TOPEX / Poseidon, ABD uzay ajansı NASA; ve Fransız uzay ajansı olan CNES, okyanus yüzeyi topografyasını haritalamak için, 10 Ağustos 1992'de piyasaya sürülen ilk büyük oşinografik araştırma uydusudur. TOPEX / Poseidon, önceden elde edilmesi imkânsız veriler elde ederek oşinografide devrim yaratmaya yardımcı oldu. Oşinograf Walter Munk TOPEX / Poseidon'u "tüm zamanların en başarılı okyanus deneyi" olarak tanımladı.[1] Ocak 2006'da çıkan bir arıza normal uydu operasyonlarını sona erdirdi.[2] oşinografların öcelikli görevlerinden bahsedecek olursak : en doğru veri setlerini üretmek,5 yıl gibi bir süre içersin de daha uzun ömürlü olabilmesi için veri akışını tam sağlamaktır.[3]
TOPEX / Poseidon'dan önce, bilim adamları öncü fakat kısa ömürlü Seasat uydusundan Dünya okyanusuna bir bütün olarak kısa bir bakış attı. TOPEX / Poseidon'un radar altimetresi, okyanusların yüzey topoğrafyasının ilk sürekli küresel alanını oluşturmuştur. TOPEX / Poseidon, Dünya'nın 1.330 kilometre üzerindeki yörüngeden, buzsuz okyanusun yüzde 95'inin yüzey yüksekliğinin 3.3 santimetre hassasiyetinde ölçümlerini yaptı. Uydunun deniz yüzeyindeki tepeler ve vadilerle ilgili ölçümleri, okyanus dolaşımının iklim üzerindeki etkisi yeni bir anlayışa yol açtı.
Görevin en önemli başarısı, okyanus dolaşımının örüntülerini - okyanusta depolanan ısının bir yerden diğerine nasıl geçtiğini belirlemekti. Okyanus, Dünya'nın sıcaklığının çoğunu Güneş'ten tuttuğu için, okyanus dolaşımı iklimin itici gücüdür. TOPEX / Poseidon ilk kez okyanus dolaşımının bilgisayar modellerini gerçek küresel gözlemlerle karşılaştırmayı ve verilerin iklim tahminlerini geliştirmek için kullanılmasını sağladı.[4]
Üç yıllık bir görev planlanırken, TOPEX / Poseidon yörüngeden 10 yıldan fazla veri aktardı.[5] O yıllarda görev özeti aşağıdaki gibidir.
TOPEX / Poseidon, Kore Teknoloji Enstitüsü Kitsat-1 uydusu ve Fransa'nın S80 / T uydusu ile birlikte Ariane 42P harcanabilir fırlatma aracı kullanılarak piyasaya sürüldü . Dan Asansör-off Kourou içinde Fransız Guyanası 1992-08-10 tarihinde gerçekleşti. Kalkışta uydunun kütlesi 2.402 kilogramdı (5.296 lb).[6] Görev, okyanus Topoğrafi Denemesi ve Yunan okyanus tanrısı Poseidon'un adını aldı .Ekim 2005'te 62.000'den fazla yörüngede bulunan TOPEX / Poseidon, momentum çarkı bozulduktan sonra bilim verilerini aktarmayı bıraktı ve uydu 18 Ocak 2006'da kapatıldı.[2]
TOPEX / Poseidon'un takip misyonu Jason-1,[7] joson 1veri altimetreleri verilerin jpl ile yönetilen okyanus misyonları tarafından elde edilen veri grupları parçasıdır.[8] deniz yüzeyi topoğrafyası ölçümlerine devam etmek için 2001 yılında başlatıldı. İki uydu, TOPEX / Poseidon ve Jason-1, üç yıl boyunca deniz yüzeyinin iki katını kaplayan ve bilim adamlarının bir uydu tarafından görülebilenden daha küçük özellikleri incelemelerine izin veren iki kişilik bir görevde uçtu.
TOPEX / Poseidon ve Jason-1 tarafından başlatılan küresel deniz yüzeyi yüksekliği rekoru, Haziran 2008'de başlatılan Jason-2 uydusundaki Ocean Surface Topography Mission ile geleceği devam ediyor.[9]] Jason-3 görevi 17 Ocak 2016'da başladı.[10][11] Bu uyduları geliştirme çalışmaları yapılmaktadır. Örnek verecek olursak Joson Cs ve sentinal-6 2020 ve 2025’te piyasaya sürülmesi hedeflenen özdeş iki uydudur. Ayrca joson Cs ve Sentinal-6 Avrupa ve Amerika arasındaki uluslararası bir ortaklıktır. 1992’ den bu yana bilim adamlarının çalışma alanlarında ele alınan, dünya üzerindeki okyanusun ısıyı suyu ve karbonu nasıl depoladığını depolanan birikimin nasıl dağıtıldığını anlamaları için yüksek hassasiyetli uydu altimetreleri gerekmektedir.Sentinal-6 ve joson cs eskiden beri gelen bu mirası 2030 yılına kadar uzatacaktır. Okyanus akıntılarında bulunan değişikliklerle birlikte 40 yıllık deniz seviyesi verisini aktaracaktır.[12]
TOPEX / Poseidon aynı anteni paylaşan iki yerleşik altimetreyi uçurdu, ancak TOPEX'in her zaman tercih ettiği bir altimetre çalıştırıldı (görevin ilk 10. yılında ortalama 10 döngüde 9).
Altimetrenin tarihinden kısaca bahsedecek olursak; Syklab insanlı uzay istasyonu ölçümlerinde dünya yüzeyindeki değişimleri tespit etmek için kullanılan deneysel ilk uydu altimetresidir. Bu altimetre ilk olarak 1973’te uzaya gönderilmiştir. Syklab ABD’nin deneysel ilk insanlı uzay istasyonları arasında yer almaktadır. Altimetrik tespitler ilk olarak sylab da denenmiş ve diğer misyonlara temel oluşturmuştur.[13]
Altimetrelere ek olarak, atmosferik ıslak yol gecikmesini düzeltmek için 18, 21 ve 37 GHz'de çalışan TOPEX Mikrodalga Radyometresi (TMR) kullanıldı.
Uydu yerini doğru bir şekilde saptamak için cihazlarla donatılmıştır. Uzay aracının yerini belirleyen hatalar, altimetre okumalarından hesaplanan deniz seviyesi ölçümünü bozacağı için kesin yörünge belirleme çok önemlidir.
Üç bağımsız izleme sistemi uzay aracının konumunu belirledi. Birincisi, NASA lazer retroreflektör dizisi (LRA), 10 ila 15 'er tabanlı lazer menzili istasyonundan oluşan ağdan berrak gökyüzü altında lazer ışınlarını yansıttı. İkincisi, tüm hava koşullarında, global izleme için, CNES Doppler Orbitografi ve Radyopozisyonlama Entegre Uydu izleme sistemi alıcısı (DORIS) tarafından sağlandı . Bu cihaz, uzay aracını izlemek için mikrodalga doppler tekniklerini (göreceli hıza karşılık gelen radyo frekansındaki değişiklikler) kullanır. DORIS, yerleşik bir alıcı ve 40 ila 50 yer tabanlı iletim istasyonundan oluşan küresel bir ağdan oluşur.
Üçüncü sistem, ABD Hava Kuvvetleri'nin Dünya yörüngesindeki uyduların GPS takımyıldızından alınan sinyalleri analiz ederek uydunun konumunu sürekli olarak belirlemek için bir yerleşik deneysel Global Konumlandırma Sistemi (GPS) gösteri alıcısını kullandı. TOPEX / Poseidon, Küresel Konumlandırma Sistemi bir uzay aracının tam yerini belirlemek ve yörüngede izlemek için kullanılabileceğini gösteren ilk görevdi. Uydunun yüksekliğini 2 santimetreye (1 inçten daha az) kadar kesin olarak bilmek, doğru okyanus yüksekliği ölçümlerini sağlayan önemli bir bileşendir.
Bazı uydular (Bağlantılara bakın) bir uzay aracından yüksekliği ölçmek için egzotik çift bantlı radar altimetreleri kullanır . Yörüngesel elemanlarla (muhtemelen GPS'den) birleştirilen bu ölçüm, topografyanın belirlenmesini sağlar . İki radyo dalgası uzunluğu, altimetrenin iyonosferdeki değişen gecikmeleri otomatik olarak düzeltilmesine izin verir .
TOPEX / Poseidon'un verileri 2.100'den fazla araştırma yayınına konu olmuştur.[2] Verilerin kullanıldığı alanlardan bazıları şunlardır:[14]