Atilla Engin

Atilla Engin
Genel bilgiler
Doğum1946
Kayseri, Türkiye
Ölüm2 Kasım 2019
Paranaguá, Brezilya
TarzlarJazz
ÇalgılarDavul, Perküsyon, Besteci, Orkestra şefi
Etkin yıllar1966 - 2019
Resmî sitewww.atillaengin.com
Önemli çalgılar
Davul, Perküsyon

Atilla Engin (1946, Kayseri - 2 Kasım 2019, Paranaguá), Türk davulcu, perküsyon ustası, besteci aranjör, büyük orkestra şefi, jazz/fusion yorumcusu ve jazz konservatuvarı hocası.

1974 yılında, Anadolu'nun öz müziğinden esinlenerek kendi müziğini yapmak, bir anlamda hayallerini gerçekleştirmek, müziğini dünyaya tanıtmak üzere Avrupa'ya gitti ve Jazz müziğin merkezi Kopenhag'a yerleşti. Türkiye, Danimarka ve Amerika'nın önde gelen perküsyon ustalarından ve Jazz/ fusion yorumcularindan birisi olan Atilla Engin, dünya kültürleri kaynaşmasinda etkin rol oynamıştır.[1] 1986 yılında kurulan Copenhagen Jazz Conservatory kurucu üyesi olan Atilla Engin, 1989 sonunda Amerika'ya gidene kadar bu konservatuvarda Danimarkalı basçı Niels Henning Ørsted Pedersen, Amerikalı davulcu Ed Thigpen, Amerikalı Horace Parlan, Kenny Drew, Butch Lacy, Danimarkalı Alex Riel, Birger Sulsbruck ve Ole Matthiessen gibi dünyaca ünlü caz ustaları ile birlikte öğretim üyeliği yaptı.[2][3] 1989 yılında New York'a yerleşen Engin, en büyük hayali olan The Istanbul Orchestra'yı kurdu, müziğini yazıp yönetti. Atilla Engin İskandinavya Komponistler Birliği (KODA) üyesidir.[4] Sanatçının Levent ve Nazlı adında iki çocuğu vardır. Büyük orkestra şefliği de yapan sanatçı, son çalışmalarını Brezilya'da sürdürmüştür.

Elvan Aracı, Nuri Bora, Selda Bağcan, Seyhan Karabay, Atilla Engin 1974 İstanbul

Henüz on sekizinde iken İstanbul'un kulüp ve barlarında çalmaya başlayan Engin, büyük davul ustası Burhan Tonguç'tan kısa bir süre ders aldı. 1966 senesinde Los Valentinos isimli, altı kişilik İspanyol vokal grubu ile Ankara'ya geldi. Burada ünlü pianist ve saksofoncu Metin Gürel'den teklif aldı ve onun orkestrasında Tuna Ötenel ve Şanar Yurdatapan ile birlikte, Ankara Balin Otel ve Amerikan Subay Kulübü'nde çaldı. Bu orkestra ile 1967 senesinde Kıbrıs'a gitti ve Ayla Dikmen ile konserler verdi. 1968 yılında kendi orkestrasını kurdu. Başta Ankara Gar Gazinosu olmak üzere, İstanbul, İzmir, Bursa, Adana, Sinop ve Mersin'de, çeşitli otel ve kulüplerde çaldı. 1969 yılında büyük usta Ergun Özer grubuna katıldı ve bu orkestra ile Ankara ve İstanbul'da Esin Afşar, Metin Ersoy ve Tayfun gibi sanatçılara eşlik etti. Daha sonra Şerif Yüzbaşıoğlu orkestrasında Turhan Yükseler ve Onno Tunç'la birlikte çalıştı. Bu orkestra ile Şenay'a eşlik etti. Timur Selçuk ve Selda'nın kırkbeşlik plaklarına birer parça ile katıldı. 1974 yılında gittiği Avrupa'da kurduğu orkestralarla konserler verdi ve albümler çıkardı. 1985 yılında Danimarka'da yılın bestecisi seçildi. Caz konservatuvarı hocalığı da yapan sanatçı, Anadolu müziğini, caz yolu ile yabancılara tanıttı. 1989 yılında yerleştiği Amerika'da üç orkestra kurdu. Bunlardan sonuncusu The Istanbul Orchestra, sanatçının deyimiyle rüyalarının gerçekleşmesiydi. Amerika'da çeşitli yerlerde konserler veren grubun, New York'ta Arif Sağ ve Erdal Erzincan katılımı ile verdiği konser büyük ses getirmişti. Atilla Engin 45 seneyi aşan müzik yaşamında, Zakir Hussain, Airto Moreira, Ed Thigpen, Niels Henning Ørsted Pedersen (NHØP), Nana Vasconcelos, Butch Lacy, Eddie Henderson, Elliott Sharp, Okay Temiz, Al Di Meola, Frank Colon, Peter Giger, Gilad, Aaron Comess, Rave Tesar, Dan Jordan, Hugo Rasmussen, Simon Cato, Spang Hansen, Ole Matthiessen, Jens Winther, Uffe Markussen gibi dunya jazz / fuzyon ve rock sahnelerinin büyük isimleri ile çalmanın yanı sıra, Türkiye'de bulunduğu yıllarda, Metin Gürel, Burhan Tonguç, Ergun Özer, Metin Ersoy, Alpay, Özdemir Erdoğan, Esin Afşar, Tayfun, Şerif Yüzbaşıoğlu, Onno Tunç, Turhan Yükseler ve Tuna Ötenel gibi ünlü isimlerle çalıstı. Uzun yıllar yurt dışında yaşamasına rağmen, ülkesinden hiç kopmayan Atilla Engin, Atatürk’ün Çocukları ve Nasrettin Hoca adlı bir albümü 1980 yılında, Danimarka'da yaşayan Türk çocuklarının da katılımı ile gerçekleştirdi. Aynı şekilde 2001 yılında New York'un meşhur Central Park'ında, The Istanbul Orchestra ve Türk çocuklarının birlikte gerçekleştirdiği bir 23 Nisan konseri verdi. 2001 yılındaki 11 Eylül saldırısından sonra ölü bir şehir haline gelen New York'ta müzik yapmak olanaksız hale gelmişti. Bu nedenle Atilla Engin, diğer başka sanatçıların da New York'u terk ettiği gibi, 2005 yılında, şu anda yaşadığı, müziğini ve ritmini sevdiği Brezilya'ya gitti. Burada kurduğu Brazil World Orchestra ile müzik çalışmalarını sürdürmüştür.

Çalışmaları

[değiştir | kaynağı değiştir]

1960 Yönetmenliğini Atıf Yılmaz, Yılmaz Güney, Halit Refiğ'in paylaştığı sinema filmi "Suçlu" da rol almış, dönemin zor şartlarına karşı gelen onurlu bir çocuk rolünde oynamıştır.

  • 1971 Ömer Hayyam'ın bir şiirini Felek Usta adıyla besteledi ve okudu. Şanar Yurdatapan ve Attila Özdemiroğlu eşlik eden orkestrada yer aldılar.
  • 1974 Söz ve bestesi kendisine ait olan ve haftalarca listelerde kalan, Kumsalda adlı şarkıyı Özdemir Erdoğan okudu. Atilla Engin bu şarkısının aranjesini yaptı ve stüdyoda davul ve piyano çaldı.
    • Sözü ve bestesi kendine ait olan ikinci şarkısı Bütün İçkiler Benden Bu Gece'yi Alpay okudu.
    • Selda Bağcan'ın Anayasso isimli kırkbeşliğine eşlik eden orkestrada davulcu olarak yer aldı.
Atilla Engin Group: Atilla Engin, Niels Henning Ørsted Pedersen, Uffe Markussen 1987
  • 1976 İlk grubu Matao'yu, Funk/Jazz/Beat tarzinda müzik yapmak için kurdu.
  • 1979 Grup Matao ile ilk plağı Turkish Delight 'ı çıkardı. Matao, ünlü Roskilde festivali de dahil olmak üzere Danimarka'nın her yerinde konserler verdi.[5]
  • 1980 Danimarka'da yaşayan Türk çocuklarının da katılımı ile Atatürk’ün Çocukları ve Nasrettin Hoca isimli bir albüm yaptı. Bu albüm Türkiye'de, Türk çocukları için yapılan pedagojik değerdeki ilk yapıtdır.
    • Stockholm Fashing Jazz kulüpte Maffy Falay ve Elvan Aracı ile konser verdi. Selçuk Sun da bu konserde eşlik edenler arasındaydı.
    • Atilla Engin Group kuruldu.
  • 1982 Atilla Engin Group ilk plağı Jazz/Fusion tarzındaki Nazar'ı çıkardı. (Danish Music Productions)
  • 1984 Atilla Engin Group'un ikinci plağı Memories çıktı. Bu projede Okay Temiz, gitarist perkusyoncu Mehmet Ozan ve Danimarkalı basçı Hugo Rasmussen de yer aldılar.
Trilok Gurtu, Atilla Engin, Zakir Hussain, Okay Temiz, Peter Giger, Babatunde Olatunji Hindistan Dünya Davul ve Perküsyon Festivali'nde. 1985
Nana Vosconcelos, Birger Sulsbruck, Zakir Hussain, Ahmadu Jarr ve Atilla Engin World to World Uluslararası Davul ve Perküsyon Festivali'nde 1986
  • 1985 Danimarka devlet kuruluşu olan Copenhag Royal Jazz Konservatuvarı'nın kurucu üyesi oldu.
    • Bir Jazz/Fusion yorumcu ve besteci olmasının yanı sıra bu konservatuvarda, 1989 yılına kadar, öğretim üyeliği yaptı.
    • Atilla Engin ve grubu, Avrupa Müzik Yılı kapsamında, Danimarka devleti tarafından, seri konserler vermek üzere, Türkiye'ye gönderildi.
    • Atilla Engin Okay Temiz ve Burhan Öçal ile birlikte Hindistan Dünya Davul ve Perküsyon Festivali'ne, Türkiye'yi temsilen katıldı.[6]
    • Danimarka'da Yılın Bestecisi seçildi.[7]
    • Avrupa'nın en büyük rock festivallerinden birisi olan Roskilde Festivali açılış müziğini yazdı ve altmış kişilik orkestrayı yönetti.
  • 1986 World to World Uluslararası Davul ve Perküsyon Festivali'nin dört yıl boyunca organizasyonunu yaptı.[8] Festivale dört yıl içerisinde Hint tablacı Zakir Hussain, Brezilya'nın davul ve perküsyon ustaları Airto Moreira ve Nana Vasconcelos, Amerikali Ed Thigpen, Adam Nussbaum, Danny Gottlieb, Birger Sulsbruck, Afrikalı Ahmadu Jarr, İsviçreli Peter Giger, Mehmet Ozan, Burhan Öçal gibi dunyanın ünlü davul ve perküsyoncuları katıldı.
    • Atilla Engin Group Danimarka ve İsveç turnesine Okay Temiz'i de aralarına alarak katıldı.
    • Atilla Engin Group'un Marmaris Love isimli albümü çıktı. Bu albüme Okay Temiz, Svend Staal Larsen ve Mehmet Ozan da katkıda bulundular.
  • 1987 Danimarka devlet radyosu tarafından iki şarkı hazırlamak ve Danimarka Radyo Senfoni Orkestrası ile birlikte çalmak üzere görevlendirildi.
    • Atilla Engin Group ve Danimarka Radyo Senfoni Orkestrası birlikte konser verdiler. Şarkıların aranjesini Atilla Engin yaptı.
    • Atilla Engin'in kurduğu big band talebe orkestrası Tyrkis Montmartre Jazz Kulübü ve diğer yerlerde konserler verdi.
    • Tyrkis orkestrası Dortmund Big Band Jazz Festivali'nde birinci oldu.
    • Tyrkis orkestrası My Little Chinese Love isimli bir plak doldurdu.
    • Klasik müzik konservatuvarında master class çalışmaları yaptı.
    • Her yaz tekrarlanan Branbjerg Staevne isimli jazz okulunda hocalık yaptı.
    • Atilla Engin Group, Arto Tunçboyacı'nın katılımı ile, No Money No Honey isimli albümü çıkardı.
    • Atilla Engin Group, Niels Henning Ørsted Pedersen'in katılımı ile, Melo Perquana isimli albümü çıkardı.
    • Atilla Engin Group, NHØP ve gitarcı Nuri Bora ile birlikte Danimarka'da albüm sonrası konser turu yaptı.
  • 1989 Atilla Engin Kopenhag caz konservatuvarı talebelerinden oluşturduğu on altı kişilik büyük bir orkestra ile, Danimarka Eğitim Bakanlığı, Danimarka Kültür Bakanlığı, TRT ve Ankara, İzmir ve İstanbul belediyelerinin sponsorluğunda Türkiye'de, Atilla Engin'in büyük orkestraya uyarladığı Anadolu melodilerinden oluşan bir repertuvarla, bir dizi konser verdi.
    • Bu orkestra Türkiye'deki son konserini Atatürk Kültür Merkezi, İstanbul'da İstanbul Radyo Büyük Orkestrası ile birlikte gerçekleştirdi. Konser sonunda Atilla Engin'e, Kültür Bakanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından bir şilt verildi.
Atilla Engin ve Amerika'da gerçekleştirdiği en büyük rüyasi The Istanbul Orchestra New York konseri. Symphony Space New York 2000
Atilla Engin The Istanbul Orchestra ile Deanna's Jazz kulübünde. 2000
  • 1989 Bu yılın sonlarında New York'a yerleşti.
  • 1992 Amerika'daki ilk orkestrasını sekiz kişilik New World Orchestra adı altında kurdu.
  • 1993 New World Orchestra ilk konserini Carnegie Hall içerisindeki Weill Recital Hall'de verdi.[9][10] Bu konseri New York kulüplerindeki birçok konser izledi.
  • 1996 Altı kişilik ikinci grup Turquoise adı ile kuruldu.
    • Turquoise New York Mayfest festivali de dahil olmak üzere birçok jazz/fusion konseri verdi.[11]
  • 1999 Turquoise ilk CD'sini Mosaic Of Anatolia adı ile çıkardı. Parçaların çoğu New York'taki Nightingales Jazz Club'da canlı kaydedildi.
    • Atilla Engin ve Turquoise, New York'taki Florence Gould Hall'da Türk Depremzedelerine Yardım konseri verdi. Bu konsere ünlü gitarci Al Di Meola ve Hint tablacı Badal Roy da gruplarıyla katıldı.[12][13]
  • 2000 The Istanbul Orchestra kuruldu.
    • The Istanbul Orchestra, New York caz kulüplerinde birçok konser verdi.[14]
    • Atilla Engin ve The Istanbul Orchestra, Arif Sağ ve Erdal Erzincan ile birlikte,New York Symphony Space'de, Ahmet Ertegün ve Arif Mardin'in de izleyici olarak bulunduğu, Anatolien, Word Music Concert konserini gerçekleştirdi.[15][16][17]
    • Atilla Engin Zülfü Livaneli ve Maria Farantouri'nin New York konserinde İlhan Erşahin ve gitarcı Al Di Meola ile birlikte misafir sanatçı olarak yer aldı.[18]
  • 2001 Atilla Engin ve The Istanbul Orchestra, New York Central Park'ta Türk çocuklarının da şarkı söylediği 23 Nisan konseri verdi.
  • 2005 Atilla Engin Brezilya'ya yerleşti.
    • Brazil World Orchestra adlı orkestrayı kurdu.
  • 2009 The Istanbul Orchestra'nın iki parçası ve Turquoise'ın canlı kayıtlarından oluşan Ocean Of Emotion CD'si çıktı.
  • Felek Usta, 1971 Evren Plak (Beste, aranje, vokal: Atilla Engin Söz: Ömer Hayyam)[19]
  • Kumsalda, 1974 Yonca Plak Vokal: Özdemir Erdoğan (Söz, müzik, düzenleme, davul, piyano: Atilla Engin)[20]
  • Bütün İçkiler Benden Bu Gece, 1974 Yonca Plak Vokal: Alpay (Söz, müzik, düzenleme, aranje: Atilla Engin)
  • Türkish Delight, Grup Matao, 1979 Danish Music Productions
  • Atatürk’ün Çocukları ve Nasrettin Hoca, 1980 Fairytale Denmark[21]
  • Solens Børn, Ariel(19) grubu ile birlikte, 1980 Pick Up Records[22]
  • Nazar, Atilla Engin Group, 1982 Danish Music Productions[23]
  • Memories, Atilla Engin Group (Okay Temiz ile), 1984 Danish Music Productions
  • Marmaris Love, Atilla Engin Group (Okay Temiz ile), 1986 Danish Music Productions[24]
  • No Money No Honey, Atilla Engin Group (Arto Tunçboyacıyan ile), Danish Music Productions
  • My Little Chinese Love, Tyrkis Big Band conducted by Atilla Engin, Stunt Records Denmark[25]
  • Melo Perquana, Atilla Engin Group (Niels Henning Ørsted Pedersen ile), 1988 Olufsen Records Denmark[26]
  • Mosaic of Anatolia, Group Turquoise, 1999 Istanbul Records New York[27][28][29]
  • Moon Dog Girl, Noodle Shop grubu ile birlikte (John Kruth, Elliott Sharp, Atilla Engin ve Jonathan Segel), 1999 Sparkling Beatnik Records[30]
  • Ocean of Emotion, The İstanbul Orchestra - Group Turquoise - Atilla Engin, 2009 Indie[31]
  1. ^ "Atilla Engin - Bir Kültür Elçisi". 16 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2010. 
  2. ^ "Kopenhag Royal Caz Konservatuvarı resmi sitesi". 14 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2020. 
  3. ^ "Atilla Engin'in Kopenhag Jazz Konservatuvarı Hocalığına Dair Gazete Küpürleri 1986-1989". 22 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2010. 
  4. ^ "İskandinavya Komponistler Birliği (KODA) resmi sitesi". 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2022. 
  5. ^ "Roskilde Festivali Posteri". 15 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2010. 
  6. ^ "Tal Vadhya Utsav Dünya Davul ve Perküsyon Festivali India 1985". 27 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2010. 
  7. ^ Atilla Engin Danimarka'da Yılın Bestecisi 1985 Gazete Küpürleri[ölü/kırık bağlantı]
  8. ^ "World To World Uluslararası Davul ve Perküsyon Festivali Danimarka". 7 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2010. 
  9. ^ "New World Orchestra'nın Carnegie Hall Konerinin Istanbullive Sitesindeki notu". 17 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2010. 
  10. ^ "New World Orchestra'nın Carnegie Hall Koneri Broşürü ve ilgili Hürriyet Gazetesi haber kupürleri". 7 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2010. 
  11. ^ "Atilla Engin'in Turquoise Grubunun New York Konser Haberleri". 16 Kasım 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2010. 
  12. ^ "Atilla Engin ve Turquoise'ın Türk Depremzedelerine Yardım Konseri Florence Gould Hall New York". 16 Kasım 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2010. 
  13. ^ "Türk Depremzedelerine Yardım Konseri Istanbulive". 17 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2010. 
  14. ^ "The Istanbul Orchestra New York Konser Haberleri". 5 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2010. 
  15. ^ The İstanbul Orchestra ve Arif Sağ New York Konseri[ölü/kırık bağlantı]
  16. ^ "Arif Sağ ve Atilla Engin The Istanbul Orchestra New York Konser Haberi". 5 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2010. 
  17. ^ Arif Sağ Erdal Erzincan Atilla Engin The Istanbul Orchestra New York Konser Posteri ve Resimi[ölü/kırık bağlantı]
  18. ^ Zülfü Livaneli Maria Farantouri Konser Posteri City Hall New York[ölü/kırık bağlantı]
  19. ^ "Felek Usta Atilla Engin İzle". 8 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2010. 
  20. ^ "Kumsalda Özdemir Erdoğan dinle". 16 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2010. 
  21. ^ "Atatürk'ün Çocukları ve Nasrettin Hoca Kaset kapak resmi". 7 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2010. 
  22. ^ "Discogs'da Solens Børn albümü tanıtımı". 10 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2010. 
  23. ^ "Discogs'da NAZAR albümü tanıtımı". 14 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2010. 
  24. ^ "Discogs'da Marmaris Love tanıtımı". 10 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2010. 
  25. ^ "Discogs'da Tyrkis Big Band tanıtımı". 10 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2010. 
  26. ^ "Discogs'da Melo Perquana tanıtımı". 19 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2010. 
  27. ^ "Mosaic of Anatolia hakkında All About Jazz'da çıkan yorum". 18 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2010. 
  28. ^ "Mosaic of Anatolia hakkında Jazz Review Online Magazin'de çıkan yorum". 17 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2010. 
  29. ^ "Discogs'da Mosaic of Anatolia ve Group Turquoise tanıtımı". 14 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2010. 
  30. ^ "Amazon.com'da Moon Dog Girl". 6 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2010. 
  31. ^ "CdBaby'de Ocean Of Emotion CD tanıtımı". 20 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2010. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]