Mihail Tebenkov

Tebenkov'un Atlas haritalarının çizildiği Sitka Adası haritasının kesiti.

Mihail Dmitriyeviç Tebenkov (Rusça: Михаил Дмитриевич Тебеньков; ayrıca Tebenkof; 1802 - 3 Nisan 1872), bir Rus hidrograf ve Rus İmparatorluk Donanması'nın koramiraliydi. 1845'ten 1850'ye kadar Rus Amerikan Şirketi'nin müdürü ve Rusya'nın Amerika topraklarının valisi olarak görev yaptı.

Özellikle Alaska'nın hala az bilinen kıyılarını araştırıp haritalandırmasıyla tanınıyor.Onun Atlas of the Northwest Coasts of America: from Bering Strait to Cape Corrientes and the Aleutian Islands adlı yapıtı 1852'de yayınlandı ve 39 gravür harita içeriyordu.

1821'de Mihail Tebenkov Deniz Harp Okulu'ndan mezun oldu. Sonraki üç yıl boyunca Baltık Denizi'nde farklı gemilerde görev yaptı. 1824'te Tebenkov, Narva yakınlarında gemi inşası amacıyla ağaç kesme işiyle görevlendirildi.

Ocak 1825'te Kuzey Amerika'da kolonileştirme ve ticaret çabalarına öncülük eden Rus Amerikan Şirketi'ne katıldı. Daha sonra 1826-1834'te şirketin sahip olduğu guletler olan Golovnin, Ryurik, Chichagov'a ve Urup adlı bir şalopaya komuta edecekti.

Tebenkov, 1831'de Rus İmparatorluk Hidrografi Servisi adına Norton Sound'u araştırdı ve şimdi kendi adını taşıyan körfezi gören ilk Avrupalı oldu. 1833'te St. Petersburg'a dönmeden önce Tebenkof Körfezi'ni araştırdı.

1835'te Tebenkov, Rus Amerikan Şirketi'nin gemisi Elena'nın komutanı olarak Kronstadt'tan Horn Burnu üzerinden Alaska'ya geri döndü . Nisan 1836'da Sitka'ya geldi. Tebenkov, 1845 ile 1850 yılları arasında Rus Amerikan Şirketi'nin müdürü ve Rusya'nın Amerika topraklarının valisi olarak görev yaptı.

Tebenkov belki de zamanının en seçkin Rus araştırmacısıydı ve Alaska kıyı haritalarının iyileştirilmesine çok fazla zaman harcadı ve sabırla çalıştı.[1]

Trebenkov'un ünlü Atlas of the Northwest Coasts of America: from Bering Strait to Cape Corrientes and the Aleutian Islands adlı yapıtı 1852'de yayınlandı. Bu atlasın 39 haritası, 1849 yılı dolaylarında Sitka'da Alaska-Rus melezi Kozma Terentev (ya da Terentief) tarafından oyulmuştu.[2]

Tebenkof Körfezi'nin yanı sıra Alaska'nın Tebenkof Buzulu, Tebenkof Dağı ve Tebenkof Noktası gibi diğer coğrafi öğelere de Kaptan Mihail Tebenkov'un adı verilmiştir.

  • Atlas sieverozapadnykh beregov Amerika. Sitka (1872).
  • Gidrograficheskiia zamiechaniia ve Atlasu sieverozapadnykh beregov Amerika. Sitka (1872).
  1. ^ "Exploration of Alaska" 9 Aralık 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Explore North website
  2. ^ "Atlas". 18 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]