Kâfirlerin yakılması

John Wycliffe tarafından yazılan İngilizce Kitâb-ı Mukaddes'in 14. yüzyıla ait bir örneği

Kâfirlerin yakılması (Latince: De heretico comburendo), İngiltere kralı IV. Henry tarafından 1401 yılında çıkartılan ve kilise tarafından kâfir olarak nitelendirilenlerin yakılmasını içeren yasadır. Yasa İngiltere’de çıkartılan en baskıcı dinsel yasaların başında değerlendirilir. Yasalaşmasından yaklaşık 150 yıl sonra 1559 I. Elizabeth zamanında kaldırılmıştır.

De heretico comburendo Latince bir deyiştir. Tam karşılığı yakılacak olan kâfirler hakkında olarak çevrilebilir. Dönemsel alternatif yazım şekli De haeretico comburendo olmuştur.

Hristiyanlığın kutsal kitabı olan Kitâb-ı Mukaddes’in İngilizce çevirileri yüzlerce yıldır var olmuş olsa da 1380’li yıllarda John Wycliffe tarafından çevrilen ve Wycliffe Kitâb-ı Mukaddesi olarak bilinen çeviri en yaygın olan ve kabul gören baskı olmuştur. Kilise yetkilileri John Wycliffe çevirisini şiddetle reddetmiş, Kitâb-ı Mukaddes’in anlaşılması için yapılan ek anlatımların kâfirce olduğunu öne sürmüşlerdir. Aynı zamanda daha da ileri giderek Kitâb-ı Mukaddes’in Latince aslından çevrilmesinin kâfirlik olduğunu iddia etmişlerdir. John Wycliffe çevirisi ve sorgulayıcı davranışlarıyla sonrasında Lollard hareketi olacak akımın kurucusu olacaktır. Bu hareket de kilise tarafından kâfirlik olarak değerlendirilmiştir.

Yasada üzeri kapalı olarak John Wycliffe ve onun izleyicisi olan Lollard hareketinden bahsedilir:[1]

…Ahlâksız, inatçı ve sahtekârlardan oluşan yeni bir hizip ortaya çıkmıştır…Bu kişiler kitaplar yazarak insanlara talimat ve emirler vererek Katolik inancını yıkmak için çalışmaktadırlar…

Yasada bu tarz davranışlar içinde bulunanlara karşı yapılması gerekenler açıkça belirtilir:

…Bu günahkâr mezhebin öğretileri, inançları ve düşünceleri bundan sonra tamamen durdurulmalı ve yok edilmelidir…Bunlara ait bir veya birden çok yazı veya kitaba sahip olanların bu yasa ilan edildikten kırk gün içinde ellerindeki belgeleri yerel piskoposluğa teslim etmekle yükümlüdür. Eğer bahsedilen belgeleri teslim etmeyenler bulunuyorsa, yerel piskoposluk bu belgeleri bulundurduğundan şüphelendiği kişileri tutuklayabilir…Bu kişiler sorgularının ardından düşüncelerinden dolayı tövbe etmezlerse veya ilk başta tövbe etse de daha sonra kararından vazgeçerse yakılacaktır, böylece diğerlerinin kalplerine korku salınacaktır.
  1. ^ Yasanın tam metni 25 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 17 Mayıs 2011 tarihinde erişilmiştir

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]