Antonius Mathijsen

Antonius Mathijsen

Antonius Mathijsen (4 Kasım 1805 - 15 Haziran 1878), .Kırık kemikleri sabitlemek için Paris alçısıyla ilk kez alçıyla sabitleme usulünü kullanan Hollandalı askeri cerrah.

Hayatın erken dönemi ve eğitim

[değiştir | kaynağı değiştir]

Antonius Mathijsen,4 Kasım 1805'te Belçika sınırındaki bir Hollanda kasabası olan Budel'de bir köy doktorunun çocuğu olarak dünyaya geldi.Maastricht, Brüksel'deki hastanelerde ve Utrecht'teki askeri tıp okulunda eğitim gördü.

1828'de Hollanda Kraliyet Ordusunda sağlık görevlisi 3d sınıfı olarak komisyonunu aldı. 1838'de Belçika Devrimi'nin 10 gün savaşına katıldı.

Mathijsen, 1851'de Haarlem'deki askerî hastanede çalışırken, bandaj olarak ilk kez Paris alçısını kullandı.[1] O zamana kadar nişasta ile kuruması ve sertleşmesi bir gün kadar süren Belçika yöntemi kullanılıyordu.[1] Caddenin karşısında, Paris'in sıvalarına batırılmış jüt şeritleriyle kilisedeki çatlakları onaran işçileri izledi.Belçika yöntemiyle aynı şekilde uygulanan Paris alçısı ve suya batırılmış bir jüt bandajın birkaç dakika içinde sertleşeceğini ve böylece kırık kemikler için daha iyi bir sabitleme sağlayacağını düşündü.[1] Fikrini tavuklar üzerinde test ettikten sonra, bulgularını Şubat 1852'de Hollandalı bir tıp dergisi Repertorium'da yayınladı.[2] 1853'te fikri, "özellikle savaş alanında" orduya olan değeri nedeniyle bir araştırma paneli tarafından övüldü.[1] Haarlemmerler onu "Alçı Amca" veya "Oom Gips" olarak hatırlar.[1]

1868'de birinci sınıf sağlık subayı(Yarbay) olarak ordudan emekli oldu.

Mathijsen, 15 Haziran 1878'de 72 yaşında Hamont'ta öldü.

Hatrısına yapılan anıtlar hem Budel'de hem de Hamont'ta bulunmaktadır.Utrecht'teki son Hollanda ordusu hastanesi, 1990'ların başında ordu hastanesi donanma hastanesiyle birleşene kadar Dr.Mathijsen'in adını aldı.

  • Metalen kruis (metal çapraz)
  • Meşe Taç Nişanı