Barbara Frum OC | |
---|---|
Doğum | Barbara Rosberg 8 Eylül 1937 |
Ölüm | 26 Mart 1992 (54 yaşında) Toronto, Ontario, Kanada |
Evlilik | Murray Frum (e. 1957) |
Çocuk(lar) |
|
Barbara Frum, OC (d. 8 Eylül 1937 - ö. 26 Mart 1992), Amerika doğumlu Kanadalı radyo ve televizyon gazetecisi.
8 Eylül 1937 tarihinde Harold Rosberg ve Florence Hirschowitz Rosberg'in üç çocuğunun en büyüğü olarak New York eyaletinin Niagara Şelalesi'nde Barbara Rosberg olarak doğdu. Ailesi Yahudi olup, Frum'un Polonya'nın Kielce kentinde doğan babası, 1913 yılında ailesiyle birlikte çocukken Kanada'ya göç etti ve Niagara Şelalesi, Ontario'daki Rosberg's Alışveriş Merkezi'nin sahibiydi. Frum'un annesi New York'ta doğdu ve evlendiği yıl olan 1935 yılında Kanada'ya taşındı. Frum, Ontario'daki Niagara Şelalesi'nde büyüdü. Lisedeyken Barbara Öğrenci Konseyi'nde görev yaptı. Aynı zamanda lise kız öğrenci birliği olan Theta Kappa Sigma, Alpha Chapter'ın da üyesiydi. Toronto Üniversitesi'nde tarih okudu ve 1959'da lisans derecesiyle mezun oldu. 1957 yılında, daha sonra emlak geliştiricisi olacak olan Torontolu diş hekimi Murray Frum ile evlendi.[1] İki çocukları oldu ve üçüncüsü Matthew adında bir yerli çocuğu evlat edindiler.[2] Kızı Linda Frum, Kanadalı bir senatör ve Kanada-İsrail Komitesi'nin bir üyesiydi; oğlu David Frum ise siyasi gazeteci oldu ve Amerika Birleşik Devletleri'ne taşındıktan sonra George W. Bush'un konuşma yazarlığını yaptı.[1]
Mezuniyetinin ardından Frum, toplulukta gönüllü çalışmaya başladı ve Toronto Star için serbest yazar olarak toplumsal meselelerle ilgili hikayeler konusunda uzmanlaşmaya başladı.[3] 1971'de CBC Radyo'ya katıldı ve telefonu kullanarak haberciler ve haber olaylarının diğer tanıklarıyla canlı röportajların yanı sıra insanları ilgilendiren ilginç hikayeler yürüten bir haber dergisi programı olan As It Happens'ın ilk sunucularından biri oldu. Frum'un sert, keskin ve bilgili bir röportajcı[4] olarak becerileri, programı hızla CBC Radyo'nun en popüler ve kalıcı programlarından biri haline getirdi ve 1981'e kadar sunuculuk yapmaya devam etti.
Ekim 1974 ile Temmuz 1975 arasında, kendi adını taşıyan talk şovuna ev sahipliği yaptı; ilki Mayıs 1975'e kadar Toronto'da yerel olarak yayınlandı, ardından program Haziran ve Temmuz 1975'te yedi program için ulusal CBC ağına taşındı.[5] Gösterilerde hem kişiliklerle röportajlar hem de izole konulara ayrılmış özel bölümler yer alıyordu.[6]
1981'de CBC Televizyonu, her gece 22:22'de The National'ı takip edecek bir haber dergisi dizisi olan The Journal'ı yarattı ve programın sunucuları olarak Frum ve Mary Lou Finlay işe alındı. 11 Ocak 1982'de The Journal, The National'ın geleneksel haber yayını formatından ziyade günün haberlerini daha derinlemesine ele alan yazıların bir vitrini olarak çıkış yaptı.[7]
Programda saha raporları, kısa belgeseller, halka açık forumlar, tartışmalar, iş dünyası, spor, sanat ve bilim haberleri yer alıyordu, ancak Frum'un röportajları programın odak noktasıydı ve onu Kanada televizyonunun en popüler programlarından biri haline getirdi. İlk yıldan sonra Frum programın tek sunucusu oldu, ancak Finlay bir muhabir ve belgeselci olarak programla ilişkilendirilmeye devam etti. Frum, İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher[8] ve Nelson Mandela[9] dahil olmak üzere birçok önemli kişiyle röportaj yaptı.
7 Aralık 1989'da The Journal'da[10] kadınları vurup bıçaklarken "feministlerden nefret ediyorum!" diyen bir katilin École Polytechnique katliamını kabul etmeyi reddetmesi birçok kişiyi kızdırdı. kadınlara ve feminizme yönelik bir saldırıydı ve şöyle diyordu: "Neden bunun tek bir gruba yönelik bir eylem olduğunu ileri sürerek bunu küçümsemeye çalışıyoruz?"
Frum'un parodisi, CODCO'da sık sık Greg Malone tarafından yapıldı; Malone'un tasviri yinelenen "Ama sen acı mısın?" sloganını içeriyordu. Frum ve Malone (Frum drag'ıyla) birlikte Gemini Ödülü'nü de sundular.
Frum aynı zamanda Kanada Susam Sokağı'ndaki (daha sonra Susam Parkı olarak yeniden düzenlendi) "The Notebook"un sunucusu olan kukla "Barbara Plum"un da ilham kaynağıydı. "Manşet Avcısı!" Bölümünde Kanadalı animasyon dizisi The Raccoons'ta Frum, domuzları Cyril Sneer'e kötü iş uygulamalarını anlattıktan sonra röportaj yapan "Barbara LaFrum" adlı bir muhabiri canlandırdı.
Barbara Frum Atrium, CBC, Toronto Frum, 26 Mart 1992'de kronik lösemiden öldü. Hastalığına ilk kez 1974'te teşhis konmuştu, ancak ailesinden ve arkadaşlarından yalnızca küçük bir çevrenin bundan haberi vardı.[11] Ölümünün akşamında hem The National hem de The Journal'ın neredeyse tüm yayınları ona bir saygı duruşu ve kariyerinin bir retrospektifiydi. Pek çok övgü arasında, onu Cennetin kapılarında bir muhabirin not defteriyle Tanrı ile röportaj yapmakta ısrar ederken tasvir eden bir editoryal karikatür vardı. Diğer birkaç editoryal karikatür, The Journal'ın setini boş bir haber sandalyesiyle tasvir ediyordu.
Frum'un ölümünün ardından The National ve The Journal, Prime Time News adlı yeni bir programda birleştirildi.[12]
CBC'nin Toronto'daki Kanada Yayın Merkezi'nde 1993 yılında açılan atriyuma onun onuruna "Barbara Frum Atrium" adı verilmiştir.
20 Covington Rd adresinde bulunan Toronto Halk Kütüphanesi şubesi onun onuruna seçildi[13] ve ölümünden kısa bir süre sonra açıldı. Kütüphane binası, yeniden geliştirme projesinin bir parçası olarak Murray Frum tarafından bağışlandı.[14] Frum, 1999'da CBC'yi onurlandıran Kanada pulunda ön plandaydı;[15] bir televizyon biyografisi olan The Life and Times of Barbara Frum, 2002'de CBC'de yayımlandı ve bir günlük zambak, bahçe işlerine olan tutkusundan dolayı "Barbara Frum Günü Zambağı" olarak adlandırıldı.[3]
Muhafazakar bir yazar ve gazeteci olan Frum'un kızı Linda, 1996 yılında annesinin çok satan biyografisini yazdı. Ağustos 2009'da Başbakan Stephen Harper tarafından Kanada Senatosu'na Muhafazakar olarak atandı.[16] Frum'un oğlu David, siyasi bir gazeteci ve birçok kitabın yazarıdır. George W. Bush'un konuşma yazarlığını yaparken "Kötülük Ekseni" ifadesinin türetilmesinde başkalarıyla işbirliği yaptı.[14] Frum'ların 1960'larda 60'lı yıllarda Scoop sırasında evlat edindiği bir First Nations çocuğu olan Frum'un evlatlık oğlu Matthew, gençliğinde sorunlar yaşadı ve sonunda yerli köklerine sahip çıktı ve öz ebeveynleriyle yeniden temas kurdu.[17]
Frum, dört adet Kanada Sinema, Televizyon ve Radyo Sanatçıları Birliği (ACTRA) Ödülünü aldı,[15] 1975'te Kanada Gazeteciliğine Olağanüstü Katkı dalında Kanada Ulusal Basın Kulübü Ödülünü kazandı ve 1979'da Kanada Nişanı'na layık görüldü.[4] Toronto'da Barbara Frum Halk Kütüphanesi adı verilen bir kütüphane ona adanmıştır. 2022'nin sonlarında Bayan Frum, Kanada Yayıncılığındaki en etkili kadın olarak Kanada Şöhret Kaldırımı'na alındı.