Funda Arar

Funda Arar
2009 yılında gerçekleştirdiği bir konserinde sahne performansıyla Funda Arar.
Genel bilgiler
Doğum8 Nisan 1975 (49 yaşında)
Ankara, Türkiye
TarzlarAnadolu Rock, Pop, Türk Sanat
MesleklerŞarkıcı
ÇalgılarUd, mandolin
Etkin yıllar1999-günümüz
Müzik şirketiTMC (1999-2010) Emre Grafson Müzik (2012) DMC (2011, 2013-günümüz)
Resmî sitewww.fundaarar.com

Funda Arar (d. 8 Nisan 1975, Ankara), Türk pop müzik şarkıcısı. Bugüne kadar bir Altın Kelebek Ödülü ve bir Türkiye Video Müzik Ödülü dâhil olmak üzere çok sayıda ödül kazanmıştır.

İlköğrenimini Ahmet Vefik Paşa İlköğretim Okulunda, orta ve lise öğrenimini Muğla ve Adapazarı'nda tamamlayan Funda Arar, 1996 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'ndan mezun olmuştur. Eğitiminin ardından iki yıl boyunca Ataköy'de müzik öğretmenliği ve sahne çalışması yaptı.[1]

Müzikal kariyeri

[değiştir | kaynağı değiştir]

2000: İlk yılları

[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir arkadaşının tavsiyesi üzerine Gayrettepe'deki Zorba Tavernasında çalışmaya başladı. Burada daha sonra evleneceği Febyo Taşel ile tanıştı. Daha sonra Kınalıada'da bir müzikholde bir süre çalıştı. Yaklaşık bir buçuk yıl ilk albümü için çalışmalarını sürdüren Funda Arar'ın Sevgilerde albümü TMC etiketiyle 11 Şubat 2000'de yayımlandı. Albümde ağırlıklı olarak müzisyen Yücel Arzen ile çalışan sanatçı çıkış şarkısı olarak Necip Fazıl Kısakürek'in şiiri "Kaldırımlar" seçilmiş, şarkıya Hakan Yonat yönetmenliğinde bir klip çekilmiştir. Aynı albümde bestelenen şiirlerden Behçet Necatigil'den "Sevgilerde", Gülsüm Cengiz'den "Yağmur" ve Şeyda Kılınç'tan ise "Ay Doğmadan Gel" şiirleri de yer almaktadır. Daha sonra sırasıyla "Aysel" ve sözü ile bestesi Yücel Arzen'e ait olan "Sonu Yok Bu Aşkın" adlı şarkılar kliplendirilmiştir. Yine aynı yıl Funda Arar dönemin popüler dizilerinden olan Ruhsar'da konuk oyuncu olarak rol almıştır. Dizide Sevgilerde albümünden "Ah Oğlan" adlı şarkı ön plana çıkarılmıştır.

İlk albümünün ardından Funda Arar, çalıştığı müzik şirketi TMC'nin diğer bir sanatçısı olan Kıraç ile 14 Şubat 2001 yılında Sevgiliye adında bir düet albümü çıkarmışlardır. Albüme adını veren şarkıda düet yapan iki sanatçı, bu şarkıyı da kliplendirmişlerdir. Albümde Funda Arar tarafından solo olarak yorumlanan, söz ile müziği kendisine ait "Seni Düşünürüm" şarkısı da daha sonra kliplenmiştir. Sanatçı 2002 yılında ise Magazin Gazetecileri Derneğinden Kıraç ile birlikte yaptığı Sevgiliye albümü ile "En İyi Çıkış Yapan Sanatçı" ödülünü almıştır.

2002-07: Kariyerinin yükselişi

[değiştir | kaynağı değiştir]
Funda Arar bir televizyon programının konuğu (2009)

Funda Arar 2002 yılında ikinci solo albümü Alagül'ü' çıkarmıştır. Albüme adını veren "Alagül" şarkısı çıkış şarkısı olarak düşünülmüş ve klibi yine Hakan Yonat tarafından çekilmiştir. Albümde bulunan, Erkin Koray yorumu ile bilinen "Arapsaçı" şarkısının Febyo Taşel tarafından yapılan yeni düzenlemesiyle Türk pop müziğinde bilinirliğini arttırmıştır. "Arapsaçı" da dâhil olmak üzere toplamda beş şarkının kliplendirildiği albüm aynı zamanda sanatçının kendi bestelerine yer verdiği albümü olmuş, 2003 yılının Ekim ayında çıkartmış olduğu üçüncü solo albümü Sevda Yanığı ile aynı ismi taşıyan "Sevda Yanığı" adlı şarkı ilgi çekmiş, aynı albümde Fikret Kızılok yorumuyla bilinen, Ahmed Arif'e ait "Haberin Var mı" adlı parçayı tekrar yorumlayan Funda Arar, Sevda Yanığı albümü ile Altın Kelebek Ödülleri'nde "En İyi Çıkış Yapan Sanatçı" ödülünü kazanmış, 2005 yılında Kanaltürk'te yayımlanan Funda Arar'la Performans programını yapmıştır.

2006 yılında Son Dans adlı albümü yayımlanan sanatçısının bu albümü için çıkış şarkısı olarak "Karartma Günleri" çekilmiş, Funda Arar aynı albümde geçmişte Bergen'in seslendirdiği "Benim İçin Üzülme" adlı şarkıyı yeniden yorumlayarak albümde yer vermiştir. Toplamda altı şarkının kliplendirildiği albüm yıl içinde en çok satan ilk 10 albüm arasına girmiştir ve Mü-yap tarafından "Platin Ödülü" ile ödülendirilmiştir.[2] Yine aynı yıl aynı müzik şirketinde çalıştığı için beraber bir düet albüm çıkardığı, çeşitli konserler verdiği sanatçı Kıraç ile yeniden bir ortak proje gerçekleştirmiştir. Gölgeler adlı televizyon programında iki sanatçı müzik tarihinde kalıcı eserler bırakmış olan sanatçıların şarkılarını yeniden seslendirmişlerdir. TRT 1 kanalında başlamış program daha sonraları Show TV'de devam etmiş, 2007 yılında 12. Kasdav Liselerarası Müzik Yarışması'nda jüri koltuğunda yer almıştır.

2008-09: Yenilikler

[değiştir | kaynağı değiştir]

Funda Arar, popüler müziğin yanı sıra eğitimini de gördüğü Türk sanat müziği eserlerinden oluşan bir albüm de yapmak istediğini belirtmiştir ve 2008 yılında Rüya'yı çıkarmıştır.[3] Sanatçı, 2008 yılında Aile İçi ve Kadına Şiddet'e tepki göstermek ve önlenmesine dikkat çekmek amacıyla 13 kadın sanatçıdan oluşan Güldünya Şarkıları albümünde yer almıştır. Bu albümde Arar, Zuhal Olcay'ın seslendirdiği "Dünden Sonra Yarından Önce" adlı şarkıyı yorumlamış, Olcay ise Funda Arar'ın Sevda Yanığı albümünde bulunan "Neyse" adlı şarkıyı seslendirmiştir.[4] Aynı yıl Kral TV'de başlayan Söz Müzik Funda Arar programıyla televizyon seyircisi ile buluşmuş, ancak program 2009 yılında sona ermiştir.

2009 yılında Zamanın Eli adlı albümü yayımlanan Funda Arar, bu albümünden dört şarkısını kliplendirmiş ve her albümünde olduğu gibi bir cover şarkıya da yer vermiş, daha önce Zerrin Özer'in seslendirdiği "Ateş Düştüğü Yeri Yakar" adlı şarkıyı Febyo Taşel düzenlemesiyle yorumlamıştır. Sanatçının en çok satan albümlerinden biri olan Zamanın Eli ile Funda Arar birçok ödüle layık görülmüştür. Albümde bulunan "Yak Gel" adlı şarkı dijital ortamda en çok indirilen şarkı olmuştur. Albüm konserlerini ise Türkiye genelinde Söz-Müzik Funda Arar adını verdiği turneyle gerçekleştirmiştir.

2010-günümüz

[değiştir | kaynağı değiştir]

Nâzım Hikmet'in şiiri olan ve daha sonra Cem Karaca tarafından bestelenen "Herkes Gibisin" adlı eseri yorumladığı Aşkın Masum Çocukları adlı albümü 2011 yılında yayımlanan Funda Arar, aynı albümde yer alan, söz ve müziği kendisine ait "Sevdiklerim" adlı şarkıya da yer vermiştir. Aşkın Masum Çocukları yılın en çok satan ilk beş albümü içine girmiştir.[5] Albüm konserlerinin yanı sıra konsept konserlerle de sevenleriyle buluşmuş, Kuruçeşme Arena ve Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'nda verdiği proje konserlerinde Türk müziğinde klasikleşmiş şarkılarla repertuvar oluşturmuştur.[6] Aşkın Masum Çocukları albümünden sonra Sessiz Sinema 2012 yılında Emre Grafson Müzik etiketiyle yayımlanmıştır. Bu albümde sanatçı, müzisyen eşi Febyo Taşel başta olmak üzere Yıldız Tilbe, Niran Ünsal ve Onur Baştürk gibi isimlerle çalışmıştır.

2013 yılında Enbe Orkestrası eşliğinde "Hafıza" isimli bir single yayımlayan sanatçı 2015 yılının Şubat ayında Hoşgeldin isimli albümünü DMC yapımcılığında çıkarmış ve çıkış şarkısı olarak "Hayatın Hesabı" seçilmiş, şarkı Nihat Odabaşı yönetmenliğinde kliplendirilmiştir. Geçmişte Müslüm Gürses tarafından seslendirilen "Kaç Kadeh Kırıldı", Ümit Sayın tarafından seslendirilen "Ben Tabii ki" ve Levent Yüksel tarafından seslendirilen "Onursuz Olmasın Aşk" adlı şarkılara aynı albümde yeniden yer vermiştir. Albümün müzik direktörlüğünü ve çoğu şarkının besteciliğini kendi gibi müzisyen olan eşi Febyo Taşel yapmıştır. Arabesk projesiyle 2018'in en çok satan albümlerinden birine imza atan Funda Arar, yeni teklisi "Çık Aradan"ı 2019 yılının Temmuz ayında müzikseverlere sunmuştur.[7]

2004 yılından bu yana Febyo Taşel ile evlidir. Evlilik günü için 28 Haziran ve 29 Haziran tarihleri arasında İstanbul'da yapılan 2004 İstanbul Zirvesi'ni[8] seçtiğini belirten Arar, "Farklı bir tarihte evlenmeyi düşünüyorduk ama fazla duyulmasın diye bugünü seçtik" demiştir.[9] Çiftin nikahını Kadir Topbaş kıyar. Arar, bir röportajında eşi Taşel için, "O benim ne istediğimi çok iyi biliyor, ben de onun ne beklediğini biliyorum. Ama biz çalışırken aramızda sevgili ya da karı-koca ilişkisi olmuyor" demiştir.[10] 9 Temmuz 2013 tarihinde Aras adını verdiği bir oğlu olmuştur.[11]

Stüdyo albümleri

[değiştir | kaynağı değiştir]
Yıl Dizi Rol Notlar
2016 Kaçma Birader Kendisi Sinema Filmi
2009 Altın Kızlar Kendisi Konuk oyuncu
2008 Komedi Dükkanı Kendisi
2000 Ruhsar Kendisi

Televizyon programları

[değiştir | kaynağı değiştir]
  • Funda Arar'la Performans (2005)
  • Gölgeler (2006) (Kıraç ile beraber sundu)
  • Söz Müzik Funda Arar (2008-2009)
Yıl Ödül veren organizasyon Kategori Sonuç
2001 7. Kral Tv Video Müzik Ödülleri En İyi Çıkış Yapan Kadın Sanatçı Aday gösterildi
2002 MGD Altın Objektif Ödülleri En İyi Çıkış Yapan Sanatçı Kazandı
2003 9. Kral Tv Video Müzik Ödülleri En İyi Pop Müzik Kadın Sanatçı Aday gösterildi
2004 31. Altın Kelebek Ödülleri En İyi Çıkış Yapan Solist Kazandı
2007 YTÜ Yılın Yıldızları Ödülleri En Beğenilen Kadın Şarkıcı Kazandı
Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği Ödülleri Yılın En İyi Müzik - Eğlence Programı (Gölgeler) Kazandı
Our Future Müzik Ödülleri En İyi Kadın Pop Müzik Sanatçısı Kazandı
5. MÜ-YAP Müzik Ödülleri Platin Albüm (Son Dans) Kazandı
13. Kral Tv Video Müzik Ödülleri En İyi Pop Müzik Kadın Sanatçı Aday gösterildi
Marmara Üniversitesi Yılın En'leri Ödülleri En İyi Pop Kadın Sanatçısı Kazandı
2008 14. Kral Tv Video Müzik Ödülleri En İyi Pop Müzik Kadın Sanatçı Aday gösterildi
Yılın Şarkısı (Bu Sabah Güneş Doğmuyor) Aday gösterildi
2009 YTÜ Yılın Yıldızları Ödülleri En Beğenilen Kadın Şarkıcı Kazandı
İstanbul FM Müzik Ödülleri En İyi Kadın Albüm / Kadın (Zamanın Eli) Kazandı
2010 16. Siyaset Dergisi Ödülleri Yılın En İyi Yorumcusu Kazandı
16. Kral Tv Video Müzik Ödülleri En İyi Kadın Sanatçı Aday gösterildi
En İyi Albüm (Zamanın Eli) Aday gösterildi
Yasal Ortamda En Çok İndirilen Şarkı (Yak Gel) Kazandı
2011 Türkiye'nin En'leri Ödülleri En Beğenilen Kadın Ses Sanatçısı Kazandı
2012 18. Kral Tv Video Müzik Ödülleri En İyi Kadın Sanatçı Aday gösterildi
En İyi Albüm (Aşkın Masum Çocukları) Aday gösterildi
3. Quality Of Magazine Dergisi Ödülleri En Quality Kadın Sanatçı Kazandı
2013 1. Türkiye Müzik Ödülleri En İyi Kadın Sanatçı Aday gösterildi
2014 13. Magazinci.com İnternet Medyası (En İyiler) Yılın En İyi Kadın Pop Yorumcusu[12] Kazandı
MGD 20. Altın Objektif Ödülleri En İyi Kadın Yorumcu[13] Kazandı
2015 Zihinsel Engelliler Rehabilitasyon ve Eğitim Vakfı Yılın En'leri Ödülleri Yılın En İyi Kadın Pop Kadın Sanatçısı Kazandı
DMC Ödülleri Dijital Satış Ödülü (Bağışla) Kazandı
2016 16. Magazinci.com İnternet Medyası (En İyiler) Yılın Kadın Pop Yorumcusu Kazandı
MGD 22. Altın Objektif Ödülleri En İyi Albüm (Hoşgeldin) Kazandı
  1. ^ Söz Müzik Funda Arar 26 Nisan 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Haber34. 28 Temmuz 2010 tarihinde erişildi
  2. ^ "MÜ-YAP 2007 Müzik Ödülleri Dağıtıldı". Mü-yap. 4 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2008. 
  3. ^ "Funda Arar'ın 'Rüya'sı gerçek oldu". 18 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2013. 
  4. ^ "Güldünya albümü çıktı". 16 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2013. 
  5. ^ "Zirve Değişmedi". Erişim tarihi: 30 Mayıs 2013. [ölü/kırık bağlantı]
  6. ^ "Funda Arar'la Nostalji Gecesi". Milliyet. 16 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2013. 
  7. ^ "Funda Arar'dan Yaz Sürprizi: 'Çık Aradan'". 10 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2020. 
  8. ^ 28-29 Haziran 2004, NATO zirvesi 16 Aralık 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. MLKP. 28 Temmuz 2010 tarihinde erişilmiştir.
  9. ^ Evlenmek için Bush'u bekledi 27 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sabah. 28 Temmuz 2010 tarihinde erişilmiştir.
  10. ^ Çalışırken karı koca olduğumuzu unutuyoruz 21 Nisan 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sabah. 28 Temmuz 2010 tarihinde erişilmiştir.
  11. ^ "Funda Arar'ın en güzel eseri 'Aras' bebek". Akşam. 9 Temmuz 2013. 17 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2013. 
  12. ^ "Magazinci.com 13. Yıl İnternet Medyasi Yılın En İyileri Ödülleri Sahiplerini Buludu". 26 Nisan 2014. 26 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2015. 
  13. ^ "Magazin Gazeteciler Derneği 20. Altın Objektif Ödülleri". 6 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2015. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]