Elliot Wayne Eisner, (10 Mart 1933 – 10 Ocak 2014) Amerika Birleşik Devletleri'nin öncü akademik isimlerinden birisidir.[1][2]
Eisner, 10 Mart 1933'te Chicago, Illinois'de dünyaya gelmiştir.
Yüksek lisansı 1958; ve doktorasını 1962 yılında tamamlamıştır. 1965 yılında ise Stanford Üniversitesi'ne, Eğitim ve Sanat Doçenti olarak atanmıştır. Daha sonra yine Stanford Eğitim Enstitüsü'nde Sanat ve Eğitim profesörlüğü yapmıştır.
Sanat eğitimi, müfredat değişikliği, nitel araştırma gibi konuların yanı sıra birçok alanda da faaliyet göstermiştir. Yaptığı çalışmalar sonrası birçok ödül almıştır. 2005 yılında Grawemeyer Ödülü;[3] 2004 yılında Brock Uluslararası Ödülü;[4] José Vasconcelos Dünya Eğitim Ödülü;[5] 1997 yılında Sir Herbert Read Ödülü, aldığı ödüllerdendir.
Eisner, 1960'larda bilimsel yayınlarda sanat için savunma yapmaya başlamıştır. Sanat eksikliğinin ve standartların; okullarda yeni buluşlara yönelik düşüncelerin takdir edilmemesine yol açtığını fark etmiştir. Çalışmalarında Disiplin Temelli Sanat Eğitimini desteklemiş ve eğitimde temsil biçimlerinin önemini geliştirmiştir.
Eisner sadece okullarda sanatın daha fazla bulunması için bir çağrı yapmakla kalmamış, aynı zamanda daha derin bir sanat anlayışı geliştirmek davasını da gütmüştür. Bu konuda Eisner şöyle söylemektedir; “Sanat eğitimi müfredatının üç ana odak çizgisi üzerine inşa edilmesini önermek istiyorum. Bu üç odak; sanatın üretken yönleri, eleştirel yönleri ve tarihsel yönleridir”.[6]
Eisner; bir devlet okulu modeli de tasarlamıştır. Tasarladığı okulda; müfredata hükmetmek yerine, müfredat geliştirmek ve öğrencilerin performansını değerlendirmek için sanatsal yaklaşımlarla eşgüdümlü olan çalışmalar yapmıştır.
Eisner'ın (1965) ilk odak noktası öncelikle sanata ve Amerikan müfredatındaki eksikliğine dikkat çekmek iken, aynı zamanda sanatın diğer derslerden çıkarılması gerekmediğine veya özgün buluşlar üzerinde tekel sahibi olduğuna da işaret etmek istemiştir. Matematikten İngilizceye ve bilime kadar her konuda bir sanat vardır ve öğretmenler; öğrencileri keşif süreçlerine dahil etmeyi, sadece sanat öğretmenlerine bırakmamalıdır, düşüncesini savunmaktadır. Yaptığı çalışmalarda müfredat geliştirme sanatına ve öğretmen pedagojisine de değinmiştir.
Düzenli olarak yayınlar yapan Eisner; yüzlerce makale ve bir düzineden fazla kitap yayınlamıştır. Ayrıca öğretmenlere, yöneticilere yönelik profesyonel konferanslarda sık sık konuşmalar yapmıştır. Amerikan Eğitim Araştırmaları Derneği, Ulusal Sanat Eğitimi Derneği, Uluslararası Sanat Yoluyla 11 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Eğitim Derneği (InSEA) ve John Dewey Derneği dahil olmak üzere birçok profesyonel kuruluşun da başkanlığını yapmıştır.
Elliot Eisner, Parkinson hastalığının nedeniyle 10 Ocak 2014'te ölmüştür.[7]
1980'lerin ve 1990'ların önde gelen sanat eğitimcileriyle röportajlar