Akışkanlar dinamiğinde, Görtler girdapları ya da Görtler vorteksleri, konkav bir duvar boyunca bir sınır tabakası akışında ortaya çıkan ikincil akışlardır. Sınır tabakası, duvarın eğrilik yarıçapına göre inceyse, basınç sınır tabakası boyunca sabit kalır. Ancak, sınır tabakası kalınlığı eğrilik yarıçapına yakınsa, merkezkaç etkisi sınır tabakası boyunca bir basınç değişimi yaratır. Bu durum, sınır tabakasının merkezkaç kararsızlığına (Görtler kararsızlığı) ve dolayısıyla Görtler vortekslerinin oluşumuna yol açar.
Görtler vortekslerinin başlangıcı, Görtler sayısı (G) olarak adlandırılan boyutsuz sayı kullanılarak tahmin edilebilir. Bu sayı, sınır tabakasındaki merkezkaç etkilerinin viskoz etkilerine oranıdır ve şu şekilde tanımlanır:
burada,
Görtler kararsızlığı, G yaklaşık olarak 0.3'ü aştığında meydana gelir.
Aynı merkezkaç etkisinden kaynaklanan benzer bir fenomen, bazen eğri bir duvarı takip etmeyen dönme akışlarında gözlemlenir. Bu durum, silindirlerin uyanlarında görülen kaburga vorteksleri[1] ve hareket eden yapıların arkasında oluşan vorteksler gibi durumlarda ortaya çıkar.[2]