Kapalı göz halüsinasyonu

Kapalı göz halüsinasyonları, kişinin gözleri kapalıyken veya karanlık bir odadayken ortaya çıkan halüsinasyonlardır. Bir fosfen formu olabilirler. Bazı insanlar psikedeliklerin etkisi altında bu durumu yaşar.

KGH algı düzeyleri

[değiştir | kaynağı değiştir]

Kimyasal uyaranlar veya meditatif gevşeme teknikleri ile elde edilebilen bilinen beş KGH algı düzeyi vardır. Düzey 1 ve 2 çok yaygındır ve genellikle her gün olur. 3. seviyeyi ve hatta 4. seviyeyi deneyimlemek hala normaldir, ancak nüfusun sadece küçük bir yüzdesi bunu psikedelik maddeler, meditasyon veya kapsamlı görselleştirme eğitimi olmadan yapar.

Seviye 1: Görsel karıncalanma

[değiştir | kaynağı değiştir]
Bir simülasyon.

Normal uyanık bilinçte hemen deneyimlenebilen KGH algısının en temel biçimi, belirgin bir şekli veya düzeni olmayan noktasal açık/karanlık bölgelerin görülmesidir.

Seviye 2: Açık/koyu flaşlar

[değiştir | kaynağı değiştir]
Birden çok renk ve yanıp sönen nokta ile KGH simülasyonu

Bu kapalı göz görselleştirmeleri üzerinde bir miktar zihinsel kontrol uygulanabilir, ancak bunu başarmak için genellikle biraz rahatlama ve konsantrasyon gerekir.[1][2] Düzgün bir şekilde gevşendiğinde, yoğun siyah, parlak beyaz ve hatta sarı, yeşil veya pembe gibi renkli bölgelerin görünmesine neden olmak mümkündür. Bu bölgeler tüm görsel alanı kapsayabilir, ancak doğaları gereği kısacık görünürler.[3]

Seviye 3: Desenler, hareket ve renk

[değiştir | kaynağı değiştir]
Seviye 3 KGH simülasyonu

Bu seviyeye, LSD gibi psikedelik maddeler kullanan kişiler için nispeten kolay erişilebilir. Bununla birlikte, uzun süreler boyunca derin konsantrasyonda bulunan kişiler tarafından da erişilebilir. Gece yatarken ve gözleri kapatırken, uykudan hemen önce veya uyanmadan hemen önce, hipnogojik halüsinasyon sayesinde bu kalıpların karmaşık hareketi, büyük bir çaba sarf etmeden doğrudan görülebilir hale gelebilir. Desenlerin kendileri fraktallara benzeyebilir.

Seviye 4: Nesneler ve şeyler

[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu oldukça derin bir durumdur. Bu seviyede, düşünceler görsel olarak nesneler veya ortamlar olarak tezahür eder. Bu seviyeye ulaşıldığında, KGH karıncalanmaları sakinleşir ve kaybolur, arkasında yoğun bir düz sıralı siyahlık bırakır. Görsel alan bir tür aktif alan haline gelir.

Kaybolan yanıp sönen görüntü ile KGH simülasyonu

Gözleri açmak, kişiyi normal fiziksel dünyaya döndürür, ancak yine de KGH nesne alanı üzerine bindirilmiş ve mevcut haldedir. Bu durumda, gözün açık olduğu fiziksel dünyada fiziksel nesneler gibi görünen ama gerçekte orada olmayan şeyleri görmek mümkündür.

Seviye 5: Rüya benzeri deneyim

[değiştir | kaynağı değiştir]
Seviye 5 KGH simülasyonu

Bu seviyede zaman ve mekan algısı kayar, görülen şeyler tamamen gerçek hissedilir. Örneğin kişi o sırada karanlık bir odada yattığı halde yeşil vadilerde gezdiğini sanabilir.

Bu seviyeye hipnozun derin transında deneyimlendiği gibi, tamamen duyusal yoksunluktan girilebilir, ancak onda bile büyük bir rahatlama gerektirir.[4][5]

Lüsid rüya araştırmacısı Stephen LaBerge'e göre, algılar ya duyulardan ya da hayal gücünden gelebilir. Talamusun dahil olduğu, muhtemelen serotonerjik nöronları içeren bir inhibitör sistem, hayali algıların fazla aktif hale gelmesini engeller ve böylece halüsinasyonlara dönüşürler. Bu sistem REM uykusu sırasında engellenir ve hayal gücü, algısal sistemlere serbestçe girebilir. 5. seviyede olan şey, muhtemelen bu sistemin, tıpkı REM uykusunda olduğu gibi, duyusal yoksunluk, psikedelik ilaçlar veya meditatif gevşeme teknikleri gibi farklı nedenlerle inhibe edilmesidir.[6]

  1. ^ Ladd (1894). "Direct control of the retinal field". Psychological Review. 1 (4): 351-355. doi:10.1037/h0068980. 22 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2022. 
  2. ^ Ladd (March 1903). "Direct control of the 'retinal field': Report on three cases". Psychological Review. 10 (2): 139-149. doi:10.1037/h0071738. 22 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2022. 
  3. ^ The Path to Addiction: And Other Troubles We are Born to Know. AuthorHouse. 2008. ss. 228-231. ISBN 978-1-4389-1674-3.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  4. ^ Lilly, John C. (1990). The Center of the Cyclone. Marion Boyars Publishers Ltd. 0-7145-0961-2
  5. ^ Lilly, John C. (1981). The Deep Self: Profound Relaxation and the Tank Isolation Technique. Warner Books. 0-446-33023-X
  6. ^ Stephen LaBerge (1990). "Lucid Dreaming: Psychophysiological Studies of Consciousness during REM Sleep". Sleep and Cognition. American Psychological Association. 11 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2012.