Basınca duyarlı bant çeşitli ülkelerde PSA bandı, yapışkan bant, kendinden yapışkanlı bant, yapışkan bant, Seloteyp veya sadece bant olarak da bilinir ve su gibi bir çözücüye veya aktivasyon için ısıya ihtiyaç duymadan basınç uygulamasıyla yapışan bir yapışkan bantdır. Evde, ofiste, endüstride ve kurumlarda çok çeşitli amaçlarla kullanılabilir.
Aktivasyon için su veya ısı gibi bir çözücüye ihtiyaç duymadan yapışır. Bunun aksine "zamklı" veya "suyla etkinleştirilmiş" yapışkan bantlar aktivasyon için ılık su ve "ısıyla etkinleşen" bantlar ısı gerektirir.
Tek taraflı bantlar bir yüzeye veya iki bitişik veya üst üste binen malzemenin birleştirilmesine izin verir. Çift taraflı bant (her iki tarafta yapışkan) iki ürünün arka arkaya birleştirilmesine imkan verir.
Basınca duyarlı yapıştırıcı ilk olarak 1845 yılında bir cerrah olan Dr. Horace Day tarafından geliştirilmiştir.[2] Ticari bantlar yirminci yüzyılın başlarında tanıtıldı. O zamandan beri çok çeşitli formülasyonlar ve yapılar hakkında yüzlerce patent yayınlandı.
Yapışkanlı transfer bandında destek malzemesi yoktur. Bunun yerine yapışkan bir ruloya sarmak için çift kaplamalı serbest bırakma astarı üzerindedir. Bazen yapışkan iki astar arasına sıkıştırılır.
Arşiv bandı şeffaf ofis bandına benzer, düşük asitli yapıştırıcılar uygulandıkları yüzeyleri bozmaz ve uzun süreli depolama sırasında belgeleri hasardan korur.
Kutu sızdırmazlık bandı (aynı zamanda "koli bandı"; "koli bandı" şeffaf veya opak olan ve sevkiyat için paketleri kapatmak için kullanılan bir tür ambalaj bandıdır. Genellikle iki inç (48 mm) veya üç inç (72 mm) genişliğindedir ve bir polipropilen veya polyester altlıktan yapılmıştır.
Taslak bandı maskeleme bandına benzer ancak kağıt veya diğer hassas yüzeyler üzerinde hasar vermeden veya kalıntı bırakmadan çıkarılabilmesi için daha düşük yapışkanlı yapıştırıcıya sahiptir ve ayrıca alt tabakaya zarar vermek için pH'ı 7'de tutulur.
Koli bandı genellikle plastik kaplı bir kumaş arkalığa ve güçlü bir yapıştırıcıya sahiptir.
Çift taraflı bant iki yüzeyi birbirine yapıştırmak için bir destek malzemesinin her iki tarafında yapıştırıcıya sahiptir.
Elektrik bandı (veya yalıtım bandı) düzensiz nesnelere uyacak şekilde uzar ve elektrik iletmeyen vinil gibi malzemelerden yapılır.
Filament bant veya "bağlama bandı" ekstra sağlamlık için yapıştırıcıya gömülü filamentlere (genellikle cam elyafı) na sahiptir.
Gaffer bant (veya kısaca "yapışkan bant") normalde ağır bir kumaş veya plastik banda dayanır.
Hokey bandı veya "sürtünme bandı" hokey ve lakros sopalarını kavramak için kullanılan biraz kaba bir kumaş banttır.
Maskeleme bandı boyanmaması gereken alanları kapatmak için kullanılır. Genellikle bir kağıt arkalık ve yüzeylerden (sınırlı bir süre içinde) çıkarılmak üzere tasarlanmış bir yapıştırıcıya sahiptir.
Güvenlik bandı kurcalanmayı görünür kılan özel özelliklere sahiptir.
Hız bandı veya "600 mil/saat bandı" bandı yüksek hızlı hava akışı altında sabitlemek için tasarlanmış bir yapışkan içeren metalik bir folyodur ve uçakların dış görünümlerinde kullanılır
Spike tape genellikle parlak renkli olan, gaffer bandın daha ince bir versiyonudur. Bir sahnede mobilya veya oyuncuların yerlerini işaretlemek için kullanılır.
Şeffaf ofis bandı yırtık kağıt ürünleri onarmak, zarfları kapatmak, genel tutma vb. için kullanılır. Şeffaf bir film olan selofanselüloz, polipropilen veya diğer plastik, akrilik veya sentetik kauçuk - bazlı yapıştırıcıdır. Mat yüzeyli şeffaf bant "Scotch Magic Tape" olarak veya "görünmez bant" olarak adlandırılır. Şeffaf bant önceden doldurulmuş tek kullanımlık bant dağıtıcı larda ve kalıcı masaüstü bant dağıtıcıları için "yedek" rulolarda satılır. Ünlü markalar arasında Sellotape, Scotch Tape, Duck, Tesa, LePage's, Texcel vb. vardır.
^Journal of the American Institute for Conservation, By Merrily A. Smith, Norvell M. M. Jones, II, Susan L. Page and Marian Peck Dirda; JAIC 1984, Volume 23, Number 2, Article 3 (pp. 101 to 113)