Karın egzersizi, karın kaslarını çalıştırmak ve geliştirmek için yapılan egzersizler.
2011 yılında yapılan bir çalışmaya göre karın egzersizleri, karın kaslarının gücünü ve dayanıklılığını artırmaktadır.[1] Aynı araştırma, vücut yağ oranını düşürmek için harcanan kalorinin alınan kaloriden yüksek olması gerektiğini ve karın için yapılan bu egzersizlerin bu bölgedeki yağ oranını düşürmede tek başına etkili olmadığını ortaya koymaktadır.[1] 2006'daki bir araştırmaya göre yürüyüş egzersizleri, deri altındaki yağ hücrelerinin boyutlarının azalmasında karın egzersizlerine göre daha etkilidir.[2]
Karın kaslarının gelişiminde crunch, plank, side plank ya da side turning gibi hareketleri mümkün olduğu kadar fazla tekrar yapmanın yanı sıra komplike antrenman ve hareket uygulamalarının birleşimi de çok önemlidir. Yan, orta, üst ve alt kısımdan oluşan karın bölgesini doğru ve etkili şekilde çalıştırmak için, her bölümün ayrı şekilde çalıştığı ve farklı egzersiz tiplerinin kullanıldığı özelleşmiş bir çalışma metodu uygulamak gerekir. Sadece vücudun öne ve geriye doğru hamle yapması, karın bölgesinde bulunan kas gruplarının tamamına etki sağlamaz.
Karın egzersizlerinin gerçekleştirdiği aktivitelerin elektromiyografi yardımıyla ölçülen değerleri aşağıdaki gibidir:[3]
|
|
Mekik, yere sırt üstü uzanılması ve dizlerin kırılarak ayak tabanlarının yere bastığı pozisyonda gerçekleştirilen bir egzersizdir. Omuzların, pelvise doğru bükülmesiyle hareket başlar; eski pozisyona dönülüp bükülmenin sonlandırılmasıyla hareket tamamlanır. Ayakların gövdeden daha yüksek bir konumda bulunmasıyla ve bacağın kırılmadan gövde ile 90 derecelik açı yaparak yukarı bakmasıyla da bu hareket gerçekleştirilebilir. Yapılan bu hareketler sırasında eller ensede veya göğüs üzerinde birleştirilebilir, yahut düz bir biçimde gövdenin yanında durabilir. Direnci artırmak için göğüs hizasına ağırlık eklemesi de yapılabilmektedir.
Bisiklet mekik için de sırt üstü yere yatar pozisyonda harekete başlanır. Eller başın arkasında tutulurken, diz ile kalça eklemi arasında 90 derecelik bir açı oluşturulur ve karın kasları kasılarak gövdenin hafifçe yukarıda durması sağlanır. Bir bacak yaklaşık 45 derecede ileriye uzatılırken, gövde de sabit duran dize doğru döndürülür. Aynı hareket diğer bacakla ve gövdenin diğer tarafa dönmesiyle tekrarlanır.
Bacak kaldırma hareketinin gerçekleştirilmesi için yere sırt üstü uzanılır. Bacaklar birbirine paralel ve düz bir biçimde, gövde ile yaklaşık 180 derecelik açı yapacak biçimde harekete başlanır. Bacakların ilk konumlarındaki gibi göğüse doğru kaldırılması ve sonra tekrar eski konumuna getirilmesiyle hareket tamamlanır. Hareket eğik bir zeminde veya bacaklara ağırlık bağlanarak da gerçekleştirilebilmektedir.
Karın egzersizleri, captain's chair gibi bir sistem veya Ab Roller, Ab Rocket Twister ve Torso Track gibi ürünler yardımıyla da gerçekleştirilebilir. Egzersiz topu da bazı karın egzersizlerinin uygulanmasında yardımcı olarak kullanılabilir.
Karın egzersizleri sırasında omurganın bel hizasında kalan kısmına uygulanan baskı bu bölgede ağrılara yol açabilir. Buna ek olarak bu egzersizlerin süresinin uzun olması solunumda bazı sorunlara da sebep olabilmektedir.[4]