Apollon (heykel)

Apollon
İtalyanca: David-Apollo
Sanatçı Michelangelo
Yıl 1530
Tür Heykel
Boyutlar 146 cm (4,79 ft)
Konum Bargello, Floransa

Apollon; yapımına 1530'lu yıllarda Michelangelo tarafından başlanan fakat sonrasında tamamlanmayan, 1 metre 46 santim boyunda bir mermer heykeldir. Günümüzde, Floransa'daki Bargello Müzesi'nde sergilenmektedir.

Baccio Valori'nin sarayı için yaptırılmaya başlanan heykel, Allessandro de Medici Floransa'nın dükü ilan edilip de Michelangelo'nun şehri terk etmesiyle yarım kaldı. Bu sırada I. Cosimo de Medici; Baccio Bandinelli, Andrea Sansovino ve Benvenuto Cellini gibi sanatçıların da çalışmalarından parçaların bulunduğu kişisel koleksiyonuna Apollon heykelini de ekledi. 1553 tarihli bir envanter kaydına göre heykel Cosimo'nun koleksiyonuna Davut (David) adıyla dahil edildi. Bu yüzden sanat tarihçileri tarafından sıklıkla Appollon-Davut (Apollo-David) olarak çift isimle de anılmaktadır.

Michelangelo'nun tarzı ve işleme metotları göz önüne alındığında, heykelin ona ait olduğu kolayca anlaşılabilmektedir. Fakat kendisi heykelin konusu veya esin kaynağına dair herhangi bir bilgiden hiç bahsetmemiştir. Sanat tarihçisi Giorgio Vasari'ye göre Apollon, 'sadaktan bir ok çekme hareketi' yapmaktadır. Heykelin Apollon'un mu yoksa Davut'un mu bir tasviri olduğu konusunda ise tartışmalar bulunmaktadır. Yaygın kanıya göre heykel, 'genç bir Davut'tan çok 'bodur ve olgun görünümlü bir Apollon' olarak şekillendirilmiştir. Ayrıca heykelin tamamlanmış kısımlarının oranları dikkate alındığında, Vasari'nin söylediği gibi bir ihtimalin olması söz konusu değildir. Çünkü uzmanlara göre eğer heykel tamamlansaydı, sadaktan ok çekme figürünün oyulması için yeterli alan kalmayacaktı. Başka bir kabul gören görüşe göreyse, Michelangelo heykele Davut figürü olarak başlamış ancak Apollon olarak sonlandırmıştır. Bütün bunların yanında heykelin, 1537 yılında Jacopo Galli tarafından Roma'da oyulan Apollon-Eros (Apollo Cupid) heykeli olduğunu savunanlar da vardır.

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]
  • Umberto Baldini, Michelangelo scultore, Rizzoli, Milano, 1973.
  • Marta Alvarez Gonzáles, Michelangelo, Mondadori Arte, Milano, 2007. 978-88-370-6434-1
  • Lutz Heusinger, Michelangelo, in I protagonisti dell'arte italiana, Scala Group, Firenze, 2001. 8881170914