^ Morris, Paul (2002). "Svolou, Maria (d. 1976)". Commire, Anne (Ed.). Women in World History: A Biographical Encyclopedia. Waterford, Connecticut: Yorkin Publications. ISBN 0-7876-4074-3. 24 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2017. 
Siyasi görevi
Önce gelen
Evripidis Bakırcis
Ulusal Kurtuluş Siyasi Komitesi Başkanı
18 Nisan - 9 Ekim 1944
Sonra gelen
Yorgo Papandreu
Ulusal Birlik Hükümeti Başkanı olarak