Çin'de ipek endüstrisi

Güney Song hanedanı Liang Kai tarafından İpekböceğinden ipek yapma süreci, c. 13. yüzyıl

Çin, dünyanın en büyük ve en eski ipek üreticisidir. Çin ipeğinin büyük çoğunluğu dut ipek böceklerinden (Bombyx mori ) gelmektedir. Yaşantılarındaki larva aşamasında böcekler, dut ağaçlarının yapraklarıyla beslenir. Çin'de dut dışı ipekböceği kozası üretimi, öncelikle Çin Tussah güvesinden gelir (Antheraea spp.). Bu güve tipik olarak ağaçlarla (örneğin meşeler) beslenir ve larvaları, dut ipekböceklerine göre daha kaba, daha düz, daha sarı lifler döndürür.[1]

2005 yılında Çin, küresel ham ipek üretiminin yüzde 74'ünü ve dünya ihracat pazarının yüzde 90'ını kontrol altında tutuyordu.[2]

Endüstriyel planlar

[değiştir | kaynağı değiştir]
İpek iplik fabrikası, Suzhou, Çin
İpek dokuyan kadınlar. Kaşgar

Yerel yönetimler, Çin'de üretilen ipeğin hem kalitesini hem de miktarını yükseltecek en yeni yüksek teknolojili ve kaliteli ipek üretim makineleri ile yeni tesisler kurmaya devam ediyor. Yeni tesislerinin üretim ve dağıtım kabiliyetini artırmasıyla önemli gelir artışları sağlayacağı tahmin edilmektedir.

Bir dizi maddi öncelikli yararı vardır. Bu devlet teşvikleri, arazi politikası muafiyetleri, vergi indirimleri, proje önceliklendirme (başvuruların incelenmesi ve onaylanmasında öncelik) ve Enerji indirimleri (onay alındığında, şirket su, elektrik, gaz vb. ile ilgili ücretlerde indirim alabilir) gibi teşvikleri içerir.). Çin ipeği, bugün de en çok sadece Çin'de satılıyor.

Çin'in Doğu kıyısından farklı olarak, ipek endüstrisi ipeğin yeniden işlenmesine daha fazla ağırlık veriyor, Batı bölgeleri doğal hava ve toprak koşullarından dolayı, çoğunlukla Chongqing ve Yunnan bölgelerinde daha çok ham ipek üretimine odaklanıyor. Ayrıca doğu kıyısında arazi maliyeti ve insan gücü maliyeti arttıkça, işler batı kanadına yönleniyor. Hükûmetin ayrıcalıklı politikalarıyla, Chongqing'in ipek endüstrisi bazı önemli gelişmeler gördü. MÖ 400 civarında İpek Yolu yolları boyunca ipek ihraç edildiği düşünülmektedir.

Dış yatırım

[değiştir | kaynağı değiştir]

Yabancı yatırım ipek endüstrisinin gelişmesine yardımcı oldu. Yabancı yatırım, yerel ipek şirketlerinin yapısını optimize etti ve yeni teknoloji getirdi.

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ "ChinaAg: Silk Production". 7 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2013.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ Ministry of Commerce Statistics