Önemli nüfusa sahip bölgeler | |
---|---|
Diller | |
Din | |
Nikola Atabaskları (Nikolaca ???, İngilizce: Nicola Athapaskans, Nicola people, Nicola-Similkameen language, Similkameen, Stuichamukh, Stuwihamuk,[1] Stuwihamuq,[2] Stuwi’hamuq,[2] Stuwi’xamux,[2] Stuwi’xemux,[2] Stuwi’x,[2] Stuwix), Kanada'nın Britanya Kolumbiyası eyaletinde Nicola ile Similkameen nehirleri vadisindeki Similkameen ve Nicola Country köylerinde yaşamış olan, avcı ve toplayıcı, yarı göçebe, animist ya da şamanist Plato Kızılderilileri kültür grubundan Kızılderili halkı. Kuzey Atabaskları içindeki Britanya Kolumbiyası Atabaskları alt grubunda yer alırlar. Kendileri gibi dilleri Nikolacanın da soyu tükenmiştir. Bu dil hakkında kısmen bilgisi olan son kişi 1940 yakınlarında ölmüştür.[3] Yalnızca Alman Amerikalı antropolog Franz Boas (1858 – 1942) tarafından 1924 yılında yayımlanan dillerine ait üç sayfalık malzemeyle bilinir.[4] Çilkotinlerden olabileceği yönündeki iddialar olsa da bu konu kesinleşmiş değildir.
Kendilerince dillerine ve kendilerine ne dendiği bilinmiyor. Saliş dillerinden Thompson dilini konuşan Kızılderililer (kısmen günümüzdeki Nikola Salişleri) tarafından «yabancılar» anlamına gelen Stuwix adıyla anılırlar.
Nikola (Nicola) adı "Nikola halkı" (Nicola people) olarak hem Nikolaca konuşan Nikola Atabasklarına hem de Nicola Vadisinde yaşayan Nlakapamuklardan (Nlaka'pamux) Thompson-Okanagan konfederasyonuna dahil olan Nikola Salişlerine (Lower Nicola ve Upper Nicola) verilmektedir. Nikola adının Nlaka'pamux etnik adıyla bir ilgisi yoktur. Fort Kamloops adlı ticaret karakolu (günümüzde Kamloops) çevresindeki farklı dil ve lehçelerdeki Kızılderilileri topluca nitelendirmek için kürk şirketindeki Fransızca konuşan Métis voyageur’ler tarafından takılan Nicholas takma adına dayanır. Bu Nicola ya da Nichola (Fransızca okunuşu Nico-LA, fakat Britanya Kolumbiyasındaki telaffuzu NICK-ola) adı sonradan N’kuala[5] (N'kwala, Nkwala ya da Chief Nicola) adıyla "yerliceleştirilerek" Okanaganların ve Nikola Salişlerinin reisi Hwistesmetxe'qen («Walking Grizzly Bear» Yürüyen Boz Ayı 1780/1785 — ~1865) için kullanılmaktadır. Nicola Gölünün (Nicola Lake, Lac de Nicolas)[6] adı da buna dayanır.