Artea

Aquest article tracta sobre el municipi basc. Si cerqueu el futbolista andalús, anomenat Arteaga, vegeu «Moisés García Fernández».
Plantilla:Infotaula geografia políticaArtea
Imatge
Tipusmunicipi d'Espanya Modifica el valor a Wikidata
Localització
Map
 43° 08′ 00″ N, 2° 47′ 03″ O / 43.1334°N,2.7843°O / 43.1334; -2.7843
EstatEspanya
Comunitat autònomaPaís Basc
ProvínciaBiscaia
ComarcasArratia-Nervión Modifica el valor a Wikidata
CapitalArtea (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població748 (2024) Modifica el valor a Wikidata (60,32 hab./km²)
Idioma oficialbasc (predomini lingüístic) Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Part de
Superfície12,4 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud125 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Organització política
• Alcalde Modifica el valor a WikidataAlberto Etxebarria Gurtubai Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal48142 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Codi INE48023 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webartea-udala.org Modifica el valor a Wikidata

Artea és un municipi de Biscaia, a la comarca d'Arratia-Nerbion. Limita al nord amb Arantzazu, al sud amb Areatza, a l'est amb Dima i a l'oest amb Zeberio.

En ell s'hi troba l'Església de San Miguel; petita parròquia rural de planta rectangular simple, edificada a principis del segle xvi i completada en els cent anys successius amb diferents elements de fusteria, deformada per Basterra en 1923 i completament restaurada amb la resta de l'edifici en 1990. Disposa d'un pòrtic perimetral evolupant que incloïa una capella oberta i zona destinada a cementiri entorn de la capçalera.

Topònim

[modifica]

Aquest municipi té una doble tradició en la seva denominació. D'una banda està la denominació de Castillo y Elejabeitia (Gaztelu-Elexabeitia en euskera); i per una altra la de Arteaga/Artea. El nom de Castillo y Elejabeitia es deu al fet que el municipi va sorgir en una data indeterminada per la unió de dues antigues parròquies, les de Castillo i la d'Elexabeitia. Castillo i Elexabeitia són actualment barris del municipi. Sobre els seus noms; el de Castillo (Gaztelu en euskera) es deu a la casa-torre de Torrea, que els veïns coneixien antigament com gaztelua (el castell); mentre que Elexabeitia significa etimològicament sota l'església. Castillo i Elexabeitia ha estat tradicionalment el nom oficial del municipi encara que els seus habitants ho denominessin més comunament sota el nom d'Arteaga/Artea.

Arteaga significa etimològicament lloc de l'alzina, d'artea (alzina) + el sufix -aga, que indica lloc de. És el nom que va rebre el conjunt urbà format per la unió de Castillo i Elejabeitia, atès que la plaça del poble, una mica separada dels nuclis originals, es va situar en un lloc anomenat així. Històricament ha estat un nom alternatiu al de Castillo i Elejabeitia. Així en diversos censos del segle xix el municipi es va denominar oficialment com Castillo y Elejabeitia o Arteaga; encara que amb posterioritat Arteaga va tornar a quedar bandejat del nom oficial. L'actual nom oficial de Artea (literalment significa l'alzina), és una variant sincopada d'Arteaga, utilitzada col·loquialment al parlar en euskera.

Quan el municipi es va decidir en 1994 a modificar el nom oficial del municipi i adoptar la denominació en euskera, entre les diferents opcions existents (Gaztelu-Elexabeitia, Arteaga, Artea, ...) es va optar finalment per oficialitzar la de Artea, que era com els bascoparlants de la localitat denominaven a la seva població. No obstant això l'Euskaltzaindia considera que el nom formal del municipi en euskera ha de ser Arteaga, i que Artea no n'és més que una variant col·loquial.

Referències

[modifica]