İsviçre'de enerji sektörü Avrupa'nın diğer gelişmiş ülkelerine benzer özelliklere sahiptir. 2017 yılındaki enerji tüketimi 849.790 Terajoule (TJ)'dür. Hidroelektrik ve biyoyakıt enerji kaynakları dışında fazla yakıt kaynakları yoktur. Petrol, gaz ve nükleer yakıtlar ülke dışından ithal edilir. Toplam ihtiyacın sadece % 15'i yerel kaynaklardan karşılanır.[1]
İsviçre'nin enerji ekonomisi, 1850'ye kadar süren bir gecikme dışında, Avrupa'nın diğer bölgelerine benzer bir gelişim izlemiştir. 3 dönemde bahsedilebilir. 19. yy ortalarına kadar İsviçre bir tarım toplumudur ve kullanılan enerji kaynakları odun ve biyoyakıtlardır. Ayrıca rüzgâr enerjisi, 18. yy'dan itibaren hidrolik enerji ve bölgedeki kömür kaynakları da kullanılmıştır.
Endüstri döneminde (1860-1950) ithal kömür temel enerji kaynağı haline gelmiştir. Diğer bir enerji kaynağı olarak su gücü de kullanılmıştır. Günümüzün tüketim toplumunda ise petrol, doğal gaz, az miktarda su türbinleri ve nükleer enerji kullanılmaktadır. Petrol krizi ve çevre kirliliği yenilenebilir enerji kullanımında bir artış yaratmıştır. İsviçre'nin demiryolları ağı tamamen elektrikle çalışır ve önemli bir kısmı hidroelektrik enerji sayesinde üretilir.
21 Mayıs 2017'de yapılan bir halk oylamasında yeni bir enerji politikası kabul edilmiştir. Buna göre
2006 yılında yapılan bir halk oylamasında ise yeni nükleer enerji santrallerinin yapımı yasaklanmıştır.[2]