Bitki evriminin zaman çizelgesi

Bu içerik, bitkilerin evrim sürecindeki kayda değer adaptasyonları ve önemli ekolojik değişiklikleri jeolojik zaman grafiğine dökerek sürecin daha anlaşılır olması için düzenlenmiştir.

Bilinen en eski etçil bitki olan Archaeamphora longicervia'nın (nesli tükenmiş) temsili resmi.

Kapalı tohumlular, olarak da bilinen çiçekli bitkiler, dönemin sonuna kadar (83.6 -72.1 milyon yılları arası-Kampanyan zamanı) baskın hale gelmese de, bu dönemde yayıldı.[1] Arıların ortaya çıkması onların evrimine yardımcı oldu; aslında kapalı tohumlular böcekler ile evrimin iyi bir örneğidir. İncir, çınar ve manolya da dahil olmak üzere birçok modern ağacın ilk temsilcileri Kretase'de ortaya çıktı. Aynı zamanda, Bennettitales gibi diğer taksonlar dönem sona ermeden önce ölmüş olsa da, İğne yapraklılar gibi bazı eski Mezozoik açık tohumlular gelişmeye devam etti.

Senozoyik , Kretase-Paleojen neslinin tükenmesi olayında, bitki topluluklarının büyük ölçüde bozulmasıyla başladı. Daha sonra, savanların ya da birbirine bağımlı çiçekli bitkilerin ve böceklerin yaşı oldu. 35 Ma'da, kapalı tohumlular arasından çimenler gelişti. Yaklaşık on bin yıl önce, Orta Doğu'nun Bereketli Hilal'indeki insanlar tarımı geliştirdiler. Bitki evcilleştirme, Neolitik kurucu mahsullerin yetiştirilmesiyle başlar. Bu gıda üretimi süreci, daha sonra hayvanların evcilleştirilmesiyle birleştiğinde, insan popülasyonunda bugüne kadar devam eden büyük bir artışa neden oldu. Eriha'da (modern İsrail) yaklaşık 19.000 kişinin yaşadığı bir yerleşim yeri var. Sahra aynı zamanda nehirler, göller, sığırlar, timsahlar ve muson yağmurlarıyla yemyeşildir. 8 binyılda, Ortak (Ekmeklik) buğday (Triticum aestivum), emmer buğdayının bir keçi otu olan Aegilops tauschii ile hibridizasyonu nedeniyle güneybatı Asya'da ortaya çıkar. 6.5 bin yılda iki pirinç türü evcilleştirildi: Asya pirinci, Oryza sativa ve Afrika pirinci Oryza glaberrima .

  1. ^ Herendeen (3 Mart 2017). "Palaeobotanical redux: revisiting the age of the angiosperms". Nature Plants (İngilizce). 3 (3): 17015. doi:10.1038/nplants.2017.15. ISSN 2055-0278. PMID 28260783. 22 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2023.