Estat d'Osun

Plantilla:Infotaula geografia políticaEstat d'Osun
Imatge
Tipusestat de Nigèria Modifica el valor a Wikidata

Lema«land of virtue» Modifica el valor a Wikidata
SobrenomIlu-aro (City of Tie and Dye). Modifica el valor a Wikidata
Epònimriu Osun Modifica el valor a Wikidata
Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 7° 30′ N, 4° 30′ E / 7.5°N,4.5°E / 7.5; 4.5
EstatNigèria Modifica el valor a Wikidata
CapitalOsogbo Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Aiyedaade (en) Tradueix
Aiyedire (en) Tradueix
Atakunmosa East (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata../... 30+
Població humana
Població4.705.589 (2016) Modifica el valor a Wikidata (508,66 hab./km²)
Idioma oficialioruba Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Part de
Superfície9.251 km² Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Dades històriques
Creació27 agost 1991 Modifica el valor a Wikidata
Esdeveniment clau
Organització política
Òrgan executiuOsun State Executive Council (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Òrgan legislatiuOsun State House of Assembly (en) Tradueix Circumscripció: 26, (Escó: 26) Modifica el valor a Wikidata
• Governor of Osun State (en) Tradueix Modifica el valor a WikidataAdemola Adeleke (en) Tradueix (2022–) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal230001 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic+234 Modifica el valor a Wikidata
ISO 3166-2NG-OS Modifica el valor a Wikidata

Lloc webosunstate.gov.ng Modifica el valor a Wikidata

Osun és un dels estats de Nigèria amb capital a Osogbo. Limita al nord per l'estat de Kwara, a l'est en part per l'Estat Ekiti i en part per l'estat d'Ondo, al sud per l'estat d'Ogun i a l'oest per l'estat d'Oyo. El governador de l'estat Rauf Aregbesola va ser declarat com el guanyador de les eleccions de 2007 pel Tribunal d'Apel·lació d'Ibadan el 26 de novembre de 2010. Rauf Aregbesola fou reelegit el 9 d'agost de 2014 fins al 2018. Osun és el lloc de molts dels punts emblemàtics de Nigèria com el campus de la Universitat Obafemi Awolowo Universitat, que es localitza a l'antiga ciutat d'Ile-Ifẹ, un centre important de desenvolupament polític i religiós per a la cultura ioruba. Altres ciutats importants són les antigues capitals de regnes iorubes: Oke-Ila Orangun, Ila Orangun, Ijebu-Jesa, Ede, Iwo, Ejigbo, Modakeke, Ibokun, Ifetedo, Esa-Oke i Ilesa. L'estat és conegut com l'Estat de la Gran Lampada. L'anglès va ser introduït a l'estat d'Osun com a llengua oficial junt al ioruba el 1998.

Geografia

[modifica]

La superfície de l'estat és de 9.251 km² el que el va el 28è estat de 36. La població (17è estat de 36) és de 3.416.959 habitants segons el cens del 2006, amb una estimació per l'any 2011 de 4.009.800 habitants.

Els principals grups ètnics a Osun són subgrups iorubes: Ife, ijesha, oyo, ibolo i igbomina, tot i que hi ha també persones d'altres parts de Nigèria. El ioruba i l'anglès són les llengües oficials. Els habitants d'Osun practiquen l'islam, cristianisme i paganisme (anomenada fe tradicional).

Osun es va crear de l'estat d'Oyo l'agost de 1991, i té una població nombrosa tant de musulmans com de cristians.[1] Entre els dirigents religiosos famosos d'Osun hi ha el musulmà basat a Londres clergue Sheikh Abu-Abdullah Adelabu, qui és originari de la ciutat capital de l'estat, Osogbo; també el pastor (Dr.) Johnson Ade Odewale de l'Església Apostòlica de Crist, d'Odeomu, que té base a Boston, EUA. L'estat d'Osun reclama al govern de Nigèria la prestació de serveis a musulmans i cristians de l'estat, especialment a través de la Pilgrims Welfare Boards (Junta d'Auxili als Pelegrins).[2]

Osun està dividit en tres districtes senatorials federals, cadascun dels quals és compost de dues zones administratives. L'estat consisteix en trenta (30) àrees de govern local, la unitat primària de govern a Nigèria.

Les 30 LGA (amb la seva capital) són:

LGA Capital
Aiyedaade Gbongan
Aiyedire Ile Ogbo
Atakunmosa Est Iperindo
Atakunmosa De l'oest Osu
Boluwaduro Otan-Ayegbaju
Boripe Iragbiji
Ede Del nord Oja Timi
Ede Del sud Ede
Egbedore Awo
Ejigbo Ejigbo
Ife Central Ile-Ife
Ife Est Oke-Ogbo
Ife Del nord Ipetumodu
Ife Del sud Ifetedo
Ifedayo Oke-Ila Orangun
Ifelodun Ikirun
Ila Ila Orangun
Ilesa Est Ilesa
Ilesa De l'oest Ereja Plaça
Irepodun Ilobu
Irewole Ikire
Isokan Apomu
Iwo Iwo
Obokun Ibokun
Odo Otin Okuku
Ola Oluwa Bode Osi
Olorunda Igbonna, Osogbo
Oriade Ijebu-Jesa
Orolu Ifon-Osun
Osogbo Osogbo

Història

[modifica]

El modern estat d'Osun va ser creat el 1991 amb territori segregat de l'estat d'Oyo. El nom de l'estat deriva del riu Osun, el venerat curs d'aigua que era la manifestació de la deessa ioruba anomenada també Osun.

El Governador Olagunsoye Oyinlola (2003-2010) va fundar la Universitat de l'Estat d'Osun amb sis campus (Osogbo, Okuku, Ikire, Ejigbo, Ifetedo, i Ipetu-Ijesha) estratègicament localitzada a través de l'estat. Esdeveniments culturals importants en l'estatal inclouen els festivals Ori Oke i Egungun a Iragbiji, el festival Olojo a Ife i el festival Osun Osogbo, a Osogbo.

Cultura

[modifica]
Temple de la deessa Osun

Cada any, partidaris i no-partidaris d'Osun, un dels orisa (els déus tradicionals dels iorubes), viatgen des de tot el món per assistir al festival anual Osun-Osogbo al mes d'agost. Els visitants inclouen nacionals de Brasil, Cuba, illa de Trinitat, Grenada, i altres nacions d'Amèrica amb un significatiu patrimoni cultural ioruba. Festivitats tradicionals anuals i invocacions de la deessa Osun se celebren també al llarg de les ribes del riu que porta el seu nom i en el que - segons les oracions i tradicions iorubes - es va transformar.

La Cova d'Osun-Osogbo, la capella o santuari dels ritus anuals de la deïtat i un centre artístic important, va ser declarat Patrimoni de la Humanitat el 2005.

Referències

[modifica]