Arna lluna

Infotaula d'ésser viuArna lluna
Actias luna Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Principal font d'alimentaciócap valor, walnut tree (en) Tradueix i Carya Modifica el valor a Wikidata
Esperança de vida1 setmana Modifica el valor a Wikidata
Hoste
Envergadura90 mm Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
SuperregneHolozoa
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreLepidoptera
FamíliaSaturniidae
GènereActias
EspècieActias luna Modifica el valor a Wikidata
Linnaeus, 1758
Femella

L'arna lluna (Actias luna)[1] és una espècie de lepidòpter ditrisi de la família dels satúrnids (Saturniidae). És una arna nocturna de color verd llima, pròpia de la regió Neàrtica.[2]

Distribució

[modifica]

Actias luna habita a l'Amèrica del Nord, des de l'est de les grans planes, als Estats Units, fins al nord de Mèxic, i des de la part oest d'Ontario, a través de Quebec, cap a Nova Escòcia, al Canadà.

Cicle de vida

[modifica]

Segons el clima on viuen, les papallones lluna tenen un nombre de generacions diferent. Al Canadà i a les regions del nord, pot produir una generació per any i arriba a la fase adulta de principis de juny a principis de juliol. Al nord dels Estats Units, al voltant de Nova Jersey i Nova York, té dues generacions cada any; la primera apareix a l'abril i al maig, i la segona, aproximadament de 9 a 11 setmanes després. Al sud dels Estats Units pot tenir fins a tres generacions, espaiades en períodes de 8 a 10 setmanes, començant al març.

La femella d'Actias luna pon entre 100 i 300 ous alhora al revers de les fulles. Els ous s'incuben de 8 a 13 dies, depenent del clima.

Larva

[modifica]

Aquesta fase dura al voltant de cinc setmanes. Després de néixer, les erugues tendeixen a reunir-se, fins que cadascuna troba una planta on es pot alimentar. Les erugues mantenen una conducta gregària durant les primeres dues o tres etapes; després tendeixen a estar separades i viure independentment. Com totes les papallones de la família Saturniidae, les erugues passen per cinc etapes abans de convertir-se en pupes. Al final de cada etapa col·loquen una petita porció de seda a la base d'una fulla, que l'eruga fa servir com a àncora per desprendre's de l'antiga pell. Quan arriba l'última fase, l'eruga té una llargada mitjana de 9 centímetres.

Referències

[modifica]
  1. «Cercaterm | TERMCAT». [Consulta: 11 juny 2024].
  2. «BioLib - Actias luna» (en anglès). [Consulta: 11 juny 2024].