Mavi Tavuskuşu

Mavi Tavuskuşu (Blue Peacock), ilk önce Kahverengi Tavşan (Brown Bunny) ve Mavi Tavşan (Blue Bunny) olarak adlandırılmış ve daha sonra adı Mavi Tavuskuşu'na değiştirilmiş 1950 yıllarında yapılmış bir İngiliz taktik nükleer silah projesidir.

Projenin amacı, doğudan gelebilecek Sovyet istilası durumunda patlatmak için on kilotonluk nükleer mayını Kuzey Almanya ovalarına yerleştirmekti.[1]

Mavi Tavuskuşu 7,2 uzun ton (7315 kg) ağırlığındaydı.[2] Gövde ve başlık olmak üzere iki tane ateşleme ünitesi vardı.[3] Çelik kasası o kadar büyüktü ki Sevenoaks'ta bir çakıl ocağında test edilmek zorunda kalındı. Bombayı patlatmanın üç yolu vardı: 5 km uzunluğundaki bir kablo ile, sekiz günlük geri sayım sonrasında ya da hareket ettirildikten 10 saniye sonra patlatılabilirdi.[3]

Proje, 1954 yılında Kraliyet Silah Araştırma ve Geliştirme Tesisi'nde (RARDE) geliştirilmiştir .

1957 yılının Temmuz ayında İngiliz ordusu Almanya'da kullanmak için on Mavi Tavuskuşu yapılmasını istedi. Fakat Şubat 1958'de savunma bakanlığı müttefik topraklarda nükleer bir patlamanın vereceği zarar ve ardından gelecek politik etkilerden dolayı projeyi iptal etti.

Bombanın tasarımında bir teknik sorun vardı. Kışın toprak çok fazla soğuduğundan bombanın elektronik aksamları yer altında birkaç gün kaldıktan sonra çalışmayabilirdi. Bu sorunun üstesinden gelmek için bombayı yalıtıcı bir örtüyle kaplamak gibi çözümler üzerinde çalışıldı. Göze çarpan çözümlerden biri bombanın içerisine canlı tavuklar koyulmasını öne sürüyordu. Tavuklar çelik kasanın içerisinde bir hafta yaşamalarına yetecek kadar su ve yiyecek ile birlikte koyulacaktı. Tavukların vücut ısısı kasa içerisindeki ısıyı mayının aksamlarının çalışabileceği seviyede tutacaktı. O kadar tuhaf bir öneriydi ki Mavi Tavuskuşu dosyasının gizliliği 1 Nisan 2004 tarihinde kaldırıldığında bu öneri 1 Nisan şakası sanıldı. Ulusal Arşivler araştırma müdürü Tom O'Leary, cevap olarak medyaya, "Bu bir 1 Nisan şakası gibi görünebilir fakat kesinlikle bir şaka değildir. Devlet memurları şaka yapmaz dedi."[4]

  1. ^ Edwards, Rob (16 Temmuz 2003). "British army planned nuclear landmines". New Scientist. 20 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2016. 
  2. ^ Wilson, Jamie (17 Temmuz 2003). "Nuclear mines 'to stop Soviets'". The Guardian. 20 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2013. 
  3. ^ a b Lardas, Mark N. "Codename Blue Peacock" (PDF). www.strategyandtactics.com. Christopher Cummins. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2013.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Lardas" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  4. ^ "Cold war bomb warmed by chickens". BBC News. 1 Nisan 2004. 17 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2013.