Vikipedi:Birleştirme Testi

Bir birleştirme yapılmalı mı?

Bir maddenin başka bir madde ile birleştirilip birleştirilmeyeceğine karar verirken kendinize aşağıdaki soruları sorun;

  1. Birleştirme eylemi, madde boyutu kurallarını ihlal eden bir maddeyle sonuçlanır mı?
  2. Birleştirme eylemi ansiklopedik içeriğin kaldırılmasını gerektirir mi?

Her iki soruya da hayır cevabı verdiyseniz, birleştirme kabul edilebilir.

1. ve/veya 2. soruya evet cevabı verdiyseniz, birleştirme genel olarak istenmez.

Maddeler birleştirilmek için sık sık aday gösterilir. Bu test böyle bir birleşmenin istenip istenmeyeceğini belirlemek için tasarlanmıştır. Vikipedi'nin madde boyutu kurallarına göre, pratikte 60.000 baytın üzerindeki maddelerin daha küçük maddelere bölünmesi önerilir. Bu sınırı aşan bir birleştirme eylemi genellikle istenmez.

Birçok birleştirme eylemi sırasında, aşırı büyük boyutlu maddelerin oluşmasını önlemek için bazı içerikler taşınmaz. Taşınmayan içerikler silinebilir. Genellikle silinen içerikler, çok küçük bir kitlenin ilgi göstereceği kadar önemsiz olan içeriklerdir. Bir birleştirme sırasında gerçekleşen silme işlemleri, içerik ansiklopedik olmadığı için 2. soruya aykırı değildir. Bununla birlikte, birçok madde ansiklopedik olan ve genel bir izleyici kitlesinin okuyacağı bilgiler içermektedir. Bu bilgilerin tümünü bir birleştirme sırasında taşımak, okunamayacak kadar büyük maddelere yol açar. Bu durumda, madde ansiklopedik içeriği koruyacak şekilde tutulmalıdır.

Ansiklopedik içeriği silmeye kurallar izin veriyor olsa bile, yine de içeriği yararlı bulan kullanıcılar için birleştirme eylemi aslında bir kötüye kullanımdır. 2. soruyu ihlal eden birleştirmeler sonucunda Vikipedi'nin kalitesi düşer. Bu nedenle maddenin tartışma sayfasında veya ilgili kullanıcıların mesaj sayfasında iletişim halinde olun. Fikir birliği oluşmadan içerikleri taşımamanız tavsiye edilir. Bu amaçla maddenin en üst kısmına {{Birleştir}} şablonunu koymanız önerilir. Eğer bir maddedeki içerikleri başka bir maddeye aktardıysanız {{Kopyalandı}} şablonunu maddenin tartışma sayfasına yerleştirebilirsiniz.

Ayrıca sayfaları madde dizileri şeklinde gruplandırabileceğinizi de unutmayın.

Ayrıca bakınız

[kaynağı değiştir]