Yusuf Ziya Kavakçı

Yusuf Ziya Kavakçı
DoğumHendek, Sakarya
Eğitimİstanbul Üniversitesi
MeslekFıkıh alanında uzmanlaşmış din adamı

Yusuf Ziya Kavakçı (d. 22 Haziran 1938), Türk-Amerikan İslam alimi ve politikacı Merve Kavakçı'nın babasıdır.[1]

İmam Yusuf 1938 yılında Sakarya'nın Hendek ilçesinde [2] Gürcü kökenli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Gürcüce konuşulan bir evde büyüdü, Türkçe konuşmayı 8-9 yaşlarında öğrendi.[3] Kur'anezberleyen Kavakçı, tecvid, Kur'an, Arapça, tefsir, hadis, fıkıh ve diğer İslami ilimler alanında öğrenim gördü. İstanbul'da İmam, Müezzin ve Müftü olarak çalıştı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü'nden mezun olduktan sonra 1967'de doktorasını aldı. 1980 yılında profesör oldu.[2] Erzurum Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde dekanlık yaptı.[4]

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yılları

[değiştir | kaynağı değiştir]

Kavakçı, kızının başörtülü olarak Türkiye'de okumasına izin verilmemesi üzerine Türkiye'den ayrılarak Amerika Birleşik Devletleri'ne taşındı. Philadelphia ve Cambridge üniversitelerinde misafir öğretim üyesi olarak çalıştı.[2] 1988'de Teksas'a taşınarak Kuzey Teksas İslam Birliği'nde öğretim üyesi ve İmam, Richardson, Teksas'taki IANT Kuran Akademisi'nin kurucu ve eğitmen ve Dallas'taki Suffa İslami Ruhban Okulu'nda kurucu dekan olarak çalıştı.[5]

2009 yılında "En Etkili 100 Müslüman" arasında yer aldı.[5]

Türkiye'ye dönüşü

[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'ye geri dönen Kavakçı, İstanbul ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültelerinin ilahiyat bölümlerinde ders verdi. Çok sayıda Türkçe kitabının yanı sıra İslam hukuku üzerine İngilizce kitaplar da yayımlamıştır.[2] Yusuf Ziya Kavakçı Arapça, İngilizce, Farsça, Fransızca ve Almanca bilmektedir.[6]

  1. ^ "Imam Yusuf Kavakci". sites.google.com (İngilizce). 3 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2021. 
  2. ^ a b c d "Yusuf Ziya Kavakçı kimdir? Kaç yaşında ve Nereli?". Posta. 4 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2022. 
  3. ^ "Ömer Nasuhi Bilmen'in güldüğünü bir kere gördüm". dunyabizim.com/. 3 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2022. 
  4. ^ haber7.com: 33 kişiden biri Yıldız'dı, o kalemin kalbiydi! 5 Ekim 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Mustafa Yürekli – Haber 7)
  5. ^ a b John L. Esposito, İbrahim Kalın (Hrsg.): The Most Influential Muslims in the World (The Royal Islamic Strategic Studies Centre, 2009) (Online unter coreis.it 9 Ağustos 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; PDF; 465 kB)
  6. ^ "Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakcı: Dünyanın Osmanlı, Türk ve İslam ilim irfanına ihtiyacı var". Anadolu Ajansı. 6 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2023.