Mark Wigley

Mark Antony Wigley Yeni Zelanda doğumlu bir mimar ve 2004 yılından beri ABD'nin New York şehrinde yer alan Columbia Üniversitesi Mimarlık, Planlama ve Koruma Fakültesi Dekanı'dır.

Mark Antony Wigley 1979 yılında Yeni Zelanda'danın başkenti Auckland'da yer alan Auckland Üniversitesi'nden mimar olarak mezun olmuştur. Aynı üniversitedeki doktora çalışmasını da 1987 yılında tamamlamıştır. 1986 yılından itibaren Princeton Üniversitesi’nde ders vermeye başlamış 1987 ile 1999 yılları arasında da Mimarlık Fakültesi Yüksek Lisans Bölümü müdürü olarak görev almıştır.

1988 yılında Mark Antony Wigley, Philip Johnson ile birlikte MoMa’ki Deconstructivist Architecture (Türkçesi: Dekonstrüvist Mimarlık) sergisinde küratörlük yapmıştır. Bu sergi döneminin oldukça tanınmış yedi mimarının dekonsrüktivist öğelere içeren bazı tasarımlarını içeriyordu. Bu mimarlar Frank Gehry, Zaha Hadid, Peter Eisenman, Daniel Libeskind, Bernard Tschumi, Rem Koolhaas ve Coop Himmelb(l)au idi. Mark Antony Wigley ve Philip Johnson bu sergiyi düzenlerken Fransız felsefeci Jacques Derrida’nın Dekonstrüksiyon felsefesi görüşlerinden ayrıca Konstrüktivizm’den etkilenmişlerdir.

2005 yılından beri Rem Koolhaas ve Ole Bouman ile birlikte Volume Magazine adlı bir mimarlık dergisini de çıkarmaktadır.

Basılmış eserlerinden seçmeler

[değiştir | kaynağı değiştir]
  • "The Activist Drawing: Situationist Architectures From Constant's New Babylon to Beyond" (2001).
  • Constant's New Babylon: The Hyper-Architecture of Desire, Rotterdam, 010 Publishers, 1998.
  • White walls, Designer Dresses: The fashioning of modern architecture, Cambridge, Mass., MIT Press, 1995.
  • The Architecture of Deconstruction: Derrida’s Haunt, Cambridge, Mass., MIT Press, 1993.
  • (with Philip Johnson) Deconstructivist Architecture, MoMA, New York, Little, Brown/New York Graphic Society Books, 1988.
  • (edited with Catherine deZegher and Catherine de Zegher) The Activist Drawing: Retracing Situationist Architectures from Constant's New Babylon to Beyond, Cambridge, Mass, MIT Press, 2001.

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]