Makale serilerinden |
Makale serilerinden |
Biftek Nazi, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya Sturmabteilung'a katılmış komünistleri, sosyalistleri veya sol düşünceyi benimsemiş olanları tanımlamak için kullanılmış bir terim veya lakaptır. Kahverengi giyinen Sturmabteilung üyesi olup sol veya sosyalist düşünceyi benimseyenler bir bifteğe benzetilmiş ve "dıştan bakınca kahverengi ama esasen içi kızıl" ifadesiyle oluşturulmuştur.[1] Bireye söylenen "Kızıl" tanımı o dönem özellikle komünistler ve sol ideolojinin farklı çeşitlerini benimseyenler için söylenmekteydi.
Münih doğumlu Amerikalı tarihçi Konrad Heiden, 1936 tarihli "Hitler: A Biography" adlı kitabında bu tanımlamayı ilk ortaya çıkaranlardan biriydi. "Biftek Nazi" tanımlaması Strasserizm'den etkilenen ve Nazi Partisi içerisinde sola eğilimli belli grup için de kullanıldı.
Genel olarak orta veya üst sınıftan gelen Schutzstaffel (SS) mensuplarından farklı olarak kahverengi giyinen Sturmabteilung (SA) mensupları ağırlıklı olarak işçi sınıfından gelenlerden oluşmaktaydı. Sturmabteilung'ın bu işçi sınıfı tabanı nasyonal sosyalizmin "sosyalizm" çağrışımına meyilliydi ve nasyonal sosyalist programın sol ile ilişkili politik vaatlerinin uygulanmasından yanaydı.
"Biftek Nazi" olarak da adlandırılan sola eğilimli Sturmabteilung'ın askerleri, SA kurucularından biri olan ve daha sonra komutanı olan Ernst Röhm'ün sosyalizme yatkın düşüncelerinin de etkisiyle Hitler'in rejimine karşı bir tehdit halini aldılar. Çünkü Hitler'in sol kesimden destek almak için de söylediği vaatlerin ve nasyonal sosyalist programın tam olarak uygulanmasını istiyorlardı.[2] Bu gibi durumlar sonrası Nazi Partisi içerisinde ciddi derecede rahatsız edici bir unsur olarak görülmeye başlandılar. Nazi Partisi'ne maddi destek sağlayan, o dönemin sanayicilerinden biri olan Fritz Thyssen da Röhm'ün başında bulunduğu sol görüşe eğilimli kesimden hoşlanmıyordu. Nihayetinde 1934 yılında yaşanan Uzun Bıçaklar Gecesi sonrasında Biftek Nazi olarak da adlandırılan sol gruplar ve Hitler'e muhalifliğe yatkın birçok kesim Nazi Partisi'nden uzaklaştırıldı veya öldürüldü.