Artemita

Artemita (GrekçeἈρτεμίτα) veya Apolloniatis'teki Artemita, günümüzde doğu Irak'ta bulunan Sittacene bölgesindeki bir Grek[1] şehridir.[2] Artemita, Asur İmparatorluğu döneminde yerleşim yeri olarak kullanılmış[3] ve daha sonra Part İmparatorluğu döneminde gelişmiştir.

Konumu muhtemelen Dicle Nehri'nin Radānu Nehri ile birleştiği noktaya yakın, Seleukia'nın kuzeybatısındaki Dicle Nehri boyunca uzanan bir güzergah üzerindedir.[3] Isidoros o Charakinos'a göre, Sillas (Diyala) nehri buradan geçiyordu ve yaklaşık M.Ö. 90 Seleucia'ya km uzaklıkta olup, Asur çivi yazısı kaynaklarında (MÖ 8. yüzyılın ikinci yarısı) III. Tiglat-Pileser'den beri Kār Aššur ve daha sonra Chalasar (Tabula Peutingeriana, Manî) olarak biliniyordu.[1][3] Daha sonra Grekler (Makedonyalılar) tarafından yeniden yerleşime açılmış[4] ancak Part olarak kabul edilebilir. MS 31'de Arşak taht iddiacısı II. Tiridatis'i memnuniyetle karşılamıştır.[5] Artemita, tarihçi Apollodoros Artemitinos'un doğum yeridir.

  1. ^ a b Isidoros o Charakinos, Parthian Stations 5 Temmuz 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., paragraph 2.
  2. ^ Smith, William (1852). Dictionary of Greek and Roman Geography (Abacaenum – Hytanis). 1. Boston: Little, Brown. s. 227. 
  3. ^ a b c Karlheinz Kessler, Kār Aššur, Chalas(s)ar, Artemita. Assyrische Festung und griechische Polis in der Apolloniatis, in Mélanie C. Flossmann-Schütze et al. (eds.): Kleine Götter — Große Götter. Festschrift für Dieter Kessler zum 65. Geburtstag. (= Tuna el-Gebel 4). Brose, Haar 2013, S. 273–285 978-3-944207-02-5.
  4. ^ Gaius Plinius Secundus, (Nat. his. 6.117)
  5. ^ Tacitus, Annals, 6.41 9 Temmuz 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]