Bu madde, öksüz maddedir; zira herhangi bir maddeden bu maddeye verilmiş bir bağlantı yoktur. (Şubat 2016) |
Paolo Cirio (1979, İtalya) tartışmalara yol acan yaratıcı sanat eserleriyle tanınan bir medya artistidir. Çalışmaları ona birçok ödül kazandırmış ve tanınmış müzelerde sergilenmiştir. Eyebeam Art and Technology Center'in aktif takipçilerindendir.
Cirio'nun çalışmaları dijital medyanin etkisiyle telif hakkı, gizlilik, şeffaflık, finans, reklam, jeopolitika, demokrasi ve kurgu gibi alanlarda ortaya çıkan sorunlarla ilgilenmektedir. O kendi işlerini gücünü bilgiden alan heykelsel performanslar olarak tanımlamıştır.[1][2] Paolo yeni sosyal organizasyonlar düzenleyerek ve yeni bilgi işleme yolları tasarlayarak demokrasiyi geliştirmeyi amaçlamıştır. Ancak, sanatını çoklu disiplinli uygulama şekli, çalışmalarını stabil tanımların ötesine taşımaktadir.
Paolo 2013'te kullanıcılarına deniz aşırı şirketleri soyma imkânı sunan bir web sitesi olan Loophole4all[3] projesini başlattı. [5] 3 Haziran 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
2010'da Alessandra Ludovico'yla birlikte Face to Facebook[4] projesini yarattı. Çalışmasında bir milyon Facebook profilini yüz tanıma yazılımıyla filtrelemiş, elde ettiği resimleri yüz ifadelerine göre sınıflandırmış ve kendi yarattiği sahte bir tanişma sitesi olan Lovely-Faces.com'da yayınlamıştır. Projesi birkaç gün içinde aralarında CNN, Apple Daily (Hong Kong), Fox News Channel, Tagesschau (Almanya), Der Spiegel, USA Today, The Independent, Haaretz (İsrail), The Age (Avustralya) bulunduğu binden fazla medya kanalına konu olmuş ve 11 dava tehdidi, 5 ölüm tehdidi ve Facebook'tan gelen 4 ateşkes mektubuyla sonuçlanmıştır.
Aynı yıl, Cirio 2000'lerin finansal krizine tepki olarak yapılmış P2P Gift Credit Card - Gift Finance projesi üzerinde çalıştı. Binlerce sahte yasadışı VISA kredi kartını vizyoner bir para politikası tasarlamak ve faizsiz bir gelir garanti sistemi yaratmak amaciyla yayinladi.
2009 yilindan bu yana Cirio taktiksel kurgu üzerine, transmedia anlatımının politik bir türü olarak gösterilebilecek Rekombinant Kurgu adında yeni bir method geliştirmektedir. Teorisini ve ilgili projelerini, Londra'da Courtauld Institute of Art'da [6], Atina'da Ulusal Çağdaş Sanat Müzesi [7], Gijón (İspanya)'da Laboral Centro de Arte y Creación Industrial [8], Elektronik Sanatlar icin Inter -Toplum [9] ve Rotterdam Film Festivali'nde [10] 21 Ağustos 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. yayinlamıştır.
Telif hakki yasalarının istismar edilmesini eleştirmek icin 2006 yılında Alessandro Ludovico ve Übermorgen işbirliği ile Amazon Noir projesini yarattı. Internet botları yardımıyla sitenin kendi "search inside" servisini kullanarak Amazon.com'un koruma duvarini atlamiş ve kitapların tam metinlerini pdf haline getirerek yasadışı yollarla bedavaya yayinlamıştır. [11] 2 Şubat 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Şirket Cirio'nun bu eylemi hakkında yorum yapmayı reddetmiştir.
2005 yılında Alessandro Ludovico ve Übermorgen ile birlikte "Google Will Eat Itself" projesi üzerinde çalışmıştır. Google'ın tekelini ve gelir modelini sorgulamış, hileli bir düzen ile sahte tiklamalar yaratmış ve Google'dan caldığı parayla yine Google'dan pay satın almıştır. Şirket bu projeyi durdurabilmek için projenin durdurulmasını ve iptal edilmesini talep eden mektuplar göndermiştir.
Face to Facebook, Amazon Noir ve Google Will Eat Itself birlikte Hacking Monopolism Trilogy'yi [12] 10 Mayıs 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..[5] oluşturur.
Paolo Cirio RRTMark [13] 19 Şubat 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Stewart Home [14] ve Bruce Sterling gibi çeşitli sanatçı ve kolektiflerle işbirliği yapmıştır. Ayrıca İtalyan net art topluluğu olan Epidemic'in salgın bir üyesidir.