Aquest article o secció no cita les fonts o necessita més referències per a la seva verificabilitat. |
Per a altres conceptes vegeu Dixie |
Origen | Estats Units d'Amèrica |
---|---|
Creació | 1910 |
Part de | jazz |
Mostra d'àudio |
El Dixieland (o també anomenat Hot Jazz, Early Jazz o Jazz de Nova Orleans) és un estil de Jazz que donarà lloc a l'anomenat Jazz Tradicional.[1] Es caracteritza pel predomini dels instruments de metall i la improvisació. Les bandes estan formades per una secció de rítmica amb una tuba o contrabaix, una guitarra o banjo, bateria i de vegades piano; i una secció melòdica amb una trompeta, un trombó i un clarinet.[2][3]
Amb el nom de Dixieland denominem l'estil de jazz que s'inicia al sud-est dels EUA, conegut en vernacular com «el Sud» o també com «Dixie» o «Dixieland» (d'allí el nom), a la ciutat de Nova Orleans, considerada una de les bressoles del Jazz i que s'ubica a l'estat de Louisiana.[4]
Després del període de la Guerra Civil (1861-1865), els afroamericans dels sud, incloent-hi els de Nova Orleans, van ser alliberats de l'esclavitud. En conseqüència, la població lliure esdevenia meitat negra i meitat blanca. El Dixieland neix de la barreja entre la música europea i la música africana.
Pels volts del 1900, els grups solien ser petits, amb entre cinc i vuit integrants:
Les bandes de dixieland actuaven en bodes, funerals, esglésies, desfilades, etc. En general tocaven marxes (com la coneguda When de Saints Go Marching In), cançons de caràcter religiós i cançons populars.
A partir del 1910, les bandes de dixieland van anar estenent aquest estil cap a Nova York i Chicago, on acabà tocant-se d'una forma orquestrada i poc improvisada.
Hi ha certes discussions sobre com s'ha d'usar el terme Dixieland. Mentre que els de les bandes de la Costa Oest dels Estats Units i les que van ser influenciades per aquestes durant els anys quaranta, prefereixen ser anomenats com a Dixieland, els músics de Nova Orleans i els que van ser influenciats durant la dècada dels anys vint prefereixen ser anomenats com a Jazz clàssic o Jazz tradicional i creuen que el nom Dixieland és un terme despectiu per indicar una música de segona categoria, tocada amb poca passió i sense entendre realment el sentit del jazz.
A Chicago es tendia a substituir, a les seccions de ritme i acords, el contrabaix per la tuba i la guitarra pel banjo. D'aquesta forma aquest estil restava importància a la secció base i n'hi donava més a la part de solos.[5]
També el podem diferenciar dels seus orígens de Nova Orleans pel seu ritme més ràpid, que intenta assemblar-se a l'enrenou d'una ciutat. Aquestes bandes reprodueixen una gran varietat de temes de la dècada dels anys trenta (Cole Porter, George Gershwin, etc.)
A l'estil de Chicago també se l'anomena a vegades Nicksieland, terme sorgit d'un programa de televisió on mostraven l'estic clàssic del jazz.
Aquest estil comença a finals de 1930 gràcies a The Lu Watters Yerba Buena Jazz Band of San Francisco i ampliat pel trombonista Turk Murphy. Va ser una reacció a l'estil de Chicago que es decantava cap al swing. En aquestes bandes la secció base era interpretada pel banjo i la tuba com a l'estil de Chicago. Van començar a tocar l'estil de música de Louis Amstrong, Jelly Roll Morton, WC. Handy i Joe «King» Oliver.
Utilitzant la mateixa base rítmica i harmònica (banjo i tuba) que els altres dos estils, aquest es renova als anys quaranta a base de cançons populars i himnes que es tocaven a Nova Orleans des de principis dels anys vint com per exemple «You tell me your dream».
Hi ha diversos estils influenciats pel Dixieland o jazz tradicional, com poden ser el hip-hop, el rap, el pop, el jazz contemporani, Rock & Roll, Rhythm & Blues i el swing.
En aquesta llista apareixen alguns dels músics més importants al llarg de la història del Dixiland:
Al món hi ha nombrosos festivals dedicats a aquest estil del jazz més tradicional. A Europa són especialment rellevants per la seva trajectòria els de Breda (Països Baixos), Dresden (Alemanya), Miskolc (Hongria) i Tarragona.
El Festival Internacional de Dixieland de Tarragona és l'únic especialitzat dedicat a aquest gènere que s'organitza a Espanya.